Kan je retinol gebruiken als je een gevoelige huid hebt? Wij zochten het uit
In de wereld van skincare staat retinol bekend als de holy grail. Geldt dat ook voor de gevoelige huid?
© Getty Images - Youngoldman

Je hoeft maar een willekeurig artikel over retinol te lezen en de veelbelovende woorden vliegen je om de oren. Van het tegengaan van hyperpigmentatie tot het verminderen van rimpels en acne. Retinol lijkt het wondermiddel voor al onze huidproblemen. Maar hoe zit dit als je een gevoelige huid hebt? Kan je je dan ook onbeperkt onderdompelen in het vloeibare goud zonder hier de gevolgen van te ervaren?
Waarom retinol en een gevoelige huid soms geen goede combinatie zijn
Retinol staat bekend om zijn krachtige eigenschappen, zoals het versnellen van de celvernieuwing, het verminderen van hyperpigmentatie en acne en het stimuleren van collageenaanmaak. De collageenaanmaak verbetert de elasticiteit van de huid en gaat fijne lijntjes tegen. Kortom, alle ingrediënten voor een stralende, zijdezachte huid. Klinkt veelbelovend. Toch heeft het niet alleen maar voordelen. Met name voor de gevoelige huid kan het vitamine A-zuur in retinol soms de nodige bijwerkingen veroorzaken. Volgens Dr. Jetske Eultee kan dit ervoor zorgen dat je huid in plaats van soepel en zacht juist droog en geïrriteerd raakt. Ook kun je schilfers krijgen en kan het op de lange termijn juist voor huidveroudering zorgen. Een averechts resultaat dus.
Hoe kan je retinol met een gevoelige huid toch gebruiken?
Het is voor alle huidtypes belangrijk om het gebruik van retinol rustig op te bouwen, maar bij een gevoelige huid is dit extra belangrijk. Zo adviseert CeraVe dermatoloog Dr. Alexis Granite in gesprek met Elle UK om voorafgaand aan het aanbrengen van retinol je gezicht te reinigen met een hydraterende cleanser en vervolgens een voedende moisturizer aan te brengen. Hiermee kan je irritatie en een droge huid voorkomen. Een andere tip is om retinol aan te brengen op een droge huid en je gezicht niet te exfoliëren wanneer je net bent gestart met het gebruik ervan. Bij een natte of geëxfolieerde huid zal de retinol namelijk dieper in de huid trekken, waardoor irritatie gemakkelijker kan ontstaan.
Ben je op zoek naar een retinol die geschikt is voor de gevoelige huid? Kies dan voor producten met kalmerende ingrediënten, zoals niacinamide. Dit kan helpen om irritatie te verminderen. Kies daarnaast voor een lage concentratie retinol, zoals 0,1% en bouw dit langzaam op. Probeer retinolserums met agressieve vormen van vitamine A daarentegen te vermijden. Een voorbeeld hiervan is retinaldehyde, ook wel bekend als retinal. Dit is een krachtigere vorm van vitamine A, die meer irritatie kan veroorzaken.
Alternatieven voor retinol
Is retinol desondanks nog steeds te agressief voor je huid, maar wil je toch graag profiteren van de voordelen? Kies dan voor een minder agressieve vorm van vitamine A. Denk bijvoorbeeld aan hydroxypinacolone retinoate. Een nieuwe vorm van vitamine A die een minder irriterende werking heeft dan retinol en daardoor beter geschikt is voor de gevoelige huid. Al is het advies om ook dit soort serums rustig op te bouwen. Start met één à twee keer in de week en bouw dit geleidelijk op. Gaat je huid hier goed op? Dan kan je het uitbreiden naar iedere avond.