De ultieme tandenpoets guide: hoe vaak, wanneer poetsen én alles over flossen
Alles om je tanden gezond te houden
© Getty Images - Tashdique Mehtaj Ahmed

Zit jij met geknepen billen bij de tandarts? Bang voor een gaatje of een verwijzing naar de mondhygiëniste? En spreek jij ook altijd met jezelf af nu écht elke dag te gaan flossen als je die tandartspraktijk uitloopt? Dan is dit artikel dé guide voor jou. We duiken dieper in op de basics van het tandenpoetsen en flossen, maar geven je ook praktische handvaten zodat jij echt dat frisse mondgevoel behoudt.
Hoe vaak moet je poetsen?
Als het gaat om de gezondheid van je mond is tandenpoetsen waarschijnlijk het eerste wat er in je opkomt. De gouden regel is simpel: minimaal twee keer per dag tandenpoetsen. Eén keer in de ochtend om de nachtelijke bacteriën weg te poetsen en één keer voor het slapengaan. Tijdens de nacht neemt de speekselproductie af, wat betekent dat bacteriën sneller kunnen groeien. Het advies van tandartsen is om minimaal twee minuten te poetsen per keer. Gebruik gewoon de timer van je telefoon om het te timen!
Hoe poets je je tanden?
Oké, dit klinkt misschien als een no-brainer. Maar door gestructureerd je tanden te poetsen laat je geen steekjes vallen en weet je zeker dat je alle plekjes hebt gepoetst. Een handige manier is om je mond in vier vakken te verdelen. Begin boven rechts, poets hier de binnen- en de buitenzijde van je tanden, ga vervolgens naar boven links (poets weer de binnen- en buitenzijde), poets vervolgens linksonder en rechtsonder. Je maakt als het ware een rondje in je mond.
Wanneer moet je flossen?
Flossen is essentieel, maar vaak vergeten. Het advies? Flos minimaal één keer per dag, bij voorkeur voor het slapengaan. Flossen helpt om plak en voedselresten tussen je tanden te verwijderen – plekken waar je tandenborstel moeilijk bij kan. Als je dagelijks flost, verklein je de kans op gaatjes en tandvleesproblemen aanzienlijk. Het kost misschien maar een minuutje, maar het kan je zeker wat tandartsbezoekjes besparen.
Welk flosdraad is het beste?
Niet elke flos is gelijk, en wat voor jou het beste werkt, hangt af van je gebit. Hier zijn een paar opties:
- Gewaxte flosdraad: Deze glijdt makkelijk tussen je tanden en is ideaal als je tanden dicht op elkaar staan.
- Ongewaxte flosdraad: Perfect als je wat bredere ruimtes tussen je tanden hebt. Deze draad kan iets lastiger zijn bij nauwe ruimtes, maar verwijdert meer plak door zijn textuur.
- Flosstokers: Heb je moeite met traditionele flosdraad? Flosstokers kunnen een handig alternatief zijn, vooral voor onderweg.
- Waterflossers: Deze apparaten gebruiken een waterstraal om de ruimte tussen je tanden schoon te maken. Ideaal als je gevoelige tanden of tandvlees hebt.
Wat kun je nog meer doen voor een gezonde mond?
Naast flossen en poetsen zijn er nog een paar dingen die je kunt doen voor een optimale mondgezondheid:
- Spoelen met mondwater: Mondwater kan helpen om bacteriën te doden die je tandenborstel en flos niet bereiken. Kies een variant zonder alcohol om uitdroging van je mond te voorkomen.
- Tandenstokers: Gebruik tandenstokers na elke maaltijd om voedselresten direct te verwijderen. Zo voorkom je dat bacteriën zich snel ophopen.
Wanneer moet je poetsen?
De timing van je poetsbeurt maakt ook uit. Poets bij voorkeur na de maaltijd, vooral na ontbijt en diner. Let er wel op dat je even wacht als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken (zoals een appel, citrusvruchten of frisdrank). Wacht dan minimaal 30 minuten voor je poetst. Zuur kan je tandglazuur verzwakken en direct daarna poetsen kan deze beschadigen.
Kies de juiste tandenborstel en tandpasta
Een zachte borstel is vaak het beste voor de meeste mensen, omdat het je tandvlees niet irriteert. Een goede elektrische tandenborstel kan nog effectiever zijn in het verwijderen van plak dan een reguliere tandenborstel. Wat tandpasta betreft: kies er één met fluoride om je tanden te versterken en gaatjes te voorkomen. Heb je gevoelige tanden? Ga dan voor een tandpasta speciaal ontwikkeld voor gevoelige tanden, deze heeft namelijk wat zachtere en fijnere haartjes.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?