Moeten we de pitten in fruit ontwijken? Van deze fruitsoorten zijn de pitjes giftig

Geen paniek! Wij hebben de giftige fruitpitten voor je uitgelicht.

© Getty Images - alvarez

Giftige pitten in fruit

Het zou zo een zeer toepasselijke aflevering van Het Klokhuis (zeker vanwege de naam) kunnen zijn: welke pitjes in fruit kun je wel en welke kun je niet doorslikken? Wanneer je in je pauze rustig een mandarijntje of appel eet is het toch fijn om te weten of de pitjes in het fruit gevaarlijk (lees: giftig) zijn. In dit artikel ontdek je welke pitten je niet hoeft te ontwijken en welke je absoluut niet wilt eten.

Waarom zitten er pitten in fruit?

Als je je nu afvraagt waarom er pitten en zaden in fruit zitten, heb je misschien niet zo goed opgelet tijdens biologielessen. Maar niet getreurd; we leggen het je uit in een notendop. De pitten die je in vruchten tegenkomt zijn volgens de natuur bedoeld voor het ontstaan van weer nieuwe vruchten. Simpel gezegd: stop je zaadjes of pitjes in de grond en voeg je er water aan toe, dan kun je dus eigenlijk gemakkelijk je eigen groenten en fruit kweken. Pitjes zitten dus niet voor niets in fruit en dienen een zeer functioneel en belangrijk doel.

Deze pitten kun je eten

Er zijn een aantal fruitsoorten waarvan het geen probleem is als je de pitten eet. Voedingsdeskundige bij Het Voedingscentrum Particia Schutte vertelt Nu.nl dat de pitten van onder andere druiven, kiwi's, aardbeien, (water)meloen en sinaasappels geen kwaad kunnen. Er zijn zelfs pitten die gezond zijn, zo luidt een artikel van BNNVARA. De pitten van citrusvruchten, waaronder sinaasappels, citroenen en mandarijnen, bevatten vitamine C, gezonde eiwitten en gezonde vetten. Ook granaatappelpitten zitten vol met antioxidanten, vitamines en mineralen. En er zijn meer fruitsoorten, waaronder druiven, kiwi's en frambozen, die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Genoeg reden dus om pitten lang niet altijd uit de weg te gaan.

Deze pitten zijn giftig

Belangrijk is vooral om te weten welke pitten wél giftig zijn. Sommige pitjes bevatten een plantengifstof genaamd 'cyanogene glycosiden'. Wanneer je een pit eet die deze stof bevat, wordt dit in het menselijk lichaam omgezet tot cyanide, oftewel blauwzuur. En dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Vooral wanneer je op deze giftige pitten kauwt en er daarmee veel van deze stof vrijkomt, kan het tot slechte toestanden leiden. Vergiftiging kun je herkennen aan hoofdpijn, duizeligheid, een snelle ademhaling en in ernstige gevallen - bij een hoge dosis - zelfs een hartstilstand. Essentieel dus om zulke pitten, zeker in grote hoeveelheden, niet te eten.

Voor een overzichtelijk beeld van de fruitsoorten met giftige pitten, hebben we deze hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo weet je gemakkelijk bij welke vruchten je op moet letten.

  1. De pitten in appels.
    Hierbij gaat het om het klokhuis van de appel. Als je een appel opensnijdt zie je dit klokhuis - met de bijbehorende pitjes - zitten. Het is dus niet aan te raden om een hap van het klokhuis te nemen, maar raak niet gelijk in paniek als je een enkel pitje binnenkrijgt. In appelpitten zit de stof amygdaline, wat ons lichaam omzet in cyanide. Een gemiddelde appelpit bevat 0,6 gram cyanide. Voor een gemiddelde volwassene is ongeveer 50-300 mg cyanide potentieel dodelijk.
  2. Bittere amandelen.
    We kennen allemaal de zoete amandel, maar er bestaat ook een bittere variant. Ook in deze pit zit de stof cyanogene glycosiden. Omdat de bittere amandel een stuk minder vaak gegeten dan de zoete amandel, is er geen reden om je grote zorgen te maken. Bovendien zitten hier alleen maar gezondheidsnadelen aan wanneer je grote hoeveelheden ervan eet.
  3. De pitten in peren.
    Net als appels bevatten peren pitten die je beter niet door kunt slikken. Wanneer je een peer doorsnijdt zie je een vergelijkbare pit met de appel.
  4. De pitten in steenvruchten.
    Onder steenvruchten vallen avocado's, abrikozen, kersen, mango's nectarines en pruimen. Een steenvrucht bevat in het midden een harde pit. Aan deze harde pit kun je een steenvrucht dus makkelijk herkennen.
  5. De pitten in vlierbessen.
    Tenslotte bevatten ook vlierbessen pitjes die je beter niet kunt eten. Deze vruchten zijn donkerrood van kleur en hebben ongeveer hetzelfde formaat als blauwe bessen. Heb je zin in een handje vlierbessen, let dan dus goed op dat er pitjes in zitten die niet heel goed voor je zijn.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?