Team commando: is het veilig om zonder ondergoed te sporten?
Ben jij tijdens het sporten 'team commando' of toch 'team slip'?
Als het gaat om sporten, draait alles om comfort en prestatie. Maar wat gebeurt er als je besluit de onderbroek een keertje over te slaan en 'commando' te gaan tijdens je work-out? Is dat eigenlijk wel veilig?
Zonder ondergoed in je sportlegging naar de gym of sportles? Op TikTok delen gebruikers trots hun ervaringen als lid van ‘team commando’ – wat betekent dat ze geen ondergoed dragen tijdens het sporten.
Wat is team commando?
'Team commando' is gewoon een grappige term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die ervoor kiezen om geen ondergoed te dragen, vooral in situaties waar dat traditioneel wel wordt gedaan, zoals tijdens het sporten. De uitdrukking 'commando gaan' betekent simpelweg dat je geen ondergoed draagt onder je kleding. In de context van sporten, verwijst het naar degenen die zonder ondergoed sporten, vaak om redenen van comfort, bewegingsvrijheid of om te voorkomen dat ondergoedlijnen zichtbaar zijn.
De naam komt van soldaten of militairen die, tijdens bepaalde missies of omstandigheden, geen ondergoed dragen onder hun uniformen. Het idee is dat dit gedaan wordt om praktische redenen, zoals comfort of het verminderen van extra gewicht.
Waarom zou je zonder ondergoed sporten?
Voor sommigen draait het allemaal om vrijheid. Geen elastieken bandjes die knellen, geen naden die irriteren – gewoon jij, je sportkleding en de vrijheid om te bewegen. Vooral bij strakke sportleggings of compressieshorts kiezen sommige mensen ervoor om zonder ondergoed te sporten, omdat het simpelweg comfortabeler voelt. Bovendien kan commando in naadloze leggings of shorts sporten ervoor zorgen dat je geen ondergoedlijnen ziet, wat voor velen een bonus is.
De voordelen van commando sporten
Er zitten dus wel degelijk voordelen aan het sporten zonder ondergoed:
- Minder wrijving - Ondergoed kan schuren of bewegen tijdens het sporten, wat kan leiden tot irritatie of zelfs schaafwonden. Zonder ondergoed kun je deze wrijving verminderen.
- Ademend vermogen - Als je sportkleding van ademende materialen is gemaakt, kan het zonder ondergoed dragen helpen om zweet beter af te voeren, wat je koel en droog houdt.
- Bewegingsvrijheid - Geen ondergoed betekent minder beperkingen, wat je bewegingsvrijheid kan vergroten tijdens intensieve trainingen.
Is sporten zonder ondergoed veilig?
Hoewel er voordelen zijn, zijn er ook enkele zaken om in gedachten te houden als je besluit zonder ondergoed te sporten.
Hygiëne
Zonder ondergoed sporten heeft géén effect heeft op je microbioom. De vagina is een gesloten systeem en niet zomaar vatbaar voor invloeden van buitenaf, zolang je kleding niet letterlijk ín de vagina kruipt, blijft je microbioom intact.
Wel kan zweet dat in contact komt met je kleding, bacteriegroei bevorderen. Vooral vrouwen moeten hier alert op zijn, omdat een vochtige omgeving het risico op vaginale infecties helaas kan verhogen. Daarom is het materiaal van je sportkleding belangrijk. Vermijd beklemmende stoffen, vooral synthetische materialen die snel verhitten en slecht ademen. Dergelijke materialen houden zweet vast, waardoor je huid kan gaan zwellen en schuren, wat weer irritatie veroorzaakt. Het belangrijkste punt van zorg is daarom hygiëne.
Geen schaamhaar
Ook als je geen schaamhaar hebt, is het beter om synthetische stoffen te vermijden. Vrouwen die zich net geschoren of geëpileerd hebben, lopen door de wrijving van deze stoffen meer risico op irritatie van de haarfollikels of ontstekingen. Schaamhaar heeft bovendien de functie om vocht op te nemen. Als je deze haren verwijdert, wordt al het vocht tijdens het sporten opgenomen door je huid en sportkleding, wat kan leiden tot irritaties.
Ongemakkelijk
Voor vrouwen met grotere schaamlippen kan het dragen van extra lagen kleding juist ongemakkelijk zijn, vooral bij bepaalde fitnessapparaten of sporten zoals wielrennen.
Afscheiding
Als je last hebt van afscheiding, kan het oncomfortabel zijn om zonder ondergoed te sporten. In dat geval kan het dragen van een onderbroek juist frisser aanvoelen – maar dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf.
Wrijving en schuren
Hoewel sommigen minder wrijving ervaren zonder ondergoed, kan het voor anderen juist het tegenovergestelde effect hebben. Zonder de beschermende laag van ondergoed kunnen sommige stoffen juist meer schuren, wat kan leiden tot irritatie, vooral bij lange of intensieve trainingen.
Support
Voor mannen kan het ontbreken van ondergoed een gebrek aan ondersteuning betekenen. Bij activiteiten met veel beweging kan dit ongemakkelijk zijn of zelfs blessurerisico's verhogen.
Tips om lekker én veilig team commando te gaan
Als je er bewust voor kiest om zonder ondergoed te sporten, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het een comfortabele en veilige ervaring blijft:
- Kies de juiste kleding - Zorg ervoor dat je sportkleding van goede kwaliteit is en ademend vermogen heeft. Vermijd ruwe stoffen die kunnen schuren en ga voor kleding die goed past zonder te knellen.
- Was je kleding regelmatig - Hygiëne is cruciaal. Zorg ervoor dat je sportkleding na elke training wordt gewassen om de opbouw van bacteriën te voorkomen.
- Overweeg antischuurmiddelen - Als je gevoelig bent voor schuren, overweeg dan het gebruik van producten tegen schuren op plekken die gevoelig zijn voor wrijving. Zo heb je sticks die je direct op je huid kan aanbrengen op de plekken die gevoelig zijn voor schuren. Verder zijn er crèmes, gels, poeders en sprays.
Commando gaan tijdens het sporten kan comfortabel en bevrijdend zijn, maar het is niet zonder risico's. Het komt neer op persoonlijke voorkeur en wat voor jouw lichaam het beste werkt. Als je hygiëne en comfort in gedachten houdt, kan het een prima optie zijn voor je volgende work-out. Ontdek zelf of je team commando of team slip bent door het uit te proberen. Succes!