Hoe ga je om met de gevolgen van chronische pijn?
Hold up, vandaag staat er een serieus onderwerp op de agenda.
© Getty Images - Yulia Petrova

Een oorontsteking, een verstuikte enkel of een brandplek van je krultang - allemaal voorbeelden van acute pijn. Dit soort pijn heeft een duidelijke oorzaak en zodra je deze aanpakt, ben je er ook weer gauw vanaf. Bij chronische pijn zit dat wat anders: deze houdt vaak langer aan zonder oorzaak, of is een gevolg van een ziekte. Zo’n constante pijnprikkel kan je dagelijkse leven flink in de weg zitten. Women’s Health geeft tips om hier door middel van pijnmanagement en mentale ondersteuning beter mee om te gaan.
Wat is chronische pijn en hoe beïnvloedt het je leven?
In oktober dit jaar luidde de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie de noodklok. De NVA liet een onderzoek uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ipsos, waaruit bleek dat 3,5 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn. Dat is ongeveer een op de vier volwassenen, waarbij vrouwen vaker last hebben van chronische pijn dan mannen. Een pijn die, volgens Thuisarts.nl, langdurig van aard is en bovendien niet altijd een duidelijke oorzaak heeft.
In het onderzoek lezen we dat 83 procent van de chronische pijnpatiënten hinder ervaart in hun dagelijks leven door de pijn. Zoomen we er dieper op in, dan gaat het om sociale activiteiten, beperkingen op werk, mentale problemen en financiële moeilijkheden. Ook heerst er veel onbegrip: dertig procent van de pijnpatiënten geeft aan weinig tot geen begrip te ervaren voor hun klachten. Dit kan weer zorgen voor een gevoel van eenzaamheid en sociaal isolement.
Effectieve pijnmanagementstrategieën
Er is (helaas!) geen universele oplossing voor chronische pijn. Het eerste advies dat we je daarom willen geven, is om hier professionele hulp voor in te schakelen. Een huisarts kan je geruststellen, advies geven over pijnmedicatie of doorverwijzen. Daarnaast kun je de onderstaande pijnmanagementstrategieën uitproberen, gewoon vanuit je eigen huis.
- Probeer genoeg te bewegen. Vind je het lastig om hiermee te beginnen? Bouw het dan rustig op en verdeel dit over de dag of week. Overweeg ook om een fysiotherapeut in te schakelen, die een persoonlijk beweegprogramma voor je samenstelt.
- Zorg voor momenten van rust. Tussen activiteiten door is het belangrijk om genoeg te ontspannen, bijvoorbeeld met muziek, lezen of meditatie. Ook ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen en stress onder controle te houden.
- Blijf werken, als dat kan. Om te voorkomen dat je geïsoleerd raakt en je dagelijks ritme verliest, kan het helpen om te blijven werken. Maak afspraken met je werkgever en bedrijfsarts over een nieuwe manier van werken, waarbij je pijn niet in de weg zit.
- Werk aan een goede nachtrust. Zeker als je overdag veel pijn ervaart, is het belangrijk om genoeg te slapen. Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan, en leg je telefoon één tot twee uur voordat je gaat slapen alvast aan de kant.
Het belang van mentale ondersteuning bij chronische pijn
Het klopt dat tussen de bovenstaande tips nog een hele belangrijke mist. Bij chronische pijn speelt een goed ondersteunend netwerk namelijk een grote rol. Dan hebben we het allereerst over specialisten, zoals een therapeut. Met hen bespreek je hoe je op de pijn reageert, hoe gedachten en gevoelens de pijn beïnvloeden en hoe je hiermee omgaat. Naast deze cognitieve gedragstherapie, want zo heet ‘t officieel, kun je ook hulp krijgen voor sombere gevoelens en emotionele pijn.
Ook de mensen die het dichtst bij je staan, kunnen je veel steun bieden. Leg uit welke en hoeveel invloed de pijn op je heeft, en welke steun je van hen nodig hebt. Zo kunnen ze rekening houden met de dagen waarop je je slecht, of juist goed voelt. Ook zijn er online en offline genoeg communities te vinden, om te connecten met mensen die hetzelfde doormaken als jij. Naast het uitwisselen van tips en ervaringen, geven lotgenoten je het gevoel van erkenning dat je thuis misschien mist.
Chronische pijn is een uitdaging, we know. Maar met de juiste tools en steun kun je iedere dag een stapje zetten richting een fijner en ontspannen leven - dat verdien je.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?