Ja, alwéér: vrouwen hebben minder kans op een diagnose voor deze hartziekte
En dat terwijl de ziekte voorkomt bij 1 op de 500 mensen.
© Getty Images - PixelsEffect

Onlangs deelden we een recent onderzoek, waaruit blijkt dat vrouwen minder vaak levensreddende reanimaties ontvangen dan mannen. Dat vonden we al flink shocking. Nu komt daar een nieuw onderzoek bij, over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij het diagnosticeren van HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Volgens het St. Antonius Ziekenhuis is HCM de meest voorkomende overerfbare hartaandoening, en komt deze voor bij één op de vijfhonderd mensen. We zijn in de feiten gedoken, en praten je helemaal bij.
Wat is HCM?
Het belangrijkste kenmerk van HCM is een asymmetrische verdikking van de hartspier. In de meeste gevallen merk je daar weinig van, patiënten hebben ook een normale levensverwachting. De klachten die je kunt ervaren zijn bijvoorbeeld moeheid, benauwdheid, het vasthouden van vocht, een onregelmatige hartslag en flauwvallen. Deze kunnen het gevolg zijn van een verminderde pompwerking van het hart.
Daarnaast kan het zijn dat bloed het hart niet goed kan verlaten, door de verdikte spier. We spreken dan van - en nu wordt het ingewikkeld - obstructieve hypertrofische cardiomyopathie. Het is ook goed om te weten dat andere hartritmestoornissen meer voorkomen bij mensen met HCM. In ergere gevallen kan de afwijking leiden tot een hartaanval met fatale afloop. Des te belangrijker om het te herkennen en te behandelen, zou je denken.
Minder diagnoses bij vrouwen
Dat valt hartstikke tegen, blijkt uit recent onderzoek van de British Heart Foundation. Hoewel HCM bij mannen vaker wordt gediagnosticeerd, hebben vrouwen net zo vaak de aandoening. Helaas krijgen zij vaak minder snel de juiste diagnose. Het probleem zit daarbij in het vaststellen van HCM, dat op dit moment wordt gedaan op basis van studies uit de jaren zeventig. Hier wordt nog geen rekening gehouden met verschillen in geslacht en lichaamsgrootte.
De onderzoeksresultaten
In het onderzoek werd een nieuwe methode getest op 1600 HCM-patiënten. Het rekening houden met verschillen in leeftijd, geslacht en lichaamsgrootte zorgde voor twintig procent meer diagnoses bij vrouwen. In plaats van slechts een derde, vormen vrouwen hier 44 procent van het totale aantal diagnoses. Een resultaat dat voor de onderzoekers bevestigt dat een grote groep vrouwen de diagnose anders zou mislopen.
Hoe zit het in Nederland?
Eenmaal diep in de feiten, zagen we dat een soortgelijk onderzoek inmiddels ook loopt bij het Erasmus MC. De motivatie voor het onderzoek is dat vrouwen naast minder diagnoses, de diagnose gemiddeld negen jaar later krijgen. Daarbij komt ook dat als ze eenmaal HCM-patiënt zijn, de prognoses slechter zijn.
Dat we er ook in ons kleine Nederland hard mee bezig zijn, is voor nu een (klein) lichtpuntje. Tot er daadwerkelijk verbetering is, kunnen we alleen maar zeggen: spread the word!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?