Birthday blues: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Je verjaardag zou een leuke dag moeten zijn, maar toch voelen sommigen zich juist down of gestrest. Hoe komt dat?

Je verjaardag is hét moment waarop je in het zonnetje wordt gezet, cadeaus krijgt en omringd wordt door vrienden en familie. Maar wat als die grote dag eigenlijk een gevoel van somberheid, angst of zelfs stress bij je oproept? Herken je dat gevoel? Je bent niet de enige. Deze gevoelens worden ook wel ‘birthday blues’ genoemd, maar wat is het precies? En belangrijker nog: hoe kun je ermee omgaan?

Wat zijn birthday blues?

De term ‘birthday blues’ verwijst naar de gevoelens van melancholie of somberheid die sommige mensen ervaren rondom hun verjaardag. In plaats van uit te kijken naar een feestje, een nieuwe mijlpaal en het vieren van een nieuw levensjaar, voelen sommigen zich juist down of gestrest.

Maar waar komt dit gevoel vandaan? Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

  1. Verwachtingen vs. realiteit - We hebben vaak hoge verwachtingen van onze verjaardag – denk aan grootse (verrassings)feestjes, fantastische cadeaus en veel liefde en aandacht. Als de realiteit daar niet aan voldoet, kan dat een teleurstelling zijn.
  2. Reflectie op het verleden - Elke verjaardag word je een jaartje ouder en dat kan je aanzetten tot nadenken over het afgelopen jaar of zelfs je hele leven tot nu toe. Heb je je doelen bereikt? Ben je tevreden met waar je nu staat? Deze reflectie kan soms leiden tot negatieve gevoelens.
  3. Veroudering - Verjaren betekent ook ouder worden en niet iedereen voelt zich prettig bij het idee dat de tijd voorbij vliegt. Sommige mensen zijn zó bang van de dood, dat een verjaardag hen hieraan doet denken. Dit kan gevoelens van angst of verdriet veroorzaken.
  4. Sociale druk - Het idee dat je je verjaardag 'moet' vieren en dat het een geweldige dag ‘moet’ zijn, kan een enorme druk opleveren. Vooral als je eigenlijk liever iets anders doet.
  5. Trauma - Heb je ooit een nare gebeurtenissen meegemaakt op of rond je verjaardag? Dit kan variëren van een ernstig verlies, zoals het overlijden van een geliefde, een ongeluk, of andere schokkende ervaringen die zich op of rond je verjaardag hebben voorgedaan. Deze gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de verjaardag niet meer geassocieerd wordt met vreugde, maar met verdriet, angst, of andere negatieve gevoelens.
  6. Isolatie - Als je contact met goede vrienden bent verloren of je relatie net is verbroken, dan kan je verjaardag gevoelens van eenzaamheid verergeren.
  7. Stress - Het vooruitzicht om een verjaardagsfeestje te plannen kan overweldigend zijn. Wie nodig je uit? Hoe vier je het? Vindt iedereen het wel leuk? Heb ik voldoende drankjes en hapjes in huis?

Wat kun je tegen de birthday blues doen?

Het is heel normaal dat verjaardagen gemengde gevoelens oproepen. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Veel mensen ervaren birthday blues, maar omdat er vaak een sociale druk is om vrolijk te zijn, wordt er weinig over gesproken. Door je gevoelens te erkennen en te accepteren, geef je jezelf de ruimte om je verjaardag op jouw eigen manier te beleven. Het is oké om het anders te voelen en om te kiezen voor wat voor jou het beste werkt. Je gevoelens zijn geldig en verdienen aandacht, zonder schaamte.

Jouw gevoelens mogen er zijn. Toch is het natuurlijk fijner om je beter en vrolijker te voelen. Als je merkt dat je elk jaar tegen je verjaardag opziet, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die birthday blues tegen te gaan.

  1. Verlaag de verwachtingen - In plaats van te focussen op wat je moet doen op je verjaardag, vraag jezelf af wat jij echt wilt. Misschien is een rustige dag thuis precies wat je nodig hebt. Door de verwachtingen te temperen, verminder je de kans op teleurstellingen.
  2. Plan iets leuks - De traditie is een feestje, maar volg vooral níet de traditie als jij er niet vrolijker van wordt. Of het nu gaat om een gezellige avond met vrienden, een dagje spa of gewoon een lange wandeling in de natuur – doe iets wat je echt gelukkig maakt. Het is jouw dag, dus geniet ervan op jouw manier.
  3. Praat erover - Als je je verdrietig voelt, is het belangrijk om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Soms is het uiten van je gevoelens al genoeg om een last van je schouders te nemen.
  4. Reflecteer positief - In plaats van te focussen op wat er niet goed ging, probeer je te concentreren op de positieve dingen die je het afgelopen jaar hebt bereikt. Schrijf ze op, en wees trots op jezelf.
  5. Maak nieuwe herinneringen - In plaats van je zorgen te maken over veroudering, gebruik je verjaardag als een kans om iets nieuws te proberen of een nieuwe herinnering(en) te creëren. Dit kan een geweldige manier zijn om je stemming te verbeteren.
  6. Omarm de rust - Soms heb je gewoon even rust nodig. Laat je verjaardag een dag zijn om te ontspannen en op te laden. Je hoeft niet altijd iets groots te doen – soms is niets doen precies wat je nodig hebt.

Birthday blues zijn niets om je voor te schamen – veel mensen ervaren dit gevoel. Het belangrijkste is om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. Leren om je symptomen en mogelijke oorzaken te identificeren, kan je helpen om je emoties te verwerken en ermee om te gaan.

Door jezelf toe te staan je verjaardag op jouw eigen manier en met wie dan ook te beleven, zonder al te veel druk, kun je misschien zelfs weer gaan genieten van die speciale dag. Als je merkt dat je gevoelens van somberheid aanhouden, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Soms is praten met een professional de beste manier om die birthday blues definitief te verslaan.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?