Shocking: dit zijn de gevolgen van doomscrolling op je mentale gezondheid
Leg. die. telefoon. eens. weg.
© Getty Images - Oleg Breslavtsev

Met de constante stroom aan nieuws raak je makkelijk verstrikt in een sessie ‘doomscrolling’. Dit fenomeen, waar jij waarschijnlijk ook dagelijks mee te maken hebt, blijkt uit onderzoek hartstikke schadelijk voor je mentale gezondheid. We leggen je uit wat doomscrolling is, hoe je het herkent en waarom het belangrijk is dat je jezelf een digitale break gunt.
Eh, doom-wattes?
Misschien herken je het wel: het feit dat je bij negatief nieuws niet kunt stoppen met lezen. Of het nu gaat om politieke conflicten of maatschappelijke problemen: de inhoud is zó deprimerend dat je jezelf erin verliest. Het gevolg? Na twee uur scrollen en swipen leg je volledig uitgeput je telefoon weg. Om het riedeltje een paar uur later weer te herhalen.
Doomscrolling: dit zijn de gevolgen
Je kunt je voorstellen dat dit niet echt een positieve werking heeft op je mentale gezondheid. Een onderzoek uit 2022 wijst uit dat een groeiend aantal mensen te maken heeft met angst, stress en gezondheidsproblemen door doomscrolling. Ook kan het ervoor zorgen dat je leeft in een constante staat van hoge alertheid. Je hebt dan het gevoel dat je op je hoede moet zijn omdat de wereld een donkere en gevaarlijke plek is.
Een tweede onderzoek deed daar nog een schepje bovenop. Het onderzoek koppelt het overmatig lezen van negatief nieuws namelijk aan gevoelens van existentiële angst, wantrouwen, achterdocht en wanhoop. De onderzoekers vergelijken doomscrolling met het zijn in een kamer waar voortdurend naar je wordt geschreeuwd. Shocking, als je ‘t ons vraagt.
Hoe stop je met doomscrolling?
Gaat er inmiddels een belletje bij je rinkelen? Dan hebben we een aantal tips hoe je een einde maakt aan deze vicieuze cirkel.
- Neem regelmatig een digitale pauze. Merk je dat het nieuws je veel bezighoudt? Las dan af en toe een break in, waarin je nieuwsplatforms en sociale media even vermijdt.
- Wees je bewust van het effect op je mentale gezondheid. Als je merkt dat een bepaald onderwerp je enorm triggert, stop dan met scrollen en zoek uit waarom dit onderwerp zoveel bij je losmaakt.
- Kies je nieuwsbronnen zorgvuldig. Er is zoveel nepnieuws in omloop, dat je af en toe niet meer weet wat je moet geloven. Beperk je nieuwsconsumptie dus tot betrouwbare bronnen in plaats van social media.
- Het klinkt voor de hand liggend: maar beperk je schermtijd voor nieuws. Plan een specifiek moment om het nieuws te checken of laat je telefoon juist een ochtend buiten je bereik liggen.
- Praten, praten en nog eens praten. Merk je dat je aan het doomscrollen bent? Vraag je ouders, een vriend(in) of je partner om een frisse wandeling te maken en lucht je hart. In tegenstelling tot wat je brein je misschien laat denken, sta je er namelijk helemaal niet alleen voor.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?