Wat moet je wel (en vooral ook niet) eten als je de griep hebt?

Naast voldoende rust en hydratatie, is voeding heel belangrijk om het herstelproces te versnellen.

Wanneer je de griep te pakken hebt, ben je besmet geraakt door een zogenoemde influenzavirus die je luchtwegen aantast. Dit kan jou behoorlijk ziek maken. Rusten en genoeg water drinken zijn dan belangrijk, maar ook wat je eet kan helpen om sneller te herstellen. Wat moet je precies eten (of juist vermijden) als je de griep hebt?

Wat kun je beter wél eten bij de griep?

Als je in bed ligt omdat je geveld bent door die nare griep, dan is eten het laatste waar je aan denkt. Maar wacht even, toch is het slim om toch wat te eten. Dit helpt bij een beter herstel. Ga voor zachte opties die gemakkelijk te verteren zijn, zoals een warme soep, wat zacht fruit, gestoomde groenten of een kommetje havermout. 'Hoewel voedsel natuurlijk geen medicijn vervangt, kunnen bepaalde voedingsmiddelen wel helpen om die vervelende symptomen van de griep wat te verlichten', vertelt Kiki Lahuis, voedingsdeskundige bij Green Chef.

Deze voedingsmiddelen kun je het beste eten tijdens de griep:

Voedingsmiddelen rijk aan vitaminen en mineralen

Groenten en fruit zitten boordevol essentiële voedingsstoffen die je immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van infecties. Denk aan citrusvruchten, bessen, bladgroenten, broccoli en paprika's.

Heldere soepen

Bouillon, kippen- of groentesoep is niet alleen hydraterend, zegt Lahuis. 'Het levert ook elektrolyten en voedingsstoffen op die verloren zijn gegaan door jouw koorts en al het zweten.'

Gember en knoflook

Deze kruiden hebben natuurlijke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen en het bestrijden van infecties. 'Gemberthee kan helpen bij het verlichten van misselijkheid, keelpijn en ontstekingen', voegt de voedingsdeskundige toe.

    Yoghurt met probiotica

    De probiotica die te vinden zijn in yoghurt kunnen een grote hulp zijn bij het herstellen van een gezonde darmflora na ziekte, terwijl ze ook je immuunsysteem een flinke boost kunnen geven. 'Eet alleen liever geen geen zoete zuivelproducten bij keelpijn. Ga in plaats daarvan voor zure zuivelproducten zoals karnemelk, yoghurt of kwark', tipt Lahuis. 'Zoete producten houden het slijm in de keelholte vast, waardoor je keelpijn erger wordt.'

    Volle granen

    Volle granen zoals havermout en quinoa kunnen echt een opkikker zijn voor je energieniveaus, zegt Lahuis. Daarnaast maken ze je darmen blij door een gezonde darmflora te ondersteunen.

    Wat kun je beter vermijden als je de griep hebt?

    'Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die mogelijk een negatieve invloed kunnen hebben op je immuunsysteem en je dus vatbaarder kunnen maken voor infecties zoals griep', legt Lahuis uit. We zetten ze op een rijtje:

    Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken

    Overmatige consumptie van suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je immuunsysteem verzwakken, dus vermijd snoep, frisdrank en andere suikerrijke voedingsmiddelen. Minder suiker eten? Dit zijn handige tips om af te kicken.

    Sterk bewerkte voedingsmiddelen

    Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees. Zo geef je jezelf een gezonde boost!'

      Vetrijk voedsel

      Zware, vette maaltijden, zoals gefrituurd voedsel, fastfood of vette vleessoorten, kunnen je spijsvertering belasten en je energieniveau verlagen. Kies in plaats daarvan voor lichtere, verteerbare opties.

        Cafeïne en alcohol

        Een kopje koffie hier en daar kan best lekker zijn, maar pas op voor te veel cafeïne! Als je overdrijft, kan dat je nachtrust verstoren en je gestrest maken. En ja, dat kan uiteindelijk je immuunsysteem in de war schoppen! Hetzelfde geldt voor (overmatig) alcoholgebruik.

        Door gezonde eetgewoonten aan te houden en voedingsmiddelen te vermijden die je herstel kunnen vertragen, kun je je immuunsysteem ondersteunen waardoor je sneller weer op de been bent. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen terwijl je herstelt van de griep.

        Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?