Geen zin in Dry January? Misschien is Damp January iets voor jou
Ook zonder alcohol een maand lang volledig uit je leven te verbannen valt er resultaat te behalen.
© Getty Images - EMS-FORSTER-PRODUCTIONS

Geen zin in Dry January, maar wel benieuwd wat tijdelijk minder alcohol drinken met je doet? Misschien is Damp January dan iets voor jou. Bij deze minder strenge variant van Dry January, die ook wel Dryish January wordt genoemd, schrap je alcohol niet volledig uit je leven. Wel kies je ervoor om minder én bewuster te drinken. Iets waar niet alleen je lijf de vruchten van plukt, maar wat ook bij kan dragen aan een gezondere relatie met alcohol.
Wat is Damp January
Nu steeds meer mensen de negatieve effecten van alcohol in lijken te zien, wordt de populariteit van Dry January groter. Na de feestdagen, waarin de wijn en champagne rijkelijk vloeiden, kiezen veel mensen ervoor om in januari even rustig aan te doen en een break te nemen van de drank. Alhoewel er ook een grote groep is die tijdens deze periode wel wil minderen, maar het drinken van alcohol niet helemaal uit hun leven wil bannen. Zo drinken ze bijvoorbeeld alleen met sociale aangelegenheden. Dit is waar Damp January om de hoek komt kijken. Tijdens Damp January drink je minder en bewuster. Hoewel helemaal geen alcohol drinken natuurlijk nog beter is, heeft ook minderen positieve effecten op zowel je lichaam als je geest.
Zoals George F. Koob, directeur van the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, in gesprek met Self zegt, is Damp January voor veel mensen haalbaarder dan de all-or-nothing aanpak van Dry January. Ook hoef je je minder gefaald te voelen als je het niet volhoudt. Hierdoor beperk je je alcoholgebruik nog steeds tot een minimum, maar houd je het waarschijnlijk makkelijker en daardoor ook langer vol. Want laten we wel wezen, de intentie van Dry January mag dan goed zijn, het vergt toch echt een sterke ruggengraat om dit ook daadwerkelijk alle 31 dagen vol te houden.
De voordelen van Damp January
De lijst van nadelige effecten van alcohol is eindeloos. Van talloze ziektes tot slaap- en geheugenproblemen en depressie. Minder drinken tijdens Damp January is dus geen slecht idee. Zo heeft onderzoek van JAMA Network Open aangetoond dat zelfs iets minder drinken al een positief effect kan hebben op je gezondheid. Ook biedt Damp January de kans om je drinkgewoontes en je relatie met alcohol eens kritisch onder de loep te nemen. Vind voor jezelf bijvoorbeeld eens uit wanneer en waarom je eigenlijk drinkt. Drink je om te ontspannen, socialer te zijn, emoties te onderdrukken of goed te kunnen slapen? Bevindingen die je ook na afloop van deze maand mee kan nemen. Val je op 1 februari weer gedachteloos terug in oude patronen of bevalt deze meer mindful manier van drinken je wel? Damp January biedt de kans om de confrontatie met je eigen alcoholgebruik aan te gaan en op zoek te gaan naar gezondere alternatieven.
Hoe pas je Damp January toe in de praktijk
Hoe je invulling geeft aan Damp January, is geheel afhankelijk van je eigen benadering. Welke mate van minderen met alcohol voelt haalbaar en waar voel jij je goed bij? Sommige mensen kiezen ervoor om harde afspraken met zichzelf te maken, zoals het drinken van niet meer dan een x aantal glazen per week, maar je kan ook kiezen voor een meer flexibele aanpak. The choice is yours, zo lang je maar minder drinkt dan normaal en de momenten waarop je drinkt bewust kiest.
Ook kan je experimenteren met verschillende soorten drankjes. Drink je normaal veel cocktails en mixdrankjes? Stap dan eens over naar opties met een lager alcoholpercentage of probeer eens een virgin variant van je favoriete drankje.
Het effect
Probeer er tijdens je maand van minder alcohol vooral ook op te letten wat het met je doet. Merk je dat je meer energie hebt, beter slaapt en er gezondere gewoontes op na houdt? Let er daarnaast ook op hoe je je voelt op de momenten dat je wel drinkt. Wat doet het met je en hoe word je de volgende ochtend wakker?
Misschien wegen de positieve effecten wel zo zwaar dat je zelfs besluit ook na deze maand minder te blijven drinken of zelfs wel helemaal stopt met het drinken van alcohol.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?