Wat doet alcohol met je lichaam?

Er wordt niet voor niks aangeraden om niet te drinken.

© Getty Images

Wat doet alcohol met je lichaam?.jpg

De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of niet meer dan één standaardglas per dag. Dit is niet voor niks. Uit onderzoek blijkt dat alcohol drinken het risico op hart- en vaatziektes, kanker en sterfte vergroot. Wij vroegen daarom aan Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut wat alcohol doet met je lichaam, wat alcohol doet met je hersenen én wat je merkt als je een tijdje niet drinkt.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: alcohol is heel slecht voor je. 'Alcohol is en blijft een giftige, kankerverwekkende stof die zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk kan zijn', zegt Eva Ehrlich. Zo is alcohol in verband gebracht met maar liefst zeven (!) verschillende types kanker – waaronder borstkanker bij vrouwen. Bovendien hoef je niet veel te drinken. Natuurlijk: hoe meer je drinkt, hoe risicovoller het is, maar de kans op borstkanker wordt al groter vanaf iets minder dan een glas per dag.

Wat doet alcohol met je bloeddruk? Als je te veel alcohol drinkt, verhoogt dit het risico op een hoge bloeddruk. Bij vrouwen neemt dit risico al toe vanaf 2.5 standaardglazen per dag. Je kunt hierdoor hart- en vaatziektes krijgen. Ook is alcohol slecht voor al je organen waaronder je lever. Sterker nog: alcohol heeft voor vrouwen grotere gevolgen voor de lever dan bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen kwetsbaarder zijn dan mannen voor levercirrose (littekenvorming op je lever) en andere vormen van leverbeschadiging door alcoholmisbruik. Bovendien is de lever nauw verbonden met je huid, waardoor alcohol ook slecht is voor de huid. Kortom: de gevolgen van alcohol op je lichaam zijn enorm heftig. Dit is ook de reden waarom het advies van één glas is veranderd naar geen glas.

Wat doet alcohol met je hersenen?

Ook heeft alcohol effect op alle hersenfuncties, waaronder de gebieden die je gedrag reguleren. Drink je een wijntje? Dan zul je je hierdoor losser en minder geremd voelen. Drink je meer? Dan zullen deze effecten steeds sterker worden. Ook verdoofd alcohol. Bij vrouwen gaat dit sneller dan bij mannen. Dit komt doordat vrouwen een hoger vetpercentage en een lager vochtgehalte hebben. Hierdoor neemt het alcoholpercentage in het bloed sneller toe.

Ook hebben vrouwen vaker last van zwarte gaten bij overmatig alcoholgebruik. Je herinnert je dan delen van de avond niet meer. Bovendien krijgen je hersenen het na een avondje doorzakken flink te verduren. 'Je geheugen gaat achteruit, je denkt langzamer, je concentratie vermindert en je kunt je niet meer goed aanpassen aan nieuwe situaties', zegt Ehrlich. Als je langdurig teveel drinkt, kun je zelf onherstelbare schade krijgen.

Wat gebeurt er als je een tijdje geen alcohol drinkt?

Als jij één keer per week een glaasje wijn drinkt en je stopt daarmee, dan ga je daar niet veel van merken. Maar als jij gewend bent om dagelijks te drinken of in het weekend regelmatig losgaat, is het een ander verhaal. 'Het kan zijn dat je in het begin wat meer moeite hebt om te slapen, maar je zult snel merken dat je zonder alcohol juist fitter wakker wordt', zegt Ehrlich. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op je slaap. 'Je slaapt meestal snel in, maar je wordt vaker tussendoor wakker en je slaapt minder diep.'

Daarnaast geef je ook de lever de tijd om te herstellen. 'De lever breekt alcohol af en geeft altijd voorrang aan giftige stoffen, dus in dit geval aan alcohol. Als je stopt met alcohol drinken, krijgt de lever de kans om ook andere stoffen uit het lichaam af te breken', zegt Ehrlich. Sport je veel? Dan zul je het ook terugzien bij je sportprestaties. Alcoholgebruik na een fysieke inspanning kan namelijk zowel een negatieve invloed hebben op het herstel van het lichaam als van letsel dat je hebt opgelopen tijdens het sporten. Lees hier meer over het effect van alcohol op je spieren.

Wil je stoppen met alcohol drinken? Zo drink je minder (of geen) alcohol deze zomer. Heb je hulp nodig? Met vragen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander, kun je anoniem bellen met De Alcohol Infolijn van het Trimbos- instituut op 0900-1995 (10ct/min).

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?