Wat is slaapapneu en hoe herken je het?
Deze slaapstoornis kan zomaar de reden zijn dat jij achter je bureau zit te knikkebollen.
© Getty Images - Oleg Breslavtsev

Een goede nachtrust is de key om iedere ochtend vol energie en zelfvertrouwen aan je dag te beginnen. Voor mensen die slaapapneu hebben is dat helaas niet vanzelfsprekend. Deze veel voorkomende aandoening zorgt ervoor dat je ademhaling gedurende de nacht stopt, met allerlei vervelende gevolgen, waaronder vermoeidheid. We leggen je uit wat slaapapneu precies is, hoe je het herkent en geven je tips om je slaap te verbeteren.
Wat is slaapapneu en hoe herken je het?
We benoemden het al kort: slaapapneu is volgens Thuisarts.nl een slaapstoornis waarbij je ademstops hebt tijdens het slapen. Deze duren vaak minstens tien seconden, en kunnen meerdere keren per uur voorkomen. Je kunt je voorstellen dat dit je nachtrust flink verstoort, en daarmee ook je gezondheid en dagelijks functioneren. Vermoeidheid en hard snurken zijn de eerste signalen, misschien herken je ze al wel. Het op tijd herkennen en aanpakken van deze klachten kan serieuze gezondheidsproblemen voorkomen.
Wat zijn de oorzaken en risico’s van slaapapneu?
Slaapapneu ontstaat doordat de keelspieren tijdens het slapen te veel verslappen, waardoor je luchtweg geblokkeerd wordt. Dat kan een aantal oorzaken hebben, waaronder overgewicht, je leeftijd en genetische aanleg. Ook vergrote amandelen of juist een kleine kaak kunnen ervoor zorgen dat je een grotere kans hebt om slaapapneu te ontwikkelen.
Wanneer je slaapapneu hebt, heb je tegelijkertijd risico op een aantal andere gezondheidproblemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en zelfs diabetes type 2. Het behandelen van slaapapneu is dus niet alleen belangrijk voor een goede nachtrust, maar voor je gezondheid in het algemeen. Trek dus op tijd aan de bel als je aanvoelt dat er iets niet goed zit.
Hoe herken je de symptomen van een slaapstoornis?
Er zijn een aantal verschillende slaapstoornissen zoals slapeloosheid en narcolepsie, slaapapneu is daar ook een van. Deze laatstgenoemde herken je in eerste instantie aan luid snurken (dat is ten slotte niet te missen!). Daarnaast kunnen de ademstops ervoor zorgen dat je wakker schrikt. Ook kun je merken dat je, zelfs als je het klokje rond hebt geslapen, overdag vermoeid bent. Andere signalen zijn een slechte concentratie, prikkelbaarheid en wakker worden met een droge mond of hoofdpijn.
Tips voor een betere en gezondere slaap
Dat een goede nachtrust belangrijk is, is inmiddels duidelijk. We geven je daarom graag wat fijne tips mee voor een gezonde slaap. Ook als je de symptomen van slaapapneu niet herkent, kun je er ongetwijfeld je voordeel mee doen. Good night.
- Werk aan een vast slaapritme. Met de nadruk op ‘werk aan’. Dit ontstaat namelijk niet vanzelf. Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op, óók als je nog moe bent. Blijf daarnaast niet langer dan acht uur in bed liggen.
- Creëer een fijne slaapomgeving. Zet je televisie en telefoon ongeveer één tot twee uur voordat je gaat slapen uit, het licht van de scherm houdt je namelijk wakker. Zorg er daarnaast voor dat je kamer lekker donker en stil is, en dat er genoeg frisse lucht naar binnen komt.
- Blijf weg van cafeïne en slaappillen. Drink in de zes uur voordat je gaat slapen geen koffie, zwarte of groene thee, cola of energiedrank meer. Daarnaast kunnen slaappillen (bijvoorbeeld melatonine of valeriaan) je slaapproblemen erger maken. Kies dus voor de natuurlijke route, bijvoorbeeld door te wandelen: genoeg daglicht helpt om melatonine aan te maken.
- Bouw een ontspannende avondroutine: Houd iedere avond zoveel mogelijk dezelfde routine aan: een kop thee, je tanden poetsen, skincare, het klaarleggen van je kleding en een kwartiertje lezen. Dit helpt je niet alleen te ontspannen, maar leert je lichaam ook dat het tijd is om te slapen.
- Houd een slaapdagboek bij. Dat is de beste manier om te weten of je situatie verbetert of misschien wel verslechtert. Schrijf iedere dag op hoe laat je gaat slapen en hoe laat je weer wakker wordt. Geef daarnaast aan of je koffie of alcohol hebt gedronken, of dat je overdag hebt liggen dutten.