Kan ijswater drinken je spijsvertering stimuleren?
Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
© Getty Images

Van jezelf onderdompelen in koud water à la Wim Hof tot ‘cold girl’-beautytrends: de wellnesswereld beleeft duidelijk een ijstijd. Dat is ook te zien aan de #icehacktrend die op sociale media voorbijkomt: video’s van mensen die ijswater drinken. Dat zou hét geheim zijn om lichaamsvet kwijt te raken, zonder je eetpatroon aan te passen of meer te bewegen. Maar klopt dit?
De waarheid achter de #icehacktrend
Klinkt twijfelachtig? Dat is het ook. De video’s bleken te horen bij een influencercampagne om een dubieus voedingssupplement te promoten. De Amerikaanse fabrikant beweerde ten onrechte dat ijswater vet verbrandt 'door je calorieënverbrandingsmotor aan te zetten'. Maar is er een verband tussen het drinken van koud water en vetverbranding?
Kan ijswater drinken je spijsvertering stimuleren?
Volgens een oud onderzoek, uit 2003, verbruik je een uur lang dertig procent meer calorieën nadat je water op kamertemperatuur hebt gedronken. Een effect dat werd toegeschreven aan de energie die het lichaam nodig heeft om de temperatuur van het water te verhogen tot 37°C. Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Er bleken fouten te zitten in de methode waarmee het calorieverbruik werd gemeten. In 2006 bleek uit nauwkeuriger onderzoek dat het drinken van koud water (3°C) zorgt voor slechts vijf procent meer energieverbruik. Dat komt neer op zo’n vier calorieën per glas. Zelfs als je elke dag acht glazen ijskoud water zou drinken, draagt dat niet bij aan significant vetverlies.
Dompel jezelf onder in koud water
In plaats van koud water drinken kun je beter koud douchen of in natuurwater zwemmen. Jezelf onderdompelen in koud water zorgt niet alleen voor een betere stemming – er komen namelijk gelukshormonen vrij, zoals serotonine – maar kan er ook voor zorgen dat wit vetweefsel in bruin vetweefsel verandert. Dit bruine weefsel genereert lichaamswarmte en boost je stofwisseling. Voldoende hydratatie is trouwens wel belangrijk voor een normale stofwisseling. Mik op twee liter vocht per dag. Dat hoeft geen water te zijn: allesbehalve alcohol telt mee. Volgens watersommeliers (ja, die bestaan echt) is kamertemperatuur het beste voor de smaak. Hoe je dan toch die stofwisseling kunt verbeteren? Je leest het in het nieuwe nummer.