Aha! Dit zijn dus de verschillen tussen situationships en friends with benefits
Ben je momenteel met iemand bezig, maar weet je niet precies wat de situatie tussen jullie is? Dan is de kans groot dat je in een situationship zit. Wat kun je hiervan verwachten en welke signalen moet je herkennen?
Relaties komen tegenwoordig voor in alle vormen en maten. Het lijkt wel alsof er elke dag een nieuwe term wordt bedacht voor casual seks of relaties. Na de booty call, friends with benefits (FWB) en prela hebben we nu ook de situationship. Maar wat betekent deze nieuwe relatievorm eigenlijk?
Als je relatie 'ingewikkeld' is, zit je misschien wel in een situationship. Volgens therapeut Saba Harouni Lurie is een situationship een romantische relatie die bestaat vóórdat jullie een gesprek hebben gehad over wat jullie relatie precies inhoudt. Het kan tijdelijk zijn, zoals na een paar dates, maar het kan ook een definitie van de relatie zijn, bijvoorbeeld als je iemand casual ziet tijdens een avondje uit in de stad.
Jess Carbino, voormalig socioloog voor Tinder en Bumble, benadrukt dat labels helpen om duidelijkheid en verwachtingen rondom relaties te scheppen. Een situationship is een romantische relatie zonder labels en verwachtingen. Het is dus een relatievorm waarbij je romantisch betrokken bent, maar zonder de verplichtingen die bij een traditionele (monogame) relatie horen.
Waarom zijn situationships zo populair?
Online datingapps hebben een soort paradox van keuzes gecreëerd, legt senior matchmaker Christine Tcharkhoutian uit. 'Je hebt zoveel opties dat het moeilijk is om te kiezen voor de persoon voor je, omdat je gewoon kunt swipen zodra de ander even weg is.' Kortom: het gras lijkt tegenwoordig altijd groener bij de buren.
Ongedefinieerde relaties kunnen soms best leuk zijn. Ze zijn vaak spannend, seksueel bevredigend en geven je een gevoel van vrijheid. Een situationship geeft je de tijd om iemand te leren kennen zonder de druk om meteen te beslissen wat jullie relatie is, zegt Tcharkhoutian.
Het probleem is dat vaak één partner vaak toch gevoelens krijgt. Er is een natuurlijke reactie die optreedt wanneer je intiem bent met iemand: het bindingshormoon oxytocine komt vrij tijdens seks, knuffelen of zelfs gewoon een omhelzing, zegt relatie-expert Abby Medcalf. Zodra emoties opbouwen, kan een situationship pijnlijk worden, vooral als je merkt dat de ander niet volledig voor jou wil gaan.
Voor- en nadelen van een situationship
Er zitten zowel voor- als nadelen aan een situationship, we zetten ze op een rijtje:
Dit zijn de voordelen
- Zelfontplooiing - Een situationship kan je de ruimte geven om te ontdekken hoe jouw ideale romantisch relatie eruitziet.
- Vrijheid - Je kunt je eigen beslissingen nemen en je passies nastreven zonder rekening te houden met een partner.
- Intimiteit zonder commitment - De één vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken.
- Geen gedoe - Soms ben je (nog) niet toe aan een toegewijde relatie, bijvoorbeeld omdat je binnenkort verhuist of herstellende bent van een moeilijke breuk.
Dit zijn de nadelen
- Gebrek aan steun - In een situationship krijg je niet altijd de consistente steun (en liefde) die je uit een romantische relatie zou willen halen.
- Emotionele kwetsbaarheid - Door de onzekerheid binnen jullie relatie kan je aan jezelf gaan twijfelen.
- Verschillende verwachtingen - Ook al 'mag' je bij een situationship geen verwachtingen hebben, soms gebeurt dat onbewust. Doordat de normen van jullie relatie zo onduidelijk zijn, kan dat tot frustratie en onzekerheid leiden.
- Ruzies en verdriet - Die verschillende verwachtingen kunnen leiden tot conflicten, wrok, angst en verdriet, vooral voor degene die stiekem graag meer commitment wil.
Herken de signalen van een situationship
Een situationship herken je aan verschillende signalen. Ten eerste bereik je vaak geen mijlpalen in je relatie. Dit betekent dat belangrijke stappen zoals het ontmoeten van elkaars vrienden of familie. Daarnaast kan het zijn dat je partner romantisch of seksueel betrokken is bij anderen, wat aangeeft dat diegene niet exclusief is.
Plannen voor de toekomst worden niet gemaakt. De afspraken die je wel hebt, zijn vaak op korte termijn of last-minute. Gesprekken blijven oppervlakkig en gaan niet over diepe gevoelens. Dit alles kan je erg onzeker maken. Tot slot kan verveling optreden omdat er geen nieuwe activiteiten samen worden ondernomen. Het is vooral Netflix and chill, wat de relatie saai en eentonig maakt.
Een situationship werkt prima als jullie hier allebei achterstaan, maar het kan wel voor veel verdriet en stress zorgen als dit niet het geval is. Dit zijn de 11 signalen waar je een situationshiop aan kunt herkennen – inclusief wat je kunt doen.
Wat is het verschil tussen een situationship en friends with benefits?
Hoewel zowel situationships als friends with benefits (FWB) informele relatievormen zijn, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.
Bij friends with benefits ligt de nadruk op vriendschap gecombineerd met seks. Beide partijen zijn duidelijk over het feit dat ze geen romantische relatie willen, maar wel fysieke intimiteit zonder de verplichtingen die bij een traditionele (monogame) relatie horen. Er zijn meestal duidelijke afspraken en grenzen om de vriendschap te beschermen en complicaties te vermijden.
Een situationship daarentegen is een romantische relatie zonder duidelijke status. Het ontbreekt aan commitment en de bijbehorende verwachtingen, maar het is meer dan alleen vriendschap. Emotionele betrokkenheid kan variëren en er zijn vaak geen vaste afspraken over de toekomst van de relatie. Dit kan leiden tot verwarring en onzekerheid, omdat niet altijd duidelijk is wat beide partijen precies van elkaar verwachten.
Kortom, een situationship is geen officiële relatie, maar wel meer dan alleen friends with benefits. Jullie relatie heeft geen officieel label en geen verplichtingen. Het belangrijkste verschil is dat friends with benefits draait om fysieke intimiteit zonder romantische verwachtingen, terwijl een situationship het wel een romantische relatie is, alleen zonder duidelijke toewijding of richting.
Wat te doen als je in een situationship zit
Als je tevreden bent met wat je hebt, vraag jezelf dan af of dat echt zo is. Misschien zet je je eigen behoeften aan de kant om iemand anders tevreden te stellen. Stel duidelijke grenzen en zorg ervoor dat jullie op dezelfde pagina zitten wat betreft jullie verwachtingen.
Als je meer wil, spreek dat dan uit. Geef aan wat je leuk vindt aan de ander en vraag naar hun gedachten over de toekomst. Als diegene geen duidelijk einddoel geeft voor de casual situatie, verwacht dan niet dat dit op korte termijn zal veranderen. Zorg ervoor dat je duidelijke grenzen stelt over wat je wel en niet accepteert – jij bepaalt de spelregels.
Een situationship kan tijdelijk bevredigend zijn, maar het is belangrijk om te weten wat je echt wil en nodig hebt in een relatie. Zo kun je voorkomen dat je hart gebroken wordt en jezelf beschermen tegen onnodige emotionele pijn.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?