En door! Hier komt dat gehaaste gevoel vandaan
Tijd om even stil te staan...
© Getty Images - PeopleImages

Heb jij weleens het gevoel dat je nooit even op adem kan komen? Is je week of maand binnen no time voorbij en heb je het gevoel dat je 'geleefd' wordt? Je van hot naar her gaat en steeds maar aan het haasten bent? Geen stress, we leggen je kort uit waar dit onrustige gevoel vandaan komt en wat je er precies tegen kunt doen!
Haast, haast, haast...
In de drukte van de hedendaagse maatschappij zijn we geneigd heeul veel te willen doen en hebben we de neiging constant geprikkeld te willen worden. Doordat we steeds maar on the move zijn, kan er een gevoel van tijdnood bij je ontstaan. Dit angstige en gehaaste gevoel wordt ook wel hurry sickness genoemd: je hebt het idee dat dingen snel moeten gebeuren, terwijl deze urgentie er meestal helemaal niet is. Wanneer je bijvoorbeeld taken afraffelt, snel geïrriteerd bent als er vertraging optreedt, anderen onderbreekt en het voelt of je steeds achterloopt, kan het zijn dat je met hurry sickness te maken hebt.
Dit doet een gehaast gevoel met je
En dat gehaaste gevoel, hurry sickness, kan zowel mentale als fysieke gevolgen hebben. De onrust kan voor stress zorgen: je voelt je angstig en maakt je zorgen of je alles wel op tijd afkrijgt of goed genoeg doet. In plaats van stil te staan bij prestaties, ga je meteen door naar de volgende. Daarnaast zorgt het afraffelen van taken ervoor dat je misschien niet tevreden bent met het resultaat. Dit kan weer leiden tot stress, een schuldgevoel en een laag zelfbeeld. Je bent snel geïrriteerd en kan dit gaan afreageren op anderen. Al met al, negativiteit alom en dat is juist alles wat je niét wil.
Haasten heeft in veel gevallen verwaarlozing tot gevolg: je stelt het verzorgen van jezelf achter. Zo worden belangrijke dingen zoals gezond eten, voldoende slaap en beweging in de ijskast gezet. Juist deze selfcare momenten kunnen stress en angst tegengaan. Het verwaarlozen van selfcare kan daarmee leiden tot slaapproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn, maagproblemen en een slechtere weerstand. En denk je nu: is dat allemaal wel bewezen? Ja! Zo kwam uit onderzoek naar voren dat haasten en ongeduld écht voor een verhoogde bloeddruk kunnen zorgen.
Zo kom je af van hurry sickness
We horen je denken: hoe kom je nou het best van dat gehaaste gevoel af? Ga er eens even goed voor zitten en neem een momentje om deze tips door te nemen. Dat is alvast het begin!
- Ga eropuit. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling. Het helpt erg om je bezigheden even te laten liggen en van omgeving te veranderen, zodat je minder in die gehaaste spiraal blijft zitten.
- Probeer mindfulness. Mindfulness kan heel erg helpen bij het bewust bezig zijn met het moment. Met een meditatie-momentje zet je je gedachten even op een rij, kom je tot rust en kan je er vervolgens zo weer tegenaan.
- Denk aan selfcare. Juist levensbehoeften als gezond eten, een goed slaapritme, voldoende ontspanning en leuke uitjes zorgen ervoor dat jij balans vindt. Probeer dus ook aan deze activiteiten prioriteit te geven.
- Wees je bewust van je eigen grenzen. Als je weet wanneer je je eigen grens overgaat, is het makkelijker om de rem in te trappen. Ga regelmatig na hoe je je bij taken voelt: ben je gestresst? krijg je er een angstig gevoel bij? Heb je genoeg tijd voor de taak? Vaak kun je aan je lichaam merken of iets te veel is. ‘Nee’-zeggen is ook een optie.
- Praat erover. Het klinkt misschien als een open deur, maar toch is het belangrijk om even te noemen: praten helpt. Met alle drukte vandaag de dag ben je echt niet de enige die gehaast door het leven gaat. Door het er met mensen in je omgeving over te hebben, lucht het niet alleen op, maar kan het ook als een stok achter de deur dienen om grenzen te stellen.
Lukt het niet in één keer? Dat is helemaal niet gek! Je bent waarschijnlijk gewend aan routines en bepaalde gewoonten, dus het beste is om het stap voor stap in jouw leven te implementeren. Bonustip: wees vooral niet te streng voor jezelf! You can do it!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?