Slechte luchtkwaliteit in huis: dit zijn de gevolgen voor je gezondheid
Dit kun je zelf doen voor frisse lucht!
© Getty Images - Oscar Wong

In het dagelijks leven denk je vaak na over hoe je zo goed mogelijk voor je lijf kunt zorgen met de juiste voeding, beweging, slaap of selfcare. Maar heb je ooit stilgestaan bij de lucht die je inademt, vooral binnenshuis? Terwijl we allemaal wel eens de ramen openzetten voor een fris briesje, realiseren we ons niet altijd dat de luchtkwaliteit in huis vaak slechter is dan buiten. Als je veel tijd thuis doorbrengt — of dat nu voor werk, ontspanning of sport is — is het belangrijk om te weten hoe de luchtkwaliteit je gezondheid kan beïnvloeden.
Slechte luchtkwaliteit in huis: dit zijn de boosdoeners
Er zijn diverse factoren die ervoor zorgen dat de lucht bij jou in huis niet goed is. Om te beginnen hangt de luchtkwaliteit binnen natuurlijk af van de luchtkwaliteit buiten. Woon je in een drukke stad of naast een snelweg, dan is het niet gek als je lucht in huis niet beter wordt door de ramen te openen. Maar ook de volgende factoren hebben allemaal invloed op de luchtkwaliteit.
Fijnstof
Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende veroorzaker van slechte luchtkwaliteit. Dat stofdeeltjes zich overal ophopen als je niet regelmatig schoonmaakt, is wel duidelijk. Maar hieronder vallen ook pollen, de rook van kaarsen en sigaretten, en dus fijnstof dat van het verkeer via de ramen binnenkomt.
Chemicaliën
Schoonmaken gaat lekker makkelijk met een schoonmaakspray, doekje eroverheen en klaar. Maar juist spray (zoals glasreiniger) zorgt voor flinke luchtvervuiling en is daardoor niet goed voor je gezondheid (daarover straks meer). Hier vallen trouwens ook luchtverfrissers onder, maar ook verf, deo- en haarspray, en
Schimmel en vocht
Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken, gedijen schimmels heel goed. Maar ook in andere slecht geventileerde ruimtes kan vocht voor schimmel zorgen.
Gebrek aan ventilatie
Speaking of slecht geventileerde ruimtes, niet alleen vocht kan zich ophopen als je de ramen niet vaak genoeg open zet. Ook al die andere luchtvervuilende stoffen blijven in huis hangen en kunnen op de lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. Vooral in de winter willen we de warmte lekker binnen houden en lijkt het zonde om de ramen open te zetten, maar je wilt dit toch echt elke dag even doen.
Huisdieren
Hoe schattig ze ook zijn, huisdieren kunnen huidschilfers, haren en andere allergenen in de lucht verspreiden die de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden. Niet best.
De gevolgen van slechte lucht in huis voor je gezondheid
Slechte luchtkwaliteit kan op korte termijn ongemakken veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen, en geïrriteerde luchtwegen. Maar op de lange termijn kunnen de gevolgen ernstiger zijn:
- Ademhalingsproblemen: Vooral voor mensen met astma of allergieën kunnen vervuilende stoffen de symptomen verergeren. Langdurige blootstelling kan ook leiden tot de ontwikkeling van chronische ademhalingsproblemen.
- Hart- en vaatziekten: Slechte luchtkwaliteit kan bijdragen aan verhoogde bloeddruk en andere cardiovasculaire problemen, wat op lange termijn het risico op hartaanvallen kan verhogen.
- Verminderde weerstand: Blootstelling aan schadelijke stoffen kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.
- Mentaal welzijn: Studies suggereren dat slechte luchtkwaliteit zelfs je mentale gezondheid kan beïnvloeden, door bij te dragen aan gevoelens van stress, angst, en zelfs depressie. Oef!
Luchtkwaliteit in huis verbeteren: zo doe je dat
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit thuis te verbeteren:
- Dagelijks ventileren, vooral tijdens en na het koken en douchen
- Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen en gebruik liever geen schoonmaaksprays. Deze schoonmaak hacks kunnen je helpen.
- Laat ook de luchtverfrissers staan, en zoek alternatieven voor deo- of haarspray
- Binnen roken? Liever niet! Ook veel kaarsen kun je beter vermijden (of zorg voor goede ventilatie als je gezellige kaarsjes aanzet)
- Gebruik een slimme luchtreiniger, die de lucht filtert en een groot deel van alle vervuilende stoffen uit de lucht haalt
Voor jou getest: de Dyson Purifier Hot + Cool
Als je je echt geen zorgen wilt maken over de luchtkwaliteit in huis, dan is een slimme luchtfilter zoals de Dyson Purifier Hot + Cool de perfecte keuze. Women's Health editor Franziska heeft de luchtreiniger getest en was vrijwel meteen verkocht:
De apparaten van Dyson zien er natuurlijk altijd heel strak uit en passen perfect in mijn interieur (toch wel belangrijk!), maar ik ben vooral te spreken over hoe sterk de luchtreiniger is. Ik heb een open keuken en geen goede afzuigkap, waardoor ik altijd heb geklaagd over etensgeuren door het hele huis. Nou, niet meer. Ik zet de Dyson tijdens het koken op de automatische stand - zodra hij doorheeft dat er allemaal stoffen in de lucht zitten, slaat hij aan, en stopt pas weer als de lucht schoon is. Ideaal! Via de app kan ik ook onderweg in de gaten houden hoe de luchtkwaliteit thuis is en bijvoorbeeld de koelfunctie aanzetten. Heerlijk thuiskomen met een frisse, koele lucht. Ik ben fan!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?