Zo ga je om met een seizoensgebonden depressie
Ja, de winterblues bestaan écht. En met deze tips kom je er in no-time weer bovenop.
© Getty Images - Delmaine Donson

De wintermaanden zijn een periode van gezelligheid, maar ze brengen ook uitdagingen voor onze mentale gezondheid. Herkenbaar? Dan behoor je misschien tot de twee tot acht procent van de Nederlanders met een seizoensgebonden depressie. Wanneer klachten zoals somberheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid minstens twee jaar achter elkaar in het najaar terugkomen, spreekt Thuisarts.nl van een winterdepressie. Gelukkig zijn deze winterblues goed te behandelen met deze tips.
Wat is een seizoensgebonden depressie?
Hoewel een seizoensgebonden depressie in ieder seizoen kan voorkomen, komt de winterdepressie het meest voor. Vanaf het moment dat de blaadjes vallen, kun je verschijnselen van een depressie opmerken, bijvoorbeeld verminderde concentratie en neerslachtigheid. Andere symptomen zijn meer behoefte aan slaap, het eten van meer koolhydraatrijk eten, onverschilligheid en eenzaamheid. In het voorjaar verdwijnen deze symptomen weer als sneeuw voor de zon, letterlijk. Volgens het Amsterdam UMC spreken artsen alleen van een winterdepressie als deze zo ernstig is, dat je normale levenspatroon erdoor verstoord raakt.
Wat zijn de oorzaken van de winterblues?
Een mogelijke oorzaak van een seizoensgebonden depressie is de verandering in de hoeveelheid licht waar we mee in aanraking komen. In het najaar wordt het vroeg donker, de zon komt later op en heeft een verminderde lichtsterkte.Ons lichaam past zich hierop aan door de aanmaak van melatonine. Dit hormoon beïnvloedt zowel je biologische klok, als je slaap en stemming. Heb je de winterblues, dan kan het zomaar zijn dat je lichaam zich minder goed aanpast aan deze verandering in het licht.
Tips om seizoensgebonden depressie te voorkomen
Met deze kennis zal het je niet verbazen wat de oplossing is. Jawel, licht. Als je last hebt van een winterdepressie, dan is het belangrijk dat je genoeg daglicht ziet. Dat kan door regelmatig naar buiten te gaan voor een wandeling, of door zelf een daglichtlamp aan te schaffen. Is dat niet voldoende? Dan kun je aan de slag met lichttherapie, een behandeling die effectief is bij 50 tot 80 procent van de mensen met een winterdepressie.
Ook is het belangrijk dat je je dagelijkse ritme voortzet: slaap voldoende, blijf bewegen en zorg dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer jezelf daarnaast niet te isoleren, maar zoek juist contact met de mensen om je heen. Door deze tips toe te passen, zul je niet alleen zien dat het vanzelf weer lente wordt, maar ook dat de winter een seizoen is om minstens evenveel van te genieten.