Wist jij dat slaaptekort je smaakpapillen saboteert?

En het beïnvloedt onze dagelijkse keuzes.

© Getty Images - Fiordaliso

Slaaptekort effect op zintuig

Dat slaaptekort iets met ons doet is geen nieuws. Het maakt je chagrijnig, onnauwkeurig en kan ook nog eens voor gewichtstoename zorgen. En dat komt mede door de invloed op je smaak. Uhhh... Hoe dan? Dat lees je hier.

Over smaak valt niet te twisten. Maar zonder een goede nachtrust kun je gerust vraagtekens zetten bij dit subjectieve zintuig. Geen paniek, je gaat niet ineens oerlelijke kleding dragen en van foute mannen houden. Een tekort aan slaap – opfrisser: het advies luidt 7 tot 9 uur per nacht – heeft namelijk impact op je smaakpapillen, blijkt uit deze analyse van de beschikbare literatuur.

Zin in zoet

De onderzoekers keken met name naar de invloed van slaaptekort op gevoeligheid (hoe sterk iets smaakt) en naar ‘hedonische perceptie’ (hoe veel je ergens van geniet). Daarbij vonden zij dat een korte nachtrust vooral het laatstgenoemde versterkt bij een zoete smaak: ‘Slechte slapers geven de voorkeur aan een hogere concentratie zoetheid.' Op zout was nauwelijks invloed, en andere smaken miste bewijs. Fruit is ook zoet en bovendien enorm gezond, dus dit hoeft niet tot ongezonde keuzes te leiden, toch?

Toch weten we ook dat te weinig nachtrust het hongerhormoon aantast. Daardoor eten mensen met een slaaptekort gemiddeld twee keer zo veel vet en zo’n 300 kcal extra. Slechte slapers nemen simpelweg sneller ongezondere keuzes. Door bovenstaande bevindingen krijgt dat nog een extra laag: het lichaam heeft meer behoefte aan zoete sensatie. Ook de gewenste concentratie van de zoetheid versterkt. Dus hoe sterker de smaak, hoe beter.

Samenhang van slaap en overgewicht

Reden voor dit onderzoek was onder meer het toenemende overgewicht binnen de Amerikaanse bevolking. Een trend die zich ook in Nederland voortzet. Daarnaast wijzen de auteurs naar een opvallende samenhang: ‘Parallel aan de stijgende verschijning van obesitas, lijden steeds meer volwassenen ook aan een inadequate slaap. Volgens het WHO had in 2014 16,6% van de wereldbevolking slaapproblemen. Recentere statistieken suggereren dat 10 tot 60% van de volwassenen niet de aanbevolen 7 uur slaap haalt.’

Zij benadrukken dat connecties tussen overgewicht en slaap al meerdere malen zijn geïdentificeerd. Pakken we onze slaap aan, dan zijn we direct een stap dichter bij het aanpakken van de obesitasepidemie. Er zijn simpele tips, als je schermtijd beperken, die je direct kunt proberen. En ook een vast slaap-waakritme doet wonderen. Wat die keuzes betreft: een lekker zoetje op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad, het gaat om balans! Mocht je wat gezondere keuzes willen maken, dan raden wij je aan om genoeg proteïne te eten. Dat zorgt er namelijk voor dat je langer vol zit en minder snel trek krijgt.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?