Dit is waarom zelfcompassie belangrijk is voor je welzijn
Ontdek hoe je zelfcompassie toepast en waarom dit essentieel is voor je mentale gezondheid.
© Getty Images - d3sign

Ben jij je eigen grootste criticus? Zelfcompassie helpt je om vriendelijker voor jezelf te zijn en beter om te gaan met tegenslagen. Door iets liever te zijn voor jezelf ontwikkel je een gezonde mindset, een essentieel onderdeel van je een goede mentale gezondheid.
Wat is zelfcompassie en waarom is het belangrijk?
De definitie van zelfcompassie is als volgt: het kijken naar jezelf en je gedrag met een warme en begripvolle blik. Op momenten dat je fouten maakt, kan je nog wel eens - vaak onbewust - hard en kritisch zijn voor jezelf. Het woord wordt soms geassocieerd met zwak zijn en zelfmedelijden, terwijl dat helemaal niet het geval is. Zelfcompassie heeft juist veel voordelen. Zo pieker je minder, ervaar je minder stress, sta je optimistischer in het leven en heb je een betere emotionele balans. Door te accepteren dat niet alles perfect loopt, zul je minder frustratie voelen. In plaats van zelfkritiek leveren - dat kritische stemmetje in je hoofd die je voortdurend becommentarieert - is het dus beter om zelfcompassie toe te passen in je leven.
Hoe zelfcompassie bijdraagt aan mentaal welzijn
Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat zelfcompassie samengaat met onder andere meer geluk, meer optimisme, positieve gevoelens, wijsheid en minder boosheid. Wanneer je dus lief bent voor jezelf, vind je meer rust. Ook laat onderzoek zien dat als je oefent met zelfcompassie daadwerkelijk leidt tot meer zelfcompassie en mindfulness. Dit zorgt vervolgens weer voor minder angst en stress en een beter emotioneel welzijn. Juist door goed om te gaan met tegenslagen leer je op jezelf te vertrouwen. Voorbeelden van oefenen met zelfcompassie zijn het schrijven van een brief aan jezelf en het bedenken van een positieve tegengedachte wanneer je jezelf bekritiseert.
Praktische tips om zelfcompassie te oefenen
Klaar om wat liever voor jezelf te zijn? Met deze tips voor zelfcompassie helpen wij je om zelfcompassie te oefenen.
- Herken het negatieve stemmetje. Verbetering begint bij het erkennen van het probleem: dat kritische stemmetje in je hoofd. Wanneer je doorhebt dat deze dosis zelfkritiek je niet beter laat voelen, is de eerste stap al gezet. probeer eens om deze negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten: hoe kun je wat vriendelijker voor jezelf zijn?
- Oefen met vriendelijkheid. Vaak zijn we een stuk strenger voor onszelf dan voor vrienden. Probeer tegen jezelf te spreken zoals je dat tegen je vrienden zou doen. Doe dit bijvoorbeeld door korte, positieve zinnen - ook wel affirmaties genoemd - te herhalen. Met affirmaties voor welzijn spreek je jezelf op positieve wijze toe en bevorder je je mentale gezondheid.
- Gebruik mindfulness en meditatie. Door met mindfulness en meditatie bezig te zijn, ga je bewust aan de slag met je gedachten. Dit helpt met het inperken van dat kritische stemmetje.
- Besef je dat je niet de enige bent. Niemand is perfect en iedereen worstelt wel eens ergens mee. Je bent dus niet alleen! Soms helpt het juist om hier met anderen over te praten.
- Laat ideaalbeelden los. Met streng zijn voor jezelf en het stellen van torenhoge eisen kom je niet verder. Accepteer dus vooral dat je fouten maakt en dat dit heel menselijk is.
- Wees dankbaar. Juist door voor jezelf op papier te zetten wat er allemaal goed gaat en waar je dankbaar voor bent, zul je je minder focussen op het negatieve. Ook dit kan helpen met het liever zijn voor jezelf.
Heb je behoefte aan meer hulp bij het oefenen met zelfcompassie? Het kan helpen om bij een therapeut langs te gaan en samen te kijken naar wat jij nodig hebt.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?