Let me deinfluence you: TikTokkers vertellen je waarom je die nieuwste jas juist niét moet kopen

Als tegenhanger op het influencen word je tegenwoordig steeds vaker overtuigd om iets niet aan te schaffen.

© Getty Images - Luis Alvarez

Deinfluencen

Het begrip ‘influencer’ kent voor velen vandaag de dag geen geheimen meer. TikTokkers en Instagrammers prijzen in hun video’s de lekkerste crèmes, hipste truien en tofste schoenen aan. Met één klik op de knop ben je zo een nieuw item rijker. En dat is nu precies het probleem volgens deinfluencers: we blijven kopen, kopen en nog eens kopen. Maar worden we ook echt gelukkiger?

Social media: verweven in ons leven

Verlies jij je ook weleens in urenlange TikToksessies? Je bent niet de enige. Social media platformen, zoals TikTok en Instagram, nemen een aanzienlijke rol in de huidige maatschappij in. En die rol wordt alleen maar groter. Begin 2024 werd voorspeld dat in 2025 zo’n 235 miljoen consumenten gebruik zullen maken van sociale platformen. Sociale media zit bijna in ieders leven verweven en we krijgen er dagelijks mee te maken.

Influencen versus deinfluencen

Tussen deze vele gebruikers bevinden zich ook influencers. Zij maken betaalde content waarin ze een product of dienst van een bedrijf promoten. Op deze manier kunnen ze kijkers beïnvloeden om een product, bijvoorbeeld een mascara of laserbehandeling, te kopen. Tegenover het influencen staat het deinfluencen. Hierbij vertellen influencers hun kijkers waarom ze een bepaald product juist níet zouden moeten aanschaffen. En dit lijkt ook echt te werken. Cijfers laten zien dat deinfluencen meer invloed heeft op het gedrag van kijkers dan influencen. Zo blijkt uit een onderzoek door CivicScience dat 25 procent van de respondenten een product niet heeft gekocht nadat een influencer het had afgeraden. Tegenover 18 procent van de respondenten die een product wél op aanraden van een influencer kocht.

Producten maken (vaak) niet gelukkig

Wanneer je je ‘for you’ page op TikTok opent zul je dus niet alleen worden geinfluenced maar ook gedeinfluenced. Maar wat is nou eigenlijk precies de reden achter deze trend? Waar het deinfluencers vooral om gaat is een dieperliggend probleem: door het zien van aangeprezen producten in social media filmpjes, blijven we als consumenten steeds maar weer het nieuwste van het nieuwste aanschaffen. Het lijkt of influencers deze producten zelf ook gebruiken, maar vaak is dat niet zo. Het doel van deinfluencen is om kijkers aan het denken te zetten: heb ik dit echt nodig? Gaat het me gelukkiger maken? Vaak kunnen nieuwe items je kortstondig geluk geven, maar houdt dit niet lang aan.

Koop bewust

Of je een product wel of niet koopt, is natuurlijk aan jou. Mocht je bij het zien van een video twijfelen of je wil kopen, bedenk dan misschien even waarom je het écht wil aanschaffen. Of doe de één-week-wachten methode. Denk je in de tussentijd nog steeds veel aan het item? Dan ga je er waarschijnlijk veel plezier van hebben.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?