Zó zorg je ervoor dat jouw zweet minder stinkt

No stress, zo ruik je altijd op je best.

We kennen het allemaal: die momenten waarop je even je oksels opsnuift en denkt, 'Ruik ik nu mezelf?' Geen zorgen, zweet is volkomen natuurlijk, maar de geur kan soms wel een beetje… tja, intens zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige trucjes om ervoor te zorgen dat jouw zweet een stuk minder stinkt.

Waarom zweten we?

We zweten om ons lichaam af te koelen en onze temperatuur te reguleren. Wanneer je lichaam opwarmt door bijvoorbeeld inspanning, hitte of stress, scheiden je zweetklieren vocht af. Dit vocht, ook wel zweet genoemd, verdampt van je huid, waardoor je lichaam afkoelt. Zweten is een natuurlijke manier om te voorkomen dat je oververhit raakt. Daarnaast helpt zweten ook bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

Wat zorgt voor stinkende oksels?

Er zijn twee soorten zweetklieren:

  • Eccriene klieren - Je lichaam bevat tussen de 2 en 4 miljoen zweetklieren, waarvan de meerderheid eccriene klieren zijn. Deze zitten over je hele lichaam en komen direct uit op je huid. Ze produceren meestal geurloos zweet, tenzij bacteriën het afbreken. Ook bepaalde voeding, dranken en medicijnen kunnen invloed hebben op de geur.
  • Apocriene klieren - Deze bevinden zich in gebieden met veel haar, zoals je oksels. Ze scheiden een geurloze vloeistof af die gaat ruiken zodra het in contact komt met bacteriën. Deze klieren beginnen pas te werken in de puberteit, wat verklaart waarom lichaamsgeur dan merkbaarder wordt.

Sommige mensen zweten meer dan normaal, wat hyperhidrosis wordt genoemd. In dat geval kan een arts helpen met diagnose en behandeling.

Zo stinkt jouw zweet minder

Zo kun je met een gerust hart gaan sporten, zonder je druk te maken dat anderen jou misschien ruiken:

1. Zorg voor een goede hygiëne

    Een inkoppertje, maar regelmatig douchen is een must om geur te verminderen. Gebruik een antibacteriële zeep om die geurveroorzakende bacteriën te bestrijden. En vergeet niet om je oksels goed te drogen voordat je deodorant aanbrengt, want bacteriën houden van vochtige plekjes.

    2. Kies de juiste voeding

    Je bent wat je eet en dat geldt ook voor je geur. Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, ui en kruiden kunnen via je zweetklieren naar buiten komen. Door deze ingrediënten te minderen of te vermijden, kun je de geur van je zweet een stuk neutraler maken. Probeer eens meer groenten en fruit te eten, want deze bevatten veel water en antioxidanten die je lichaam helpen om geurtjes te verminderen.

    3. Hydrateer, hydrateer, hydrateer

    Water is niet alleen goed voor je huid en energie, maar ook voor het verminderen van zweetgeur. Als je goed gehydrateerd blijft, verdunt dit je zweet, waardoor het minder geconcentreerd is en minder sterk ruikt. Dus, zorg ervoor dat je altijd een waterfles bij de hand hebt.

    4. Draag ademende kleding

    Je kledingkeuze kan een wereld van verschil maken. Kies voor ademende stoffen zoals katoen, linnen of speciale sportkleding die zweet afvoert. Synthetische stoffen kunnen juist zweet vasthouden, wat leidt tot een broeierig klimaat waarin bacteriën floreren. En laten dit nu net die bacteriën zijn die voor de nare geurtjes zorgen. Bah!

    5. Gebruik de juiste deodorant

    Niet alle deodorants zijn gelijk. Sommige maskeren de geur, terwijl andere de groei van bacteriën tegengaan. Een natuurlijke deodorant kan fijn zijn, terwijl een antitranspirant weer kan helpen om de hoeveelheid zweet te verminderen, wat direct invloed heeft op de geur. Experimenteer met verschillende merken en formules om te vinden wat voor jou het beste werkt.

    6. Probeer natuurlijke oplossingen

    Als je niet zo’n fan bent van chemische producten, kun je ook natuurlijke alternatieven proberen. Baking soda is een geweldige geurabsorbeerder en kan direct op je oksels worden aangebracht. Appelazijn werkt als een natuurlijke toner voor je huid en kan helpen om de pH-waarde te balanceren, waardoor bacteriën minder kans krijgen. Ook etherische oliën zoals tea tree of lavendel hebben antibacteriële eigenschappen. Hier geldt hetzelfde: experimenteer en ontdek wat jij fijn vindt.

    7. Verander regelmatig van kleding

    Het klinkt misschien logisch, maar het helpt echt om je kleding regelmatig te verschonen, vooral na het sporten of op warme dagen. Vuile kleding zit vol met bacteriën, en dat is precies wat je wilt vermijden als je fris wilt blijven ruiken. Was kleding ook op de juiste temperatuur en niet té koud, want hoe warmer het water hoe minder geurtjes en bacteriën er achterblijven. Check daarom goed de labels!

    8. Wees slim met stress

    Wist je dat stresszweet vaak sterker ruikt dan zweet door hitte? Dit komt doordat stresszweet afkomstig is van de apocriene klieren. Deze klieren zijn groter en bevinden zich op plekken in je lichaam waar je meer haarzakjes hebt, zoals je genitale gebied en oksels. Je oksels scheiden ongeveer 30 keer meer zweet af als je onder stress staat dan wanneer je in rust bent. Zweet van je aprociene klieren is doorgaans dikker en rijker aan eiwitten en vetten die bacteriën aantrekken. Het resultaat? Na stress kun je een bepaalde lichaamsgeur hebben. Probeer dus stress zoveel mogelijk te beperken met ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie.

    Kijk, daar heb je wat aan. Met deze tips houd je niet alleen je zweetgeur onder controle, maar voel je je ook de hele dag fris en zelfverzekerd.

    Bronnen: Healthline, Cleveland Clinic

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?