Vrouwen krijgen én overleven minder vaak levensreddende reanimaties dan mannen
Hartstikke zorgwekkend nieuws, als je ‘t ons vraagt.
© Getty Images - Peter Dazeley

Het feit dat je een vrouw bent, kan je zomaar je leven kosten. Ja, serieus. Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen minder vaak reanimaties krijgen dan mannen, zowel in privéomgevingen als in openbare ruimtes. Toch zijn we niet helemaal verrast: een soortgelijke conclusie werd getrokken bij dit onderzoek naar de overlevingskans van vrouwen in verkeersongelukken. Ook die was aanzienlijk lager door het gebruik van mannelijke dummies bij veiligheidstesten. We nemen je mee in de feiten over deze ‘medische misogynie', zodat je helemaal op de hoogte bent.
Hard facts over levensreddende reanimaties
Het onderzoek richt zich op een aantal punten, maar de belangrijkste topics zijn: de verschillen tussen man en vrouw in het ontvangen van reanimaties en de overlevingskans na een reanimatie. Een van de uitkomsten is dat vrouwen significant minder reanimatie van omstanders krijgen dan mannen: 64,4 procent tegenover 73,7 procent. In een privéomgeving, bijvoorbeeld thuis of op visite, praten we over 61,5 procent voor vrouwen en 67,8 procent bij mannen. In openbare ruimtes zoals de sportclub of een restaurant liggen de percentages hoger: 81,5 en 88,2 procent.
Wat de overlevingskansen betreft, lijken deze in eerste instantie positief. Vrouwen overleven het incident vaker tot het moment dat ze in het ziekenhuis aankomen. Bij ontslag uit het ziekenhuis raken zij hun voorsprong kwijt. Mogelijk door verschillen in de zorg na een reanimatie of door de kwaliteit ervan, al moet dat nog verder onderzocht worden. Interesting.
Maar.. hoe verklaren we dat?
Het onderzoek noemt een aantal mogelijke verklaringen, waaronder sociale en culturele drempels. Voorbeelden hiervan zijn een ongemakkelijk gevoel bij het aanraken van vrouwen en angst voor de juridische gevolgen van deze aanraking.
Ook The Guardian heeft hier een logische verklaring voor. De Britse krant haalt een studie aan die opnieuw bevestigt dat vrouwen minder vaak levensreddende reanimaties krijgen en overleven. De reden? Reanimatiepoppen hebben vrijwel nooit borsten. Met een béétje geluk is er een hesje aanwezig om bij de pop aan te trekken. En hoewel de reanimatietechniek voor mannen en vrouwen niet anders is, zorgt dit ervoor dat omstanders niet genoeg voorbereid zijn op noodsituaties.
De oplossing volgens experts
De onderzoekers sluiten het onderzoek af met een aantal aanbevelingen om dit gat te dichten. Educatie is daarin het belangrijkste: we moeten onszelf en elkaar bewust maken van dit probleem en bestaande stigma’s wegnemen. Wat ons betreft is het produceren en aanschaffen van een lading vrouwelijke reanimatiepoppen ook een belangrijke stap. Je overlevingskans zou niet mogen afhangen van je geslacht - hoog tijd om daar samen werk van te maken.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?