Helpt vitamine D echt tegen het voorkomen van een winterdip? Wij zochten het uit
Met die paar zonnestralen is het niet gek dat we aan extra vitamine D denken.
© Getty Images - Olga Rolenko

De dagen zijn koud, donker en grauw en het voorjaar lijkt nog mijlenver weg. Niet gek dus dat veel mensen in januari een dip ervaren. Google de term ‘winterdip’ en de tips vliegen je om de oren. Vooral het slikken van extra vitamine D is een veel gehoord advies. Maar werkt dit nu eigenlijk echt en kan je hier ook te veel van binnenkrijgen? Wij zochten het voor je uit.
Wat is vitamine D?
Om te beginnen, wat is vitamine D eigenlijk precies? In een gesprek met Pointer Checkt legt wetenschapper Jaap Seidell uit dat vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een hormoon is. Dit hormoon zorgt ervoor dat calcium uit je voeding wordt opgenomen en speelt een rol in belangrijke processen van je lichaam, zoals botaanmaak, het functioneren van je spieren en je immuunsysteem.
Hoe kom je aan vitamine D? Dit maakt je huid zelf aan met behulp van zonlicht. En laten we precies hiervan tijdens deze periode nou weinig binnenkrijgen. Toch is de zon niet de enige bron van vitamine D. Het is ook te vinden in onze voeding, zoals vette vis, vlees, eieren en bak- en braadproducten.
Wat merk je van een vitamine D-tekort?
In eerste instantie merk je er niets van. Op de langere termijn kan je merken dat je minder spierkracht hebt en kan je last krijgen van symptomen als bloedend tandvlees, lusteloosheid, vermoeidheid en zwakkere botten. Ook zou je door een tekort aan vitamine D een verhoogd risico hebben op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten. Al beweren sommige wetenschappers juist een omgekeerd effect. Zo zou een vitamine D-tekort niet tot ziektes leiden, maar zouden ziektes juist tot een tekort aan vitamine D leiden. Wat de waarheid ook is, een langdurig tekort aan vitamine D is nooit fijn.
Wanneer heeft het zin om vitamine D te slikken?
Het slikken van vitamine D heeft alleen nut wanneer je tot een risicogroep behoort. Hieronder vallen vegans en vega’s, mensen die weinig buiten komen, zich erg bedekt kleden, mensen met een donkere huidskleur, ouderen, zwangeren, mensen die een ongezonde leefstijl aanhouden, veel alcohol drinken of een vetarm dieet volgen.
Wat als je te veel vitamine D binnenkrijgt?
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D ligt in Nederland op 10 microgram, met een maximum van 100 microgram. Tot deze grens zou je geen last moeten hebben van bijwerkingen of klachten. Kom je boven deze grens? Dan slaat je lichaam dit overschot op in je vetweefsel en kan er gezondheidsschade ontstaan. Er komt dan te veel kalk in je bloed, waardoor je last kan krijgen van misselijkheid en vermoeidheid en kunnen in het ergste geval je organen zelfs beschadigd raken.
Helpt vitamine D tegen een winterdip?
De belangrijkste vraag: helpt vitamine D tegen een winterdip? Dat antwoord is helaas teleurstellend. Volgens zowel hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk als wetenschapper Jaap Seidell helpt vitamine D niet tegen het voorkomen van een winterdip. Je bouwt deze stof namelijk op in de lente- en zomermaanden, waardoor je in de herfst en winter genoeg voorraad zou moeten hebben. Daarnaast ontstaat een winterdip vaak door een gebrek aan daglicht en niet door een gebrek aan vitamine D.
Wat helpt dan wel om een winterdip tegen te gaan? Onder andere door ervoor te zorgen dat je genoeg buiten komt. Zelfs op de meest grauwe dagen helpt daglicht bij het verminderen van somberen en lusteloze gevoelens. Door buiten te zijn komen je temperatuur en hormonen beter op peil, waardoor je je energieker en fijner voelt. Heb je desondanks nog steeds last van een winterdip? Dan zit er maar één ding op en dat is een one way ticket to paradise: een tripje naar een zonnig land.