8 redenen waarom slapen met een oogmasker goed voor je is
Een oogmasker is beter voor je nachtrust dan je misschien denkt.
© Getty Images - Drazen Zigic

Er zijn een heleboel manieren om een zo goed mogelijke nachtrust te hebben. Geen blauw licht, geen grote maaltijd en geen intensieve work-out voor het slapen gaan. Liever lees je een paar bladzijden en drink je een kamille theetje. Maar wist je dat een slaapmasker ook voordelen biedt voor snel in slaap vallen en de kwaliteit van je nachtrust? Het verbetert niet alleen de kwaliteit van je slaap, maar er zijn ook enkele voordelen voor je huid. Wij leggen alle 10 voordelen van een slaapmasker in dit artikel uit.
8 redenen waarom slapen met een oogmasker goed is voor je nachtrust
Het beschermt je huid terwijl je slaapt
's Nachts draai en woel je. Het dragen van een oogmasker fungeert als beschermende laag om huidbeschadiging en wrijving te voorkomen. Misschien ben je weleens wakker geworden met een flinke afdruk van je kussen op je wang. Deze vouwvorming kan bijdragen aan rimpeling. De ruimte rond je ogen is heel gevoelig, deze wil je dus met zorg behandelen en beschermen.
Vermindert angst of spanning in je gezicht
Heb je de neiging om spanning in je gezicht vast te houden of ben je gevoelig voor hoofdpijn of migraine? Dan kunnen bepaalde oogmaskers verlichting bieden. Deze bevatten gelpacks die je zowel koud als warm kunt maken.
Verbeter je slaap onderweg
Tijdens het reizen ontkom je er soms niet aan: gebroken nachten en weinig slaap. Draag je thuis ook altijd een oogmasker, dan kan een oogmasker tijdens het reizen een gevoel ven 'normaliteit' geven waardoor je beter kunt slapen in een nieuwe omgeving. Om nog maar te zwijgen over dat felle vliegtuiglicht.
Een oogmasker kan je geheugenfunctie en alertheid verbeteren
Onderzoekers van de universiteit van Cardiff hebben onderzocht hoe het dragen van een oogmasker 's nachts de geheugenfunctie en alertheid kan beïnvloeden. In het eerste experiment droegen 94 jongeren een week lang een oogmasker, vervolgd door een week zonder oogmasker. Wat bleek? De nachten dat de jongeren een oogmasker hadden gedragen, resulteerde de volgende dag in een verhoogde alertheid en een beter geheugen ten opzichte van de nachten zonder oogmasker. In het tweede experiment, waarbij 35 jongeren een apparaat gebruikten om de slaap te monitoren, werd deze verbetering bevestigd.
Overal donker
Oké, een beetje een open deur. Maar er is niets vervelender dan dat je omgeving je verhindert om voldoende slaap te krijgen of in slaap te vallen. Als je gevoelig bent voor licht tijdens het slapen, kan een oogmasker een uitkomst zijn. Women's Health schreef eerder al een artikel over hoe belangrijk het is om in een donkere kamer te slapen.
Je ogen blijven de hele nacht gehydrateerd
Niet alleen een zijden kussensloop draagt bij aan een fijne nachtrust. Smeer jij elke avond braaf een oogcrème op? Dan kan een oogmasker ervoor zorgen dat de crème beter hydrateert. Er zit als het ware een laagje (het oogmasker) over de huid met de crème, waardoor de huid beschermd is. Zijde absorbeert geen vocht van je huid, waardoor je ogen de hele nacht gehydrateerd blijven. Wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je oogmasker niet zó strak zit dat 'ie tegen de huid onder je ogen komt.
Over zijden oogmaskers gesproken: zijden en satijnen oogmaskers zijn zachter voor je huid en kunnen wrijving voorkomen. Katoen daarentegen absorbeert vocht en oliën waardoor de huid rondom je ogen juist zou kunnen uitdrogen.
Hypoallergeen en antimicrobieel
Nóg een voordeel van zijden en satijnen oogmaskers: ze zijn hypoallergeen en antimicrobieel. Dat betekent dat zijde van nature resistent is tegen huisstofmijten en bacteriën, waardoor het een uitstekende keuze is voor een gevoelige huid en bescherming biedt tegen huidirritatie.
Reset je circadiaanse ritme
De oplossing voor het verbeteren van je slaap kan zo eenvoudig zijn als het opzetten van een oogmasker. Je natuurlijke interne klok van je lichaam kun je door middel van licht 'resetten'. Last van een jetlag? Een oogmasker is je beste vriend.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?