Menstruatiekrampen? 5 manieren om de pijn te verlichten

Elke maand weer hetzelfde? Dit kun je doen.

© Getty Images - Carol Yepes

menstruatiekramp verlichten

Menstruatiekrampen kunnen echt vervelend zijn. Je kent het wel: die knijpende, zeurende, stekende buikpijn die je het liefst doet wegduiken onder een dekentje. Maar wat kun je doen om deze pijn te verlichten? Hier zijn een paar praktische tips om je door die dagen heen te helpen.

Waarom zorgt menstruatie voor pijn?

Eerst even een snel lesje biologie. De pijn wordt veroorzaakt door prostaglandines, chemische stoffen die ervoor zorgen dat de spieren in je baarmoeder samentrekken. Dit is wat je voelt als een kramp. Je hebt prostaglandines nodig zodat de menstruatie op gang kan komen, maar het kan dus ook pijnlijk worden. Hormonen, je levensstijl, voeding, beweging en stress kunnen allemaal van invloed zijn op hoe heftig je krampen zijn. Als je ineens veel meer pijn hebt dan normaal, is het verstandig om even met een arts te praten om te kijken of er iets anders aan de hand is.

Effectieve pijnstillers bij menstruatiekrampen

Pijnstillers die je bij elke supermarkt of drogist kunt kopen zijn je eerste redmiddel. Niet alle pijnstillers zijn hetzelfde, dus het is handig om te weten welke je het beste kunt nemen:

  • NSAID's zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac zijn effectief omdat ze de productie van prostaglandines verminderen.
  • Als je geen NSAID's kunt verdragen, bijvoorbeeld omdat je er maagklachten van krijgt, kan paracetamol ook helpen.

Je kunt ook overwegen om een combinatiepil te nemen, die paracetamol, cafeïne en antihistaminica bevat. Deze mix kan soms effectiever zijn dan een enkele pijnstiller.

Wanneer neem je pijnstillers?

Denk je bij de eerste krampjes nog dat je het wel volhoudt? Dat je pas aan de pijnstillers gaat als het écht erg wordt? Dat kan nogal vervelend uitpakken en ervoor zorgen dat je langer met meer pijn rondloopt. Begin met het nemen van pijnstillers zodra je de eerste krampen voelt. Volg daarbij de informatie op de bijsluiter van de medicijnen.

Natuurlijke manieren om de menstruatiepijn te verlichten

Als je liever geen medicijnen neemt, zijn er ook andere methoden om de pijn te verlichten:

  • Bewegen: Sporten kan echt helpen, tenzij je krampen je helemaal platleggen. Beweging verhoogt de aanmaak van stoffen die je een goed gevoel geven en de pijn verminderen. Je hoeft geen pittige workout te doen - een korte wandeling is vaak al genoeg.
  • Warmte: Een warm bad, een kruik of een warmtekussen op je onderbuik kan wonderen doen. Ook warme thee of soep kunnen fijn zijn.
  • Massage: Masseer je onderbuik en onderrug om de pijnsignalen te verminderen. Heb je een partner die je wel wil helpen met een fijne massage? Dan is misschien ook de volgende optie iets voor jou.

Seks als pijnstiller

Ja, je leest het goed! Ook seks kan helpen tegen menstruatiekrampen. Beweging, inclusief seks dus, zorgt voor de aanmaak van feel-good hormonen die pijnsignalen dempen. Een orgasme kan zelfs helpen om de baarmoeder sneller te laten samentrekken, wat kan leiden tot een kortere menstruatie. Ideaal! Je hebt trouwens geen partner nodig, hé, masturberen werkt ook.

Voorkom krampen met leefstijl...

Voorkomen is beter dan genezen, wordt er gezegd. Dat geldt natuurlijk ook voor de pijnlijke menstruatie elke maand. Wist je dat je leefstijl veel invloed heeft op je hormonen, en daarmee ook op je menstruatie? Als je je menstruatiecyclus bijhoudt (hier lees je er alles over) dan herken je mogelijke patronen: heb je een aantal maanden veel stress, slaap je slecht, sport je minder en zorg je over het algemeen minder goed voor jezelf? Dan zal je waarschijnlijk ook meer last hebben van pijn en kramp als je ongesteld bent. Nog een reden voor extra selfcare dus!

... of anticonceptie

Als je alles hebt geprobeerd en nog steeds zoveel pijn hebt dat het je leven belemmert, kun je overwegen om je menstruatie te onderdrukken met anticonceptie. De pil, spiraaltjes of injecties die de eisprong onderdrukken, kunnen vaak ook helpen tegen krampen en andere ongemakken. Wel kunnen deze hormonen voor andere bijwerkingen zorgen, lees je dus eerst goed in en laat je informeren voordat je zomaar aan de pil gaat.

Sowieso geldt: heb je zoveel pijn dat je zonder pijnstilling amper rechtop kunt staan, is je menstruatie ineens veranderd of heb je veel bijkomende klachten, praat dan met je arts. Lichte krampjes horen erbij, maar extreme pijn is nooit normaal.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?