Zwarte peper gezond: dit zijn alle pittige gezondheidsvoordelen

Zwarte peper heeft niet alleen zijn pittige smaak te danken aan het stofje peperine, maar ook zijn gezondheidsvoordelen.

De kans is groot dat je zwarte peper in het kruidenkastje hebt staan, maar wist je dat het ook hartstikke gezond is? Het is niet voor niets het meest gebruikte specerij ter wereld. Wij hebben daarom alle gezondheidsvoordelen van zwarte peper op een rijtje gezet.

Wat doet zwarte peper met je lichaam?

Zwarte peper zorgt niet alleen voor tintelende smaakpapillen, maar het is ook nog eens heel gezond. Zo heeft het specerij niet alleen zijn scherpe smaak te danken aan het stofje peperine, maar bevat dit ook antioxidanten. Antioxidanten vangen de schade van vrije radicalen op en beschermen de cellen tegen beschadiging. Bovendien lijkt het erop dat zwarte peper nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft. Kleine side note: het onderzoek staat nog in de beginfase en/of is uitgevoerd met dieren. Neem de gezondheidsvoordelen daarom vooral met een korreltje peper, uh, we bedoelen zout:

  • Ontstekingsremmend
  • Goed voor het brein
  • Houdt de bloedsuikerspiegel onder controle
  • Verlaagt cholesterol
  • Vertraagd de groei van kankercellen
  • Verhoogt de opname van voedingsstoffen
  • Goed voor de darmen
  • Pijnverlichtend
  • Vermindert de eetlust

Is zwarte peper ontstekingsremmend?

Veel laboratoriumstudies suggereren dat de stof pepine in zwarte peper ontstekingsremmend kan werken. Zo blijkt uit onderzoeken bij ratten met artritis dat peperine de gewrichtszwelling kan verminderen. Ook werden er minder ontstekingen in het bloed gevonden. In andere studies met muizen onderdrukte peperine ontstekingen die werden veroorzaakt door astma en allergieën in de luchtwegen. Dit klinkt natuurlijk alsof zwarte peper heel gezond is, maar het is nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen. Het kan in ieder geval tot die tijd geen kwaad om je eten op smaak te brengen met zwarte peper.

Is zwarte peper goed voor hoge bloeddruk?

Zwarte peper is indirect goed voor een hoge bloeddruk. Het zit zo: teveel zout eten kan een hoge bloeddruk verhogen. Maar breng je je maaltijd op smaak met zwarte peper? Dan is de kans groot dat je minder zout nodig hebt en gebruikt. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken zoals kardemom, peterselie of het tuinkruid selderij. Wedden dat je gerecht met zwarte peper en andere kruiden niet alleen gezond is, maar dat het ook lekkerder gaat smaken?

Wat is beter witte of zwarte peper?

Wist jij dat de bessen van zwarte- en witte peper uit exact dezelfde peperplant komen? De twee verschillen voornamelijk in het rijpingsproces. Zo wordt er voor een zwarte peper een onrijpe peperbes gebruikt. Voor de witte peper wordt er een rijpe bes gebruikt waarvan het velletje wordt losgeweekt onder stromend water. Zwarte en witte peper lijken dus stiekem erg op elkaar, maar wat is beter? In het rijpingsproces verliest de witte peper zijn velletje en daarmee ook meer van de stof piperine. Hierdoor heeft witte peper niet alleen een mildere smaak dan zwarte peper, maar ook minder antioxidanten. Zwarte peper is dus gezond. Aha!

Hoeveel zwarte peper per dag?

Eet je teveel zwarte peper? Dan kan je maag van streek raken. En teveel is nooit goed, maar een normaal gebruik van zwarte peper zal niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Zo maak je met zwarte peper je gerecht niet alleen smaakvoller, maar ook gezond.

Wil jij op een andere manier je gerecht iets meer pit geven? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van cayennepeper.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?