Zo beperk je heel makkelijk je waterverbruik

Te veel water verbruiken is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Water is een kostbaar goed en speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Toch gebruiken we vaak meer water dan nodig is, wat niet alleen slecht is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Te veel waterverbruik kan natuurlijk onnodig je waterrekening verhogen. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je waterverbruik te verminderen zonder dat je grote aanpassingen in je leven hoeft te maken.

In dit artikel vind je praktische tips en slimme trucs om je waterverbruik te beperken en zo bij te dragen aan een duurzamere leefstijl.

Waarom is het belangrijk om je waterverbruik te verminderen?

Voordat we duiken in de tips, is het goed om te begrijpen waarom het verminderen van je waterverbruik zo belangrijk is:

Beter voor het milieu

Minder waterverbruik helpt de natuurlijke waterbronnen te behouden en vermindert de energie die nodig is om water te zuiveren en te transporteren.

Beter voor je portemonnee

Door water te besparen verlaag je je waterrekening en dat scheelt je toch al gauw wat euro's elke maand.

Beter voor de toekomst

Door water te besparen, zorg je ervoor dat er voldoende schoon water is voor toekomstige generaties. We horen verantwoordelijkheid te nemen voor onze huidige acties en beslissingen, zodat toekomstige generaties veilig en gezond kunnen leven.

Check je waterverbruik

In Nederland verbruikt iedere persoon gemiddeld 128,1 liter drinkwater per dag, volgens de cijfers van 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wil je je eigen waterverbruik controleren? Kijk dan even naar je jaarrekening van Waternet. Deel het totale waterverbruik door 365 dagen en vervolgens door het aantal personen in je huishouden. Dan weet je of je boven of onder de 128,1 liter per dag zit.

Die 128 liter is aanzienlijk meer dan de 50 liter per dag die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt voor een goed en comfortabel leven.

Tips om je waterverbruik te verminderen

Het beperken van je waterverbruik hoeft geen ingrijpende veranderingen met zich mee te brengen. Met deze praktische en haalbare tips kun je eenvoudig je waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere wereld. Of je nu je douchetijd verkort, je tuin slim bewaterd of lekkages repareert: elke stap telt. Begin vandaag nog met deze eenvoudige maatregelen en je zult al snel merken hoe je waterverbruik afneemt en je waterrekening omlaag gaat.

1. Korte douche in plaats van badderen

Een bad kan al snel 150 tot 200 liter water verbruiken, terwijl een korte douche van 5 minuten 'slechts' ongeveer 50 liter water kost. Probeer je douchebeurt wel echt te beperken tot 5 minuten of minder om aanzienlijk water te besparen. En moet je echt elke dag douchen? Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld om te douchen na een workout?

Extra tip: zet een timer tijdens je douche of gebruik een waterbesparende douchekop om het waterverbruik te verminderen.

2. Sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen en handen wassen

Het lijkt misschien een klein ding, maar het laten lopen van de kraan tijdens het tandenpoetsen kan wel 6 liter water per minuut verspillen. Zet de kraan uit terwijl je je tanden poetst of je handen insmeert met zeep.

Extra tip: investeer in een waterbesparende kraanperlator, die de waterstroom vermindert zonder je het gevoel te geven minder water te krijgen.

3. Was volle ladingen in de wasmachine en vaatwasser

Was je kleding en vaat alleen als je een volle lading hebt om het waterverbruik te optimaliseren. Het is veel efficiënter om één volle wasbeurt te doen dan meerdere halve ladingen.

Extra tip: kies een energiezuinig programma op je wasmachine of vaatwasser. Ook die optie is vaak waterbesparend.

4. Repareer lekken snel

Een lekkende kraan of een lekkend toilet kan veel water verspillen. Een druppende kraan kan al snel tot 90 (!) liter water per dag verspillen. Controleer regelmatig op lekken en repareer deze zo snel mogelijk.

Extra tip: houd een klein flesje afwasmiddel bij de hand om te controleren of er lekken zijn: als je het op de verbindingen aanbrengt en er bubbels ontstaan, is er een lek. En ga je binnenkort op vakantie? Zet de verwarming laag en check je waterverbruik voor én na de reis. Zo weet je ook of je een lekkage hebt.

5. Gebruik waterbesparende apparaten

Er zijn verschillende waterbesparende apparaten die je kunt gebruiken om je waterverbruik te verminderen, zoals waterbesparende douchekoppen, spaardouchekoppen of toiletbespaarders.

6. Vang regenwater op voor je tuin

Regenwater is gratis en perfect voor het bewateren van je tuin. Zet een regenton neer om het regenwater op te vangen en gebruik dit water om je planten en bloemen te verzorgen.

Extra tip: zorg ervoor dat je regenton een deksel heeft om te voorkomen dat er vuil en insecten in het water komen.

7. Bewater je tuin op het juiste moment

De beste tijd om je tuin te bewateren is vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de verdamping minimaal is. Dit voorkomt dat je onnodig veel water verbruikt door verdamping.

Tip: gebruik druppelaars of een tuinirrigatiesysteem met timers om de bewatering te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel water verspilt.

8. Gebruik minder water bij het koken

Er zijn verschillende manieren om je waterverbruik tijdens het koken te verminderen. Kook bijvoorbeeld met deksels op de pannen, want dit vermindert de hoeveelheid water die verdampt. Gebruik eventueel een waterkoker voor het koken van water, want dit is energie-efficiënter dan het koken van water in een pan op het fornuis. Verwarm sowieso het water alleen op via het fornuis of waterkoker en laat niet eerst de kraan minuten lopen tot je warm water hebt. Tot slot: gebruik alleen het benodigde hoeveelheid water. Vul je potten en pannen met precies de hoeveelheid water die je nodig hebt. Dit is vaak minder dan je denkt.

Extra tip: koop eventueel een scheidingsmandje voor in de pan. Zo kun je meerdere dingen tegelijk in één pan koken.

Kleine veranderingen in je dagelijkse routines kunnen grote voordelen opleveren, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Begin met een paar van deze tips en breid ze uit naarmate je meer vertrouwd raakt met waterbesparing. Je zult trots zijn op de positieve impact die je kunt maken. Met deze test check je trouwens jouw impact op het milieu.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?