Dit moet je weten over moedervlekken
Wanneer moet je een moedervlek professioneel laten controleren?
© Getty Images - Igor Ustynskyy

Als je veel moedervlekken hebt kan het monitoren van je huid soms wat overweldigend zijn, maar het is wel de sleutel om gezond te blijven. Als een moedervlek verandert, kun je er namelijk maar beter snel bij zijn. Met een paar simpele stappen kun je jezelf beschermen tegen huidkanker en andere gezondheidsrisico's. Hieronder vind je praktische tips om je huid gezond te houden en te weten wanneer je actie moet ondernemen.
Waar moet je op letten bij moedervlekken?
Het belangrijkste is om veranderingen in je moedervlekken goed in de gaten te houden. Let op dingen zoals de grootte, vorm, kleur en textuur van je moedervlekken. Als een moedervlek asymmetrisch is, een onregelmatige rand heeft, of andere veranderingen vertoont, kan dit een teken zijn dat je er extra aandacht aan moet besteden. Jeuk, bloeden, korstjes of gevoeligheid kunnen ook waarschuwingssignalen zijn. Heb je ooit gehoord dat een harige moedervlek niet gevaarlijk kan zijn? Dat klopt niet, ook in de gaten houden dus.
Daarnaast is het belangrijk om je familiegeschiedenis en blootstelling aan de zon mee te nemen in je overwegingen. Als huidkanker in je familie voorkomt of als je veel in de zon of op de zonnebank bent geweest (ook als kind of puber), is het slim om ook minder zichtbare delen van je lichaam te controleren. Regelmatige zelfcontroles zijn cruciaal om verdachte moedervlekken vroegtijdig op te sporen. Als je je ergens zorgen over maakt, neem dan contact op met je huisarts.
Hoe vaak moet je je moedervlekken laten controleren?
Als je een persoonlijke of familiegeschiedenis van huidkanker hebt, is het verstandig om je moedervlekken om de 3-6 maanden professioneel te laten controleren. Voor mensen met een lager risico is een jaarlijkse controle meestal voldoende.
Waarom heet een moedervlek eigenlijk een moedervlek?
Wat als je veel moedervlekken hebt?
Als je veel moedervlekken hebt, is het belangrijk om georganiseerd te blijven. Zet regelmatige zelfcontroles in je agenda en maak afspraken voor professionele controles bij een dermatoloog. Door alert te blijven, kun je eventuele problemen snel opmerken en aanpakken. Better safe than sorry.
Waar kun je terecht om je moedervlekken te laten controleren?
Je huisarts of dermatoloog is je eerste aanspreekpunt als je veranderingen opmerkt of je zorgen maakt over een moedervlek. Als je veel moedervlekken hebt, kan het nuttig zijn om deze te laten ‘mappen’. Dit betekent dat je moedervlekken in kaart worden gebracht, zodat veranderingen gemakkelijk kunnen worden gevolgd. Er bestaan geavanceerde technologieën, zoals 3D-imaging, waarmee je hele huid in beeld wordt gebracht. Dit helpt bij de vroege opsporing van problemen.
Betekent een onregelmatige moedervlek altijd kanker?
Als je veranderingen opmerkt, betekent dit niet automatisch slecht nieuws. Slechts een klein percentage van de onregelmatige moedervlekken blijkt uiteindelijk kwaadaardig te zijn. Niet alle onregelmatige moedervlekken zijn dus kanker, ook al kunnen ze wel een reden zijn om extra alert te zijn.
Kun je moedervlekken laten verwijderen?
Het verwijderen van een moedervlek is meestal een eenvoudige ingreep, afhankelijk van de grootte, locatie en het type moedervlek. Meestal gebeurt dit onder lokale verdoving en zijn er verschillende methoden, zoals chirurgische excisie (waarbij de moedervlek wordt weggesneden) of schaving (waarbij de moedervlek op huidniveau wordt afgeschaafd). Soms worden lasertherapie of cryotherapie (bevriezen) gebruikt.
Ongeacht de methode is het belangrijk dat de moedervlek na verwijdering wordt onderzocht op kanker. Daarom is het niet aan te raden om moedervlekken te laten verwijderen bij een gewone schoonheidssalon; kies altijd voor een medische professional.
Hoe moet je je huid en moedervlekken verzorgen?
Alles wat je kunt doen om je huid te beschermen tegen de zon is cruciaal, vooral als je een verhoogd risico op huidkanker hebt. Draag beschermende kleding, zoek de schaduw op, en gebruik elke dag een goede zonnebrandcrème. Lang in de zon zitten of op de zonnebank kun je beter vermijden, vooral tussen 11:00 en 16:00 uur. Regelmatig je huid insmeren met een fijne crème en veel water drinken draagt bij aan een gezonde huid. En blijf vooral goed geïnformeerd over de risico’s van huidkanker en waar je op moet letten.
Gebruik de de ABCDE-methode om je moedervlekken te controleren:
- Asymmetry (Asymmetrie): Ziet de ene helft van de moedervlek er anders uit dan de andere helft?
- Border irregularity (rand): Normale moedervlekken hebben gladde, gelijkmatige randen. Onregelmatige, gekartelde of vervaagde randen kunnen op een probleem wijzen.
- Color variation (kleurvariatie): Let op veranderingen in kleur binnen de moedervlek, of de aanwezigheid van meerdere kleuren, zoals bruin, zwart, rood, wit of blauw.
- Diameter: Melanomen zijn vaak groter dan 6 mm in diameter, maar elke moedervlek die groeit, moet in de gaten worden gehouden.
- Evolutie: Houd veranderingen in de moedervlek over tijd in de gaten, zoals veranderingen in grootte, vorm, kleur of symptomen zoals jeuk of bloeden.