Zo reinig je je gezicht volgens een dermatoloog

Heeft die two-step cleansing methode eigenlijk wel zin? We vroegen het een dermatoloog.

© Getty Images - seb_ra

gettyimages-1429942456

Het reinigen van ons gezicht is een belangrijke (dan wel niet de belangrijkste) stap in onze huidverzoringsroutine. Terwijl de double cleansing technieken onze For You-page veroveren en de stoomreinigingsapparaten in onze Google shopping recommended verschijnen, hebben wij behoefte aan duidelijkheid. Daarom vragen wij dermatoloog Barbara Bussink van het Alrijne ziekenhuis om advies: hoe reinig je je huid eigenlijk correct?

Zo verwijder je je make-up volgens een dermatoloog

'Bij het dragen van make-up is het van belang deze van de huid te verwijderen. Doe je dit niet, dan kunnen je poriën verstopt raken waardoor je acne of puistjes kunt krijgem', vertelt Bussink. Eerder schreven wij al een artikel over wat er gebeurt als je je make-up niet van je gezicht haalt voor het slapengaan.

Volgens Bussink kun je het beste je make-up verwijderen met een make-up reiniger én een gezichtsreiniger. Begin dus eerst met het verwijderen van je make-up en reinig vervolgens je gezicht met een gezichtsreiniger om de laatste restjes van de make-up te verwijderen. 'Let erop dat de producten die je gebruikt het beste op de huid kunnen worden gedept', voegt ze toe. Ga dus niet keihard heen en weer boenen en gebruik lauwwarm water om je gezicht af te spoelen.

Hoe reinig je je huid als je geen make-up draagt?

Enneh, wat als je geen make-up draagt? Is een plens water dan genoeg om je gezicht te reinigen? Barbara Bussink: 'Ook als je geen make-up draagt is het reinigen van je gezicht belangrijk. Over de dag heen verzamel je vuil op je gezicht, denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling. Ook deze stofjes en deeltjes zorgen voor verstopte poriën.' Bussink vertelt dat naast het verwijderen van deze vieze deeltjes, je ook meteen je dode huidcellen verwijdert als je je gezicht reinigt. Win-win.

Hoeveel zin heeft het om je gezicht te double cleansen?

Double cleansing is een reinigingstechniek waarbij je eerst een reinigingsproduct op oliebasis gebruikt om make-up, zonnebrand en talg te verwijderen, gevolgd door een op-water-gebaseerde cleanser om zweet, vuil en overige restjes van je gezicht te verwijderen.

'Het reinigen van je huid middels een product op oliebasis is een milde manier om je huid te reinigen en een effectieve methode om talg, make-up of zonnebrandcrème van je gezicht te verwijderen. Een product op oliebasis zorgt eveneens voor hydratatie van de huid en een soepele huid.' Volgens Bussink kan een product op waterbasis juist weer beter vuil en zweet van je gezicht verwijderen. 'Beide vormen van reiniging zijn dus geschikt voor de huid.' En als je iemand bent die veel zonnebrandcrème gebruikt, veel make-up draagt of een vette huid hebt, dan is double cleansing sowieso een goede techniek om je eens in te verdiepen. 'Als dit niet het geval is, is alleen een reinigingsproduct op waterbasis ook voldoende voor het reinigen van je huid.

Zijn er specifieke ingrediënten in make-up reinigers waar wij op willen letten?

'Zeker. Er zijn specifieke ingrediënten waar je op kunt letten.' Bussink schaart de aanwezigheid van oliën, zoals jojoba olie, panthenol, glycerine en andere goede alcoholsoorten zoals Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, en Lanolin Alcohol onder de positieve ingrediënten. Zie je deze op de ingrediëntenlijst staan? Dan is dat een groene vlag voor de reiniger.

Bussink: 'Verder kun je erop letten dat een product bij voorkeur zeepvrij en pH-neutraal is. Het is een goed advies om met name uitdrogende alcoholsoorten te mijden, hetzelfde geldt voor parfumstoffen.'

Tot slot en eens en voor altijd: make-up reinigingsdoekjes (die uit zo'n pak), ja of nee?

Bussink: 'Door het gebruik van reinigingsdoekjes kun je op termijn een allergie opbouwen voor de parfumstoffen en conserveringsmiddelen in de doekjes. Bij gebruik van deze doekjes kan je zelfs eczeem klachten krijgen.' Tot slot kun je door het gebruik van deze doekjes vuil en make-up juist de huid 'induwen' in plaats van goed verwijderen. Bussink raadt het gebruik van deze reinigingsdoekjes dus af.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?