Het hormonenhandboek: deze veranderingen in je leven kunnen invloed hebben op je huid

Hobbels, bobbels, mee-eters, lijntjes en droogte: je huid heeft door die verrekte hormonen flink wat te verduren. En nee, dat is niet alleen tijdens je puberteit.

© Getty Images - Boy_Anupong

gettyimages-1862278923

Hormonen (of soms ook wel horrormonen): je kunt ze zien als de dirigent van je lichaam, aangezien ze bijna alles beïnvloeden. Van je energielevel tot je eetlust – en jawel – je huid. Die drie nieuwe vriendinnen op je kin die opduiken wanneer je menstruatie voor de deur staat, dank je allemaal aan hormonen. Ze zijn er echter niet zonder reden, zo houden hormonen de huid gezond en stevig. Leuk en aardig, maar het kan ook irritant uitpakken. Hormonale verschuivingen veroorzaken puistjes en dit gebeurt niet alleen in je puberteit, maar ook later in je leven. Grote veranderingen, zoals een zwangerschap of een stressvolle relatiebreuk, hebben een gigantische impact op je huid. Maar dit is gelukkig aan te pakken...

Grote verandering: baby loading...

Ben je in verwachting van een kleintje, dan heb je in het eerste trimester te maken met een piek in je progesteronspiegels. Progesteron kan de talgproductie verhogen en acne veroorzaken. Ook stijgen je oestrogeenspiegels. En dat, in combinatie met progesteron, kan bijdragen aan de vorming van melasma. Ook wel bekend als het zwangerschapsmasker, waarbij er donkere pigmentvlekjes op je gezicht verschijnen. Daarnaast verschilt het ook nog eens per persoon en zwangerschap. Zo loopt de ée1n met acne-uitbraken die te vergelijken zijn met de gemiddelde puber, terwijl de ander straalt met een clean skin en zwangerschapsglow. Oneerlijk, we weten het.

Zo pak je dit aan: Niet alleen moet je filet americain en je favoriete sushi laten staan, ook mogen bepaalde skincare-ingrediënten tijdens de zwangerschap niet gebruikt worden. En laten dat nou nét acne-aanpakkers zijn. Laat hoge concentraties salicylzuur en retinol tijdens je zwangerschap links liggen en kies voor producten met azelaïnezuur of melkzuur om je poriën schoon te houden. Informeer bij een huisarts of een antibioticum een oplossing zou kunnen zijn. Om melasma aan te pakken, is het verstandig om altijd een SPF binnen handbereik te hebben. De zon is tijdens je zwangerschap één van je grootste vijanden. Smeren, dus.

Grote verandering: stressvolle situaties

Scheiden of verhuizen naar een andere stad: het heeft een grote impact op je leven. Deze stressvolle situaties hebben niet alleen een grote impact op je gevoelens, maar betekenen ook een verschuiving in hormonen. Tijdens periodes met veel stress heeft je lichaam de effecten van testosteron niet nodig, waardoor dit hormoon wordt onderdrukt. Dit leidt tot een verminderde talgproductie en een droge huid. Ook kan de huidbarrière in een stressvolle periode verslechteren. En helaas, dan liggen onzuiverheden en roodheid al snel op de loer.

Zo pak je dit aan: retinoïden, zoals een retinolserum, helpen huidcellen sneller te vernieuwen en verstoppingen te minimaliseren en voorkomen. Ook kan het ontstekingsremmend werken en zullen plekjes die veroorzaakt zijn door acne sneller genezen. Ook kan benzoylperoxide of salicylzuur een goede oplossing zijn om puistjes en onzuiverheden aan te pakken. Let wel op: smeer dit niet dagelijks en besteed ook aandacht aan het voeden van de huid. Een rijke crème met ceramiden of glycerine helpen de huidbarrière sterk te houden. Wees ook lief voor jezelf, pak flink wat slaap en beweeg voldoende, om je stresslevel te verlagen.

Grote verandering: perimenopauze

De peri-wattes? De overgangsperiode naar de menopauze (wanneer je oestrogeen en progesteron officieel afscheid nemen), is een periode waarin je hormonen wild fluctueren. Een onbalans in de huid, die droogheid kan veroorzaken. Omdat oestrogeen de vorming van collageen en elastine stimuleert, leidt deze dip tot een verlies van beide. Met als resultaat: meer fijne lijntjes. Vervolgens zal, door de afwezigheid van oestrogeen, testosteron domineren. Met als gevolg een kans op puistjes en rosacea.

Zo pak je dit aan: leg de focus op hydratatie. Ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine worden je nieuwe beste vriend. Om de fijne lijntjes aan te pakken kunnen ook hier retinoïden een grote rol spelen. Uit onderzoeken blijkt dat een ingrediënt zoals methyl estradiolpropanoaat de oestrogeenreceptoren in de huid activeren, dit helpt vervolgens droogheid, dofheid en verslapping van de huid te verbeteren.

Grote verandering: het einde van je cyclus

Na de menopauze behoren de ups en downs van oestrogeen en progesteron tot het verleden. Dit houdt in dat je een groot deel van het collageen in je huid verliest. Met – helaas – rimpels en een slappe huid als gevolg. Wel is er een positieve noot in dit verhaal: de kans op puistjes neemt in deze fase enorm af. En da’s best fijn wanneer je altijd gestruggeld hebt met acne.

Zo pak je dit aan: het verouderingsproces in je huid kun je, en hoef je, niet tegen te gaan. Wel kun je de focus leggen op het vertragen van dit proces. Check je producten op peptiden, dit zijn de bouwstenen van bepaalde eiwitten die een toename van collageen stimuleren. Oftewel, ze geven je huid het materiaal om meer te maken. Ook kunnen antioxidanten die beschermen tegen schade, en eiwitten die celgroei reguleren en weefsel onderhouden, positieve effecten hebben op de huid. Bezoekjes aan een specialist doen wonderen voor je collageenproductie, zoals een behandeling met lasers of microneedling. Dit kan meer impact hebben dan een uitgebreide skincareroutine.

Product aanraders?!

We horen je denken: oké, maar welke producten kan ik het beste gebruiken voor mijn persoonlijke 'verandering'? In het nieuwe magazine van Women's Health met niemand minder dan covermodel Lieke Martens, vertellen wij je welke skincare-producten onze favoriet zijn als het aankomt op bovenstaande veranderingen. We delen onder andere ons favo retinolserum, een de beste SPF en onze holy grail gezichtsreiniger! Je shopt de nieuwe Women's Health hier!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok