Face taping: wat is het en werkt het tegen rimpels?

Face taping zou rimpels tegengaan.

© Getty Images - J_art

gettyimages-1589343500

Face taping is dé beautytrend die je steeds vaker op TikTok en Instagram ziet terugkomen: door tape op je gezicht te plakken word je een strakke huid, een vermindering van rimpels en zelfs het voorkomen van rimpels beloofd. Fans zweren bij deze goedkope en makkelijke oplossing, maar wat is face taping nu precies? En vooral: werkt het écht of is het allemaal te mooi om waar te zijn? Tijd om eens de feiten achter de hype te ontrafelen...

Werkt face taping echt?

Hoewel sociale media video's suggereren dat face taping effectief zou zijn, ontbreekt het wetenschappelijk bewijs die deze claim ondersteunt. Dermatoloog Jetske Ultee, vertelt dat het effect van face taping alleen maar tijdelijk is en verdwijnt zodra de tape wordt verwijderd. Bovendien kan het frequent gebruik van tape juist leiden tot huidirritatie en beschadiging van de huidbarrière. Die irritatie ontstaan na het verwijderen van de tape of door de lijmstoffen in de tape.

Wat zeggen experts?

Dr. Susan Massick, dermatoloog, vertelt de New York Post dat face taping geen langdurige voordelen biedt en dat eventuele verbeteringen, zoals het gladder doen lijken van je huid, snel verdwijnt na het verwijderen van de tape.

Maar wat werkt dan wel tegen huidveroudering?

In plaats van face taping raden experts aan om de huid goed te beschermen tegen de zon, aangezien dit de belangrijkste oorzaak is van huidveroudering. Het dagelijks gebruik van een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor kan helpen rimpels te voorkomen. Daarnaast kunnen producten met ingrediënten zoals retinol bijdragen aan het behoud van de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Hoewel je misschien je favo influencer tape op haar gezicht ziet aanbrengen, blijft het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid hiervan dus (nog) achter. Er is geen bewijs dat face taping op de lange termijn rimpels doet verminderen. Bovendien brengt het (onschuldige) risico's met zich mee, zoals huidirritatie en roodheid. Weet je dat ook weer!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?