Met deze 10 tips geef je je dagelijkse wandeling een boost

Gympen aan en gaan!

Nederlanders zijn nog steeds massaal aan het wandelen. En terecht: wandelen is een lekker laagdrempelige vorm van cardio die je mobiliteit verbetert, calorieën verbrandt en je long- en hartgezondheid een boost geeft. Bovendien voel je je er vaak beter door en krijg je meer energie. Wil je nog meer uit je wandelingen halen? Hier zijn wat handige tips om je wandeling naar een hoger niveau te tillen.

1. Voeg extra gewicht toe

Wil je je lichaam extra uitdagen? Probeer dan wat extra gewicht toe te voegen. Dit kan in de vorm van enkel-, pols- of middelgewichten zijn. Of houd gewoon een paar dumbbells vast. Begin langzaam en bouw het gewicht geleidelijk op om blessures te voorkomen. Let ook op deze dingen als je met polsgewichtjes wil wandelen.

2. Wissel van terrein

Denk je dat wandelen alleen je benen en billen traint? Think again! Door te wandelen op verschillende oppervlakken en hellingen activeer je ook je buikspieren. Heuvelop wandelen is geweldig voor je core omdat je spieren harder moeten werken om je bekken in balans te houden.. Geen heuvels in de buurt? Kies dan wat vaker voor wandelingen in de natuur, op zand of bospaadjes om je lichaam uit te dagen.

3. Zonder afleiding

Gebruik je je dagelijkse wandeling om ook gelijk je favoriete podcast te luisteren? Als je vooral voor de rust en ontspanning wilt wandelen, kun je je telefoon en koptelefoon beter thuis laten. Luister liever naar de geluiden om je heen, kijk naar de mensen die je tegenkomt en geef je hersenen rust. We prikkelen ons zenuwstelsel vaak te veel, dus een wandeling waarbij je volledig op je zintuigen vertrouwt kan helpen je hersenen te kalmeren.

4. Tempo omhoog

Wil je meer calorieën en vet verbranden? Verhoog je snelheid van ongeveer 3-5 km/u naar 6-8 km/u. Dit kan uiteindelijk ook een goed begin zijn als je van hardlopen je nieuwe hobby wilt maken.

5. Gebruik je armen

Haal meer uit je wandeling door je armen actief te gebruiken. Het ziet er misschien gek uit, maar door je armen gecontroleerd heen en weer te zwaaien, gebruik je je core en help je je buikspieren om je bekken en heupen stabiel te houden. Dit verbetert je houding en verstevigt je billen.

6. Maak een stadswandeling

Hoewel een rustige boswandeling ontspannend is, blijkt uit onderzoek dat wandelen in stedelijke omgevingen je sneller fitter maakt. In de stad loop je vaak in een hoger tempo, wat zorgt voor een intensievere workout.

7. Kijk meer om je heen

Focus tijdens je wandeling op verschillende afstanden. Kijk afwisselend naar iets in de verte en naar iets dichtbij, zoals een blad of de textuur van een bankje. Dit helpt je zenuwstelsel te kalibreren en biedt een tegenwicht voor al die uren die je ogen gefixeerd zijn op een laptop.

8. Verhoog je stapfrequentie

Wandelen met ongeveer 100 stappen per minuut kan je gezondheid verbeteren en zelfs je biologische veroudering vertragen. Brisk walking, oftewel stevig doorwandelen, kan je biologische leeftijd tot wel 16 jaar jonger maken door een belangrijk stukje van de cellen te beschermen. Klinkt goed!

9. Ups en downs

Naast heuvelop, is heuvelaf wandelen ook belangrijk. Dit strekt je spieren en vraagt veel van je gewrichten, wat helpt ze gezond te houden. Het verbetert ook je balans en coördinatie, en versterkt je knieën en enkels.

10. Blijf goed adem

Probeer zes seconden in en zes seconden uit te ademen door je neus terwijl je bewust door je omgeving wandelt. Dit vertraagt je ademhaling, verlaagt stress en angst, en vermindert ontstekingsniveaus in je lichaam.

Waar wacht je op? Trek die sneakers aan en ga ervoor!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?