Microplastics: wat er gebeurt als die in jouw lichaam terechtkomen?

En hoe gevaarlijk is dit?

Microplastics zijn héle kleine deeltjes plastic die overal in ons milieu aanwezig zijn, van oceanen tot lucht en zelfs in voedsel en waterbronnen. Deze microplastics komen ons lichaam binnen via voeding, drinkwater en de lucht die we inademen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als deze microplastics in ons lichaam terechtkomen? En hoe gevaarlijk is dit?

Hoe komen microplastics in ons lichaam?

Microplastics bereiken ons lichaam op verschillende manieren. Een belangrijke bron is via voedsel. Ze kunnen zich ophopen in zeevruchten, zout, honing, en zelfs in drinkwater en bier. Plastic deeltjes worden ook aangetroffen in de lucht, met name in stedelijke gebieden, waar ze kunnen worden ingeademd. Daarnaast gebruiken we dagelijks plastic producten die kunnen afbreken tot microplastics, zoals cosmetica en kledingvezels.

Effecten op de gezondheid

Er is toenemend bewijs dat microplastics potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk door biologische barrières in ons lichaam dringen, zoals de darmwand, en zich verspreiden naar verschillende organen.

Recent onderzoek toont aan dat microplastics vanuit onze darmen zelfs afreizen naar andere organen, waaronder de lever, nieren en zelfs ons brein. Voor dit onderzoek werden muizen gebruikt, die vier weken lang drinkwater kregen met microplastics. Na deze periode onderzochten de wetenschappers waar de microplastics zich in de muizen hadden verspreid. Hoewel de eerste verwachte locatie het spijsverteringskanaal was, bleek uit het onderzoek meer. ‘We hebben de microplastics gedetecteerd in verschillende weefsels nadat we de muizen eraan hadden blootgesteld’, vertelt onderzoeker Eliseo Castillo aan Scientias. De microplastics werden aangetroffen in de lever, nieren en zelfs het brein van de muizen. Dit wijst erop dat microplastics de darmbarrière kunnen doorbreken en andere organen kunnen bereiken.

Andere studies suggereren dat microplastics ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, oxidatieve stress kunnen induceren en zelfs genetische veranderingen kunnen veroorzaken. In elk geval bij dieren in laboratoriumomstandigheden.

Mogelijke gezondheidsrisico's

Er zitten ook enkele gezondheidsrisico's verbonden aan het binnenkrijgen van microplastics. Wel is het belangrijk om te vermelden dat nog altijd niet precies duidelijk is hoeveel invloed microplastics op je gezond (kunnen) hebben, maar ze zouden de volgende gezondheidsrisico's met zich meebrengen:

  1. Ontstekingen en weefselschade - Microplastics kunnen ontstekingsreacties veroorzaken in organen zoals de lever en de darmen, wat kan leiden tot weefselschade op lange termijn.
  2. Hormonale verstoring - Sommige soorten microplastics bevatten chemicaliën die bekend staan als hormoonverstoorders, die de hormonale balans in het vrouwelijke lichaam kunnen verstoren en potentieel de voortplanting en ontwikkeling kunnen beïnvloeden.
  3. Ophoping in je organen - Microplastics kunnen zich ophopen in organen zoals de lever, nieren en milt, wat mogelijk kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen.

Wat kun je doen om zo min mogelijk microplastics binnen te krijgen?

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om volledig te voorkomen dat we microplastics binnenkrijgen, zijn er stappen die we kunnen nemen om onze blootstelling te verminderen:

  • Vermijd single-use plastics - Gebruik herbruikbare boodschappentassen, waterflessen en vermijd voedselverpakkingen van plastic.
  • Kies natuurlijke vezels - Kies kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen in plaats van synthetische stoffen. Dít zijn duurzame kledingmerken.
  • Eet lokaal en seizoensgebonden - Probeer voedsel te consumeren dat minder waarschijnlijk is besmet met microplastics.
  • Recycle - Help bij het verminderen van plasticafval door te recyclen.

Hoewel de volledige impact van microplastics op de menselijke gezondheid nog niet volledig begrepen is, wijzen onderzoeken op potentiële risico's die niet genegeerd kunnen worden. Het is belangrijk om bewust te zijn van onze plasticconsumptie en actief bij te dragen aan maatregelen die de verspreiding van microplastics in het milieu verminderen. Alleen door collectieve actie kunnen we de negatieve gevolgen van microplastics op onze gezondheid minimaliseren en een duurzamere toekomst waarborgen.

Bron: Healthline, WebMD

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?