Deze 8 voedingsmythes moet je volgens een diëtist niet geloven

In welke voedingsmythes geloofde jij?

© Getty Images

Deze 8 voedingsmythes moet je volgens een diëtist niet geloven.jpg

Het internet staat bomvol met feitjes en weetjes over voeding. Maar niet alles klopt. We vroegen daarom aan diëtist Desiré van der Kruk hoe de vork precies in de steel zit, zodat jij het beste uit je gezondheid kunt halen. En het allerbelangrijkste: kunt genieten!

Mythe 1: je moet E-nummers vermijden

Het idee heerst dat E-nummers chemisch zijn en slecht voor je, maar het klinkt spannender dan het is. 'E-nummers zijn goedgekeurde en veilige hulpstoffen van de Europese Unie en ze zijn niet allemaal in een laboratorium gemaakt. Sommige E-nummers zijn ook natuurlijk zoals citroenzuur en vitamine C', zegt van der Kruk. Dat E-nummers geen goed imago hebben ontgaat fabrikanten niet. Tegenwoordig worden ze vaak uitgeschreven. E-330 wordt dan bijvoorbeeld citroenzuur. De angst voor E-nummers is ongegrond volgens de diëtist. 'Wel zitten E-nummers zoals smaakversterkers, kleurstoffen en zoetstoffen vaak in voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan. Deze kun je beter niet te vaak eten.'

Mythe 2: meer eiwitten is altijd beter

Hoe meer eiwitten, hoe meer spiergroei, hoe beter? Dit klopt helaas niet. 'Je hebt als sporter 1.2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Krijg je meer eiwitten binnen? Dan zal het geen extra voordelen hebben voor je lichaam', zegt van der Kruk. Nu is het niet aangetoond dat een teveel aan eiwitten schadelijke effecten heeft voor je lichaam, maar een teveel aan calorieën - of het nu komt uit eiwit, koolhydraten of vet - wordt wel omgezet in lichaamsvet.

Mythe 3: Light producten zijn altijd de beste optie

Light producten - zoals koekjes, chips en ijs - zijn niet altijd beter. 'Dit zijn bewerkte producten met vaak toevoegde suikers. Ook eten mensen er meer van, omdat er light op de verpakking staat', zegt van der Kruk. Heb je bovendien zin om te snoepen? Doe het dan goed! Dit soort producten zijn allebei niet goed voor je, maar je kunt het beste kiezen voor de versie die jij het lekkerst vindt.

Een andere lightcategorie is zuivelproducten met zoetstof. Veel diëtisten raden lightproducten zoals Optimel yoghurt aan. Dit is een goed alternatief als je normaal gesproken voor vruchtenyoghurt met suiker gaat. Maar naturel yoghurt met wat vers fruit is het allerbeste. 'De Wereldgezondheidsorganisatie raadt zoetstoffen niet aan, maar dit is niet omdat ze schadelijk zijn. Ze willen liever niet dat mensen gaan wennen aan zoete smaken of bewerkte producten waar zoetstoffen vaak in zitten.'

Mythe 4: melk en vlees zit vol met groeihormonen

Een plantaardig dieet kan heel gezond zijn, maar je hoeft melk en vlees niet te vermijden uit de angst voor groeihormonen. 'De regels in Europa zijn heel streng en het is niet toegestaan om deze hormonen aan dieren toe te dienen.'

Mythe 5: intermittent fasting werkt voor iedereen

Misschien hebben vriendinnen je weleens aangeraden om intermittent fasting te proberen vanwege hun ervaring, maar vasten werkt niet voor iedereen. 'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er voordelen zijn van intermittent fasting, maar deze voordelen worden ook gezien als je afvalt met andere diëten', zegt van der Kruk. Ook ziet de diëtist in de praktijk vaak dat mensen er eetbuien van krijgen. Ze is zelf geen grote fan van intermittent fasting. Maar werkt het voor jou? En voel je je er goed bij? Go for it! Mits je geen diabetes hebt, bepaalde medicatie slikt, een eetstoornis hebt of een (top)sporter bent die veel traint.

Mythe 6: koolhydraten zijn dikmakers

Dit klopt niet. Je kunt door een teveel aan calorieën - of het nu komt uit eiwit, koolhydraten of vet - aankomen, maar dit komt niet door koolhydraten zelf. Van der Kruk: 'suikerrijke producten zoals koek en gebak, kunnen wel bijdragen aan overgewicht als je er te veel van eet. Ze zijn lekker en eten makkelijk weg. En dat is waar het mis gaat. Een trommel koekjes leegeten is niet zo moeilijk. Maar kun je ook vijf hele sinaasappels eten of een heel pak roggebrood? Dat is een ander verhaal, ondanks dat daar ook koolhydraten in zitten. Daarnaast is je hele eetpatroon van belang. Een enkel koekje maakt niet dik. Het gaat erom wat en hoeveel je op de lange termijn eet.'

Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen en fruit leveren diverse voedingsstoffen. Ga je carbs vermijden? Dan heb je ook een kans op tekorten. Zo zit in bijvoorbeeld graan veel B-vitamines, kalium en vezels. Zonder goede begeleiding een koolhydraatarm dieet volgen is daarom een afrader.

Mythe 7: je moet als sporter eiwitshakes drinken

'Eiwitshakes lijken soms dé heilige graal om je eiwitinname te behalen, maar je kunt ook net zo goed een bakje kwark eten', zegt van der Kruk. Bovendien bevatten sommige eiwitshakes juist veel toegevoegde suikers. Je hoeft je dus niet scheel te betalen aan dure eiwitproducten, maar als je een eiwitshake lekker vindt, kan het een goede variatie zijn en daarbij is het ook niet ongezond als je voor een suikervrije variant gaat.

Mythe 8: glutenvrij is gezond

Heb jij coeliakie of een glutenintolerantie? Dan moet je uiteraard glutenvrij eten. Maar heb je nergens last van? Dan hoef je gluten niet uit je dieet te verbannen. 'Gluten kunnen geen kwaad en zitten in veel producten. Op het moment dat je gluten gaat vermijden, heb je juist een kans op tekorten', zegt van der Kruk. Ook zijn de speciale glutenvrije producten niet altijd even gezond. Ze kunnen zelfs meer suiker en vet bevatten. Kortom: eet glutenvrij als dit nodig is, maar weet dat er geen gezondheidswinst te behalen valt.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?