Krijg je ook vitamine D van de zon binnen achter het glas?

En kun je zo verbranden?

Vitamine D wordt vaak aangeduid als de 'zonneschijn vitamine'. Het bevordert de opname van calcium en fosfor in onze botten, versterkt ons immuunsysteem en draagt bij aan de gezondheid van onze spieren. Terwijl vitamine D in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt, is de primaire bron toch de zon. Wat gebeurt er als je in de zon zit, maar wel achter glas? Kun je dan nog steeds vitamine D aanmaken?

Waarom is vitamine D zo belangrijk voor je gezondheid?

Het belang van voldoende vitamine D kan niet genoeg benadrukt worden. Een tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals osteoporose, verhoogd risico op infecties en zelfs depressie. Vooral in noordelijke breedtegraden, waar de zonkracht in de wintermaanden niet voldoende is voor de productie van vitamine D, is het essentieel om extra alert te zijn op de inname.

Vitamine D speelt een cruciale rol in diverse aspecten van onze gezondheid, met name in de botgezondheid en calciumabsorptie. Het is essentieel voor de opname van calcium en fosfor uit de voeding in onze darmen. Zonder voldoende vitamine D kan ons lichaam deze mineralen niet effectief opnemen, wat kan leiden tot zwakke en broze botten. Dit kan heftige gevolgen hebben: bij kinderen kan een tekort leiden tot rachitis, een aandoening waarbij de botten zacht worden en misvormingen kunnen ontstaan, terwijl bij volwassenen een tekort kan leiden tot osteomalacie, wat resulteert in pijnlijke botten en spierzwakte. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol in het behoud van een sterk immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het reguleren van de celgroei, wat essentieel is voor de algehele gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten.

Hoe werkt de aanmaak van vitamine D?

De aanmaak van vitamine D begint wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, vooral aan de UVB-stralen. Deze stralen zorgen ervoor dat een stof in de huid, die lijkt op cholesterol, wordt omgezet in vitamine D3. Vervolgens wordt deze vitamine in de lever en de nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D, die het lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm helpt bij de opname van calcium en fosfor uit ons voedsel, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Ook ondersteunt vitamine D het immuunsysteem en helpt het bij de bestrijding van infecties. Zonder voldoende zonlicht kan je lichaam niet genoeg vitamine D aanmaken, wat kan leiden tot een tekort.

Zonlicht achter glas

Glas heeft de eigenschap dat het UVB-stralen blokkeert. Hoewel het meeste glas UVA-stralen doorlaat (die ook een rol spelen bij huidveroudering en het risico op huidkanker kunnen verhogen), worden UVB-stralen grotendeels tegengehouden. Dit betekent dat als je achter een raam zit of in een auto met gesloten ramen, je niet de nodige UVB-stralen ontvangt om vitamine D aan te maken. Kortom: zonlicht achter glas kan je huid wel verbranden, maar je krijgt weinig tot geen vitamine D binnen. Smeer je dus goed in.

Veel mensen denken dat als ze in de zon zitten, zelfs achter een raam, ze voldoende vitamine D binnenkrijgen. Helaas is dit een misvatting. Omdat glas UVB-stralen blokkeert, wordt de productie van vitamine D in de huid gestopt. Dus, hoeveel tijd je ook doorbrengt in een zonnige serre of achter een helder raam, je lichaam kan geen vitamine D aanmaken zonder directe blootstelling aan UVB-stralen.

(Alternatieve) bronnen van vitamine D

Nu we weten dat je achter glas geen vitamine D kunt aanmaken, is het belangrijk om te kijken naar alternatieve manieren om deze essentiële voedingsstof binnen te krijgen:

Buiten tijd doorbrengen

De meest effectieve manier blijft om regelmatig tijd buiten door te brengen, vooral tijdens de piekuren van zonlicht (tussen 10 uur 's ochtends en 3 uur 's middags). Zorg wel voor een goede balans en vermijd overmatige blootstelling om huidbeschadiging te voorkomen.

Voeding

Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel), lever, eidooiers en verrijkte producten (zoals melk en ontbijtgranen) zijn goede bronnen van vitamine D. Meer weten? In dit artikel lees je waar nog meer vitamine D in zit en hoeveel je precies nodig hebt.

Supplementen

Vooral in de wintermaanden of voor mensen die weinig buiten komen, kunnen vitamine D-supplementen een handige en effectieve manier zijn om voldoende binnen te krijgen. Slik niet zomaar supplementen, maar vraag altijd advies aan je huisarts of een voedingsdeskundige.

    Hoewel een zonnige plek achter het glas aantrekkelijk kan zijn, biedt het helaas geen oplossing voor de aanmaak van vitamine D. Wel kan je door zonlicht achter glas verbranden, dus smeer je goed in met zonnebrandcrème. Verder is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan, een gevarieerd dieet te volgen en eventueel supplementen te gebruiken om je vitamine D-niveau op peil te houden.

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?