Morningness vs. eveningness: ben jij een ochtend- of avondmens?
Alle vroege vogels en nachtdieren opgelet!
© Getty Images - Westend61

Waar de één het liefst om 7 uur 's ochtends al uit de veren is, pakt de ander graag de late avonduurtjes mee. Dit verschil in individuele slaappatronen, waarbij sommige mensen de voorkeur hebben voor vroege ochtenden en anderen voor late avonden, wordt in academische termen ook wel morningness-eveningness genoemd. Nu vraag je je misschien af: ben ik een ochtend- of avondmensen en wat zegt dit eigenlijk over mij? Hieronder vertellen we je meer over dit verschil en wat het betekent.
Morningness: de vroege vogel
Het verschil tussen morningness en eveningness komt voornamelijk neer op het verschil in ritme. Wanneer er sprake is van morningness, sta je het liefst vroeg op om de dag bijtijds te beginnen. De nadruk van de dag ligt daarbij dus op de ochtend, en niet zozeer op de avond. 's Avonds gaan vroege vogels dan ook graag bijtijds naar bed, zodat zij de volgende dag weer vroeg kunnen starten.
Eveningness: het nachtdier
Tegenover de vroege vogel staat de nachtdier. Hou je ervan om vooral de late avonduren te benutten en 's ochtends lang uit te slapen, dan behoor je tot deze categorie. Een studie vertelt ons dat eveningness met name tijdens de pubertijd toeneemt, met een piek op 16- of 17-jarige leeftijd. Naarmate mensen volwassen worden (mannen over het algemeen later dan vrouwen), neemt morningness juist weer toe. Hoe ouder je wordt, hoe meer je geneigd bent de late avonduren in bed te spenderen, dus.
Wat zegt onderzoek over morningness-eveningness?
Er is al verschillend onderzoek gedaan naar het verschil tussen morningness en eveningness en de effecten hiervan. Zo laten onderzoeken zien dat voornamelijk mannen een voorkeur lijken te hebben voor de late avonden, en dat ook rokers naar eveningness neigen. In een onderzoek naar het verband tussen morningness-eveningness en intelligentie kwam naar voren dat intelligentie - tegen de verwachtingen in - samengaat met laat gaan slapen. Een andere studie laat zien dat eveningness gerelateerd was aan een grotere behoefte aan slaap, minder tijd in bed gedurende de week vergeleken met de ideale slaapbehoeftes, en meer tijd in bed tijdens het weekend. Daarnaast vonden deze onderzoekers ook dat eveningness te maken heeft met een latere bedtijd en moment van wakker worden (met name in het weekend), onregelmatige gewoonten met betrekking tot slapen en wakker worden en tenslotte een hogere cafeïneconsumptie.
Ben ik een ochtend- of avondmens?
Vaak weet je van jezelf wel enigszins of je een liefhebber van de ochtend of de avond bent. Toch is er binnen de wetenschap een enquête ontwikkeld waarmee je kan achterhalen hoe jouw ritme precies in elkaar steekt. Als je bijvoorbeeld problemen ervaart met jouw dagindeling, slaapritme of energie, kan het helpen om te onderzoeken tot welke groep je behoort. Een belangrijke side note: een groot deel van de populatie zit tussen de ochtend- of avondgroep in. Daarmee behoor je tot de groep mensen met een neutraal ritme. Het is dus ook heel normaal om niet naar morningness en niet naar eveningness te neigen!
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?