Opgeblazen gevoel? Dít kan ook de oorzaak zijn
Wellicht kan een andere kijk op darmgezondheid ons uit de brand helpen.
Vaak geven we ons eten de schuld van een opgeblazen gevoel, maar is dat wel fair? Het lijkt erop dat onze moderne manier van leven niet bepaald vriendelijk is voor onze darmen. Hoe kan een andere kijk op darmgezondheid ons uit de brand helpen? Wie weet helpt het om dat innerlijke vuurtje weer aan te wakkeren, net als in de Chinese voedingsleer.
De westerse leefstijl is niet goed voor ons
Volgens Marianne Rook, diëtiste en gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting, heeft je darmgezondheid niet alleen te maken met hoe je eet, maar is het een optelsom van allerlei factoren uit je leefstijl. ‘De westerse leefstijl is helaas niet heel bevorderlijk voor de gezondheid van je darmen,’ legt ze uit. ‘We bewegen te weinig, eten veel bewerkt voedsel en hebben veel stress. Die laatste zorgt voor een hogere hartslag en snellere ademhaling. Dan gaat er minder bloed en energie naar je darmen. We moeten veel, eten snel en rennen van hot naar her. Zo is er niet genoeg tijd voor rust en herstel, een modus waarin je darmen juist actief worden. Dat is jammer, want je darmen zijn essentieel voor een goede gezondheid.' Hoe gezonder je microbioom, hoe beter je weerstand. En het goede nieuws is dat je genoeg dingen kunt doen waarmee je een opgeblazen gevoel voorkomt of verhelpt.
Wat kunnen we leren van de Chinese voedingsleer?
Dat de westerse leefstijl minder positieve kanten heeft, weet ook Roos Mulder. Ze behaalde certificaten in de Chinese voedingsleer en heeft inmiddels twaalf jaar ervaring met uitproberen wat het beste werkt tegen het opgeblazen gevoel, energiedips en cravings. ‘De Chinese voedingsleer draait onder andere om Qi, oftewel levensenergie,’ zegt ze. ‘Vergelijk het met een ‘vuurtje’ dat binnen in je brandt. Als dat vuurtje goed brandt, krijgen al jouw organen de warmte die ze nodig hebben om te functioneren. Voeding bevat ook Qi en heeft dus invloed op deze balans. De Chinese voedingsleer deelt voeding in op basis van de thermische waarde; of het jouw ‘vuurtje’ verwarmt of verkoelt.’ Zo raadt Mulder bijvoorbeeld aan om overdag vooral verwarmende producten te eten die je energie geven. Ontbijt eens met havermout met roomboter, kardemom en kaneel. En lunch met couscous en gewokte groenten. ‘In een gemiddeld westers voedingspatroon gaat dit vaak fout. We eten dagelijks veel producten die onze lichaamsenergie sterk afkoelen. Denk aan yoghurt, kwark, bewerkte voeding zoals crackers, rauwe salades en sapjes. Hierdoor krijgt de vertering te weinig ‘warmte’ om te functioneren.’
Het verfrissende en verwarmend effect van voedingsmiddelen
Het gaat dus niet om de letterlijke temperatuur van de voeding, maar om het verwarmende of verfrissende effect ervan op je lichaamsenergie. Citroen is bijvoorbeeld verkoelend: citroenbomen groeien dan ook alleen in een warm klimaat met veel zon. Wortel is een wintergroente en juist verwarmend. Daarnaast is het belangrijk dat het eten bereid is. Rauwe voeding heeft een afkoelende werking op je lichaam, maar als je die kort opwarmt, werkt het juist verwarmend. Ook is de kans dat je voldoende vezels en een grote variatie aan voedingsstoffen binnenkrijgt groter wanneer je drie keer per dag warm eet. Of, zoals Roos het uitlegt: 'Je voedt je lichaam in plaats van dat je het vult.'
Zowel Rook als Mulder benadrukken dan ook dat er geen one size fits all is. Wat voor de een goed werkt, is voor een ander geen match en vice versa. Last van een opgeblazen buik? Het hoeft niet moeilijk te zijn om dit vervelende gevoel te voorkomen en te verhelpen.
Ben je benieuwd hoe je dit doet? Het antwoord en nog veel meer informatie over een opgeblazen buik en de Chinese voedingsleer vind je in ons gloednieuwe nummer - dat nú (!) in de winkel ligt. Daarin geven we ook antwoord op al je andere health-vragen!