De voordelen van een digitale detox voor je mentale gezondheid
Wil jij je schermtijd verminderen? Lees hier hoe je jouw telefoon gemakkelijk weglegt
© Getty Images - MementoJpeg

Dat velen van ons behoorlijk veel aan onze telefoons zitten gekluisterd, is geen nieuwe informatie. Dagelijks brengen we veel tijd door met het scrollen op TikTok en bekijken van Youtubefilmpjes. Steeds meer mensen kiezen voor minder schermtijd en lassen een zogenoemde digitale detox - een timeout van digitale apparaten - in. Hoewel het nog niet duidelijk is hoe goed een digitale detox is voor de mentale rust, lijkt het er wel degelijk op dat het voordelen met zich mee kan brengen.
Wat is een digitale detox en waarom is het belangrijk?
Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat we toentertijd gemiddeld drie uur per dag op onze mobiele telefoons doorbrachten. En dat zal de afgelopen jaren niet minder geworden zijn, gezien de populariteit van social media. Hoewel het constant online zijn ook voordelen met zich meebrengt (zoals het contact onderhouden met vrienden), vragen wetenschappers zich af welke effecten het heeft op de mentale gezondheid. Steeds meer mensen wagen zich aan een digitale detox: het weerhouden van het gebruik van elektronische apparaten (of bepaalde onderdelen van deze apparaten), om van een schermverslaving af te komen en balans in het dagelijks leven aan te brengen. Aangezien langdurig schermgebruik voor depressiviteit en angstklachten kan zorgen, is het goed voor je mentale gezondheid om je schermtijd naar beneden te halen.
Hoe minder schermtijd je mentale rust kan bevorderen
Veel op je telefoon zetten kan op meerdere dingen effect hebben. Zo kan het onder andere je slaap negatief beïnvloeden wanneer je 's avonds laat nog ligt te scrollen. Voor je het weet lig je urenlang naar het plafond te staren zonder ook maar één oog dicht te doen. Ook kan je je overweldigd voelen wanneer je voortdurend wordt blootgesteld aan digitale prikkels. Wil je meer mentale rust, dan kan een digitale detox een goede optie zijn, zo zegt de wetenschap. Zo laat onderzoek zien dat een detox week voor minder stress kan zorgen. Ander onderzoek duidt op een positief effect van een digitale detox op slaap, rust, sociale connecties en mentale gezondheid. Zonder de constante afleidingen zul je je bovendien waarschijnlijk beter kunnen concentreren en zal ook je focus verbeteren.
Praktische tips voor een succesvolle digitale detox
Benieuwd hoe jij kunt zorgen voor minder schermtijd? Wij geven je een aantal handige tips!
- Stel schermvrije zones of schermvrije momenten in voor jezelf. Door bepaalde unplug-momentjes in te plannen maak je het voor jezelf haalbaar om je telefoon daadwerkelijk weg te leggen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee uur voor het slapen gaan geen telefoon gebruikt.
- Zet regelmatig je notificaties uit. Doordat we constant pushberichten en meldingen krijgen, zijn we de hele tijd bezig met onze telefoon. Je kunt ervoor kiezen om op sommige momenten (of helemaal) je meldingen uit te zetten, zodat je minder gestimuleerd wordt om steeds op je telefoon te kijken.
- Plan offline activiteiten. Er is genoeg offline tijdsbesteding waar geen scherm aan te pas komt. Pak er bijvoorbeeld een goed boek bij of maak een wandeling.
- Zet een timer op je apps. Er zijn meerdere mogelijkheden om de apps op je telefoon minder te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een timer instellen op Instagram die je een melding geeft wanneer je tijdslimiet is bereikt.
- Verruil je smartphone voor een ouderwetse klaptelefoon. Wil je jouw schermtijd nou echt flink naar beneden krijgen? Dan kun je er ook voor kiezen om een klaptelefoon aan te schaffen. Hiermee kun je wel bellen, maar vaak niet Whatsappen en al helemaal niet op TikTok of Instagram scrollen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?