TikTok hit: Worden je borsten écht groter van het eten van bijenpollen?

Een cupmaat groter door verzamelde stuifmeelkorrels van bijen? Wij zochten het voor je uit.

We zien op social media allerlei video's van vrouwen die beweren dat bijenpollen de sleutel zijn tot vollere borsten. En als je naar die 'voor en na'-foto's kijkt, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Daarom moeten we de TikTok video's even aan de kant schuiven en kijken naar de feiten. Women's Health ging op onderzoek uit om uit te vinden of je voorgevel nu écht groter kan worden van bijenpollen, of dat het een broodjeaapverhaal is.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn eigenlijk gewoon stuifmeelkorrels die door bijen worden verzameld. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen en eiwitten, en ook met fyto-oestrogenen, wat eigenlijk plantaardige versies zijn van vrouwelijke hormonen. Maar kunnen deze pollen echt zorgen voor een 'boost' in de boezem? Gynaecoloog Jeroen Dijkstra vertelde aan LINDA het volgende: "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bijenpollen direct zorgen voor borstvergroting. Maar dat wil niet zeggen dat ze helemaal geen effect kunnen hebben op het borstweefsel."

Vrouwen die op zoek zijn naar een natuurlijke bron van oestrogeen, kiezen soms voor voeding met fyto-oestrogenen, zoals sojabonen, citrusvruchten en kikkererwten. "Maar eerlijk gezegd is het bewijs hiervoor vrij mager. De hoeveelheid die erin zit is minimaal" voegt Dijkstra toe.

De risico's van bijenpollen

Ondanks dat je zou denken dat bijenpollen geen kwaad kunnen doen, is niets minder waar. Bijenpollen kunnen namelijk ook risico's met zich meebrengen, waarschuwt Dijkstra. "Als je allergisch bent voor stuifmeel, kun je een allergische reactie krijgen op bijenpollen."

Daarnaast kan het gebruik van bijenpollen nog veel meer doen. "Als we ervan uitgaan dat fyto-oestrogenen effect hebben, zou een overmatige inname van bijenpollen theoretisch gezien de menstruatiecyclus kunnen verstoren of zelfs de kans op zwangerschap kunnen beïnvloeden," legt Dijkstra erbij uit.

Sociale media als huisarts

We geloven wel sneller dingen die op het internet staan. Zo wordt er ook gezegd dat zonnebrandcrème slecht is voor de huid, wat klinkklare lariekoek is. Ook Dijkstra benadrukt de invloed van sociale media: "Het is verbazingwekkend hoe een paar TikTokkers met voor en na foto's mensen kunnen overtuigen. Maar je moet altijd voorzichtig zijn met wat je ziet op social media. Misschien heeft iemand echt resultaat gezien, maar dat is zeker geen garantie voor iedereen."

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?