Laat de feestdagen maar komen: team WH stelt het ultieme kerstmenu voor je samen!
Wij geven je een feestelijk menu, jij hoeft het alleen nog te maken!
© Getty Images - Liliboas

Het is bijna zo ver: de gezelligste tijd van het jaar. Met de feestdagen voor de deur mag het aan een uitgebreid kerstmenu niet ontbreken. Say no more! De editors van Women's Health hebben hun krachten gebundeld en het ultieme kerstmenu voor je samengesteld. Hieronder lees je welke gerechten het team maar al te graag maakt, van borrelplank tot dessert.
Alyssia's borrelplank
Recept van Alyssia (digital editor)
'Bij ieder kerstdiner ben ik in charge over de borrelplank en ook dit jaar zit ik al volop in de voorbereidingen. Ik houd ervan om allerlei lekkers bij elkaar te brengen en op tafel te zetten. Daarbij vind ik variatie het belangrijkste!'
Ingrediënten:
'Voor de ingrediënten kies ik een selectie van onder meer kaas, vleeswaren, dips, noten, crackers, groenten en fruit. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat jij lekker vindt! Hieronder lees je hoe ik mijn plank samenstel.'
Bereidingswijze:
- Start met het overscheppen van olijven en dips in kleine schaaltjes, denk aan pesto, hummus, gezouten boter of zelfgemaakte tonijnsalade. Geef deze als eerste een plek op de borrelplank.
- Plaats vers brood en crackers, bijvoorbeeld scrocchi met zeezout, naast de schaaltjes. Afhankelijk van de vorm van de crackers kun je ze het beste stapelen of schuin tegen elkaar aanleggen.
- Snijd de harde kaas in driehoekjes en zachte kaas in plakjes, en verdeel deze over de plank. Mijn favoriete kazen zijn délice de bourgogne, dit is een milde en creamy variant, en parmezaanse kaas.
- Drapeer vleeswaren verdeeld over de plank in kleine bundeltjes, ik kies vaak voor fuet en parmaham. Wil je voor een high protein-optie gaan? Dan is gerookte kipfilet een goede optie.
- Zorg dat je groente en fruit goed wast en snijd deze in plakjes of sticks, denk aan komkommer, tomaat, druiven en gedroogde abrikozen.
- Tot slot vul je lege plekjes in met een handje noten, denk aan ongezouten amandelen, walnoten en cashewnoten. Kies je ongepelde pistachenoten? Vergeet dan niet daar een schaaltje voor toe te voegen. Optioneel: voeg, afhankelijk van de kazen die je hebt, mosterd of vijgenjam toe voor een finishing touch.
Amuse: avocado-garnalenhapje met citroen en dille
Recept van Liselot (manager digital)
'Dit is zonder twijfel mijn favoriete amuse. Je hoeft niet urenlang in de keuken te staan, en het ziet er enorm feestelijk uit. Ideaal om na de borrel je diner mee te beginnen!'
Ingrediënten:
- 1 rijpe avocado;
- 100 g kleine garnalen (gekookt en gepeld);
- 1 eetlepel Griekse yoghurt (voor een romige textuur);
- 1 theelepel citroensap;
- Zout en peper naar smaak;
- Een paar takjes verse dille (of peterselie);
- Een klein stukje komkommer (optioneel, voor extra frisheid);
- Klein stukjes volkoren toast of een schijfje komkommer als "bodem" om op te serveren.
Bereidingswijze:
- Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Pureer het avocado-vlees met een vork in een kom.
- Voeg de Griekse yoghurt, citroensap, zout en peper toe aan de avocado en meng het goed door elkaar.
- Snijd eventueel een stukje komkommer in kleine stukjes en voeg die toe aan het mengsel.
- Smeer het mengsel op een stukje volkoren toast of schijfje komkommer en leg de garnalen hier bovenop.
- Besprenkel het hapje tenslotte met wat dille of wat peterselie.
Voorgerecht: Burrata tompouce met pistachepesto
Recept van Babette (managing editor)
‘Romig, crunchy en luchtig: deze burrata tompouce is niet alleen een plaatje om te zien, maar zet je ook nog eens in mum van tijd op tafel. Ik bedacht ‘m overigens niet zelf, maar de meiden van Chickslovefood toverden ‘m op hun site. Ik maak zelf de vega variant en vervang de prosciutto door gedroogde tomaat.’
Ingrediënten:
- 10 plakjes diepvries bladerdeeg;
- 1 ei;
- 200 g pistachenoten;
- 100 g Parmezaanse kaas;
- 150 g rucola;
- 2 tenen knoflook;
- 4 bollen burrata;
- 5 plakjes prosciutto of 100 g semi-zongedroogde tomaten;
- 75 ml olijfolie.
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd elk bladerdeegplakje doormidden. Prik de helft van de plakjes in met een vork en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Hak de pistachenoten fijn in een keukenmachine of met een staafmixer.
3. Bestrijk de andere helft van de bladerdeegplakjes met losgeklopt ei en bestrooi met een deel van de gehakte pistachenoten. Leg deze ook op de bakplaat.
4. Bak de bladerdeegplakjes 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.
5. Doe de geraspte Parmezaanse kaas bij de rest van de pistachenoten en voeg 60 gram rucola, de knoflook, de olijfolie, een snuf peper en zout in een keukenmachine en mix tot een grove pesto. Zet apart.
6. Leg de bodems van het bladerdeeg op een serveerbord. Verdeel er een laagje rucola over en leg daarop een derde burrata. Voeg vervolgens een plakje prosciutto of semi-zongedroogde tomaten toe, afhankelijk of je de vega variant wilt of niet.
7. Besprenkel de burrata met een flinke lepel pistachepesto. Garneer met Parmezaanse kaas en leg daarop de pistache-bestrooide bladerdeegplakjes.
8. Serveer de tompouces direct zodat ze lekker knapperig blijven.
Soep: pompoensoep
Recept van Dorine (digital editor)
'Waar ik in de winter - en zeker met kerst - heel erg van kan genieten is een lekkere soep. Mijn favoriet is pompoensoep, door de zoete, hartige en frisse smaken die samenkomen. Zelf voeg ik aan het bestaande recept van Brendakookt nog wat kokosmelk toe en gebruik ik voor het gemak pompoenstukjes in plaats van een flespompoen.'
Ingrediënten:
- 1 ui (grof gesneden)
- 2 tenen knoflook
- 1 cm gember (geraspt)
- 400 gram stukjes pompoen koelvers (voorgesneden)
- 1 winterpeen
- 1 appel
- 1 sinaasappel
- 200 ml kokosmelk
- 2 blokjes groentebouillon (van Maggi)
- 1 liter water
- (olijf)olie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Snijd de ui in grove stukken, pers de tenen knoflook, en rasp en snijd de winterpeen in stukjes. Snijd ook de appel in stukjes en maak ook de gember fijn.
- Verwarm olie in een grote pan en fruit de ui met knoflook aan op medium vuur.
- Doe de geraspte gember, pompoenstukjes en wortel erbij en bak 5 minuten mee.
- Pers hierna de sinaasappel uit in de pan en voeg de blokjesappel, de boullionblokjes en het water toe. Voeg eventueel kokosmelk toe als je dat lekker vindt.
- Breng de soep aan de kook en laat het 25 minuten koken.
- Pureer de soep met een staafmixer glad.
- Serveer de soep met een broodje.
Hoofdgerecht: Traybake met kip uit de oven
Recept van Yvonne (art director)
'Wat ik lekker en gezond vind (en er ook nog eens mooi uitziet voor de Kerst) is een traybake met kip. De voorbereidingen kan je al eerder doen, zodat je 's middags heerlijk aan de wijn kan met je gasten.'
Ingrediënten:
- 1 stronk broccoli;
- 2 paprika's (ik neem altijd rood want dat ziet er mooi uit);
- 5 Wortels, in de lengte gesneden;
- 250 gram champignons
- 150 gram cherry tomaten
- Een flinke zoete aardappel (in blokjes van van 1 à 2 centimeter);
- 5 teentjes knoflook, in vieren gesneden);
- Italiaanse kruiden (vers of gedroogd), ik voeg oregano, tijm en een beetje basilicum toe;
- Kipkruiden of chilipeper
- Paprikapoeder
- Zout en peper;
- Een kip (of een vleesvervanger, bijvoorbeeld paddenstoelen of vegetarische balletjes)
Bereidingswijze:
De kip
- Vul de kip aan de binnenkant met een halve bol knoflook, een halve citroen en wat oregano en tijm. Kneus daarbij de takjes zodat de smaken beter los komen.
- Stop onder het vel van de kip aan beide zijden een flinke homp kruidenboter en twee halve teentjes knoflook. Masseer dit goed zodat het zich onder de huid verspreidt.
- Giet wat olijfolie over de kip en strooi nog wat kipkruiden of chilipeper, paprikapoeder en zout.
- Zet de kip 80 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
De groenten
- Snijd de stronk van de broccoli in stukken. Het liefst niet in te grote stukken, want dan worden ze niet tegelijkertijd gaar met de rest van de groenten;
- Snijd de paprika in grove stukken, de wortels in de lengte en de champignons in plakjes;
- Snijd de zoete aardappel in blokjes van 1 à 2 centimeter en snijd de knoflook teentjes in vieren;
- Verspreid de gesneden groenten en de tomaatjes (laat ze heel! Dan behouden ze hun sappen en garen ze in het bolletje) over een bakplaat;
- Bestrooi de groenten vervolgens met oregano, tijm, basilicum, peper en zout. Houd bij de tijm de takjes heel;
- Besprenkel de groenten tenslotte met wat olijfolie en roer het even goed door zodat de kruiden en olie verdeeld zijn.
- Zet de bakplaat met groenten voor minstens 45 minuten op 180 graden in de oven. Controleer tussendoor even of de groenten goed garen. Zijn de broccoli, zoete aardappel en wortels na 45 minuten nog niet gaar? Doe er dan nog 10 minuten bij.
Nagerecht: tiramisu
Recept van Floor (digital editor)
'Mijn favoriete dessert is toch wel écht tiramisu. Een recept als deze pimp ik graag op door er wat extra's bij te doen. Ik bak wat pistachenootjes kort in een droge koekenpan en voeg deze toe bovenop het laagje pistokeddos. Door het mascarponemengsel sprenkel ik wat citroensap voor wat fris.'
Ingrediënten:
- Glaasjes (waar je de tiramisu in gaat doen);
- 1 eetlepel Masala;
- 120 ml espresso;
- 150 ml verse slagroom;
- 500 mg vanille-extract;
- 250 gram mascarpone;
- 70 gram pistokeddos;
- 2 theelepels cacaopoeder;
- 1 theelepel citroensap;
- Pistachenoten voor de garnering.
Bereidingswijze:
- Roer de marsala door de espresso en laat afkoelen.
- Klop de slagroom met de poedersuiker en het vanille-extract met een mixer bijna stijf. Klop de mascarpone in een andere kom los en spatel door de slagroom. Voeg wat citroensap toe aan de mascarpone. Doe het mengsel in de spuitzak.
- Snijd de pistokeddos schuin doormidden en verdeel de helft in stukjes over de bodem van de glaasjes. Schenk de afgekoelde espresso erover en spuit het mascarponemengsel erop. Hak wat pistachenoten en leg deze bovenop het mengsel voor de extra crunch. Bestrooi met de cacaopoeder en steek de rest van de gehalveerde pistokeddos erin.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?