Verbeter je humeur met deze voedingsmiddelen

Update: 21 mei om 11:25

Ooit gemerkt dat je je na het eten beter voelt? Of dat je humeur zakt na een snack? Het is geen toeval! Wat we eten heeft een directe invloed op je humeur.

Verbeter je humeur met de juiste voeding

We voelen ons allemaal weleens sip zonder een duidelijke reden. Wist je dat je dit kunt fixen met wat er op je bord ligt? Je voeding heeft namelijk niet alleen invloed op je energielevels, maar ook op je stemming. Zin in wat feelgood food? Lees snel verder en ontdek welke 'geluksvoeding' je vandaag al kunt toevoegen aan je menu.

Hoe voeding je stemming beïnvloedt

Yes, het is echt waar: wat je eet, beïnvloedt je brein. Serotonine, omega-3 vetzuren en een handvol vitaminen zijn belangrijke voedingsstoffen die invloed hebben op je humeur. Wist je bijvoorbeeld dat studies hebben aangetoond dat mensen die een mediterraan dieet volgen dat rijk is aan fruit, groenten, peulvruchten, olijfolie en vis, doorgaans een lager risico hebben op depressie dan mensen die dat niet doen?

De rol van serotonine in je humeur

Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd - en dat is niet voor niets. Deze neurotransmitter helpt je te ontspannen, beter te slapen én ja, lekkerder in je vel zitten. Wat helpt dan? Eten dat rijk is aan de stof Tryptofaan (denk aan: kip, gedroogde pruimen, eieren, tofu en noten) én vitamines producten met vitamines zoals B6 en D. Dit tryptofaan wordt omgezet in serotonine. Leuk feitje: wist je dat 90% van je serotonine wordt aangemaakt in je darmen? Dus als je je darmen gelukkig maakt, volgt je hoofd vanzelf.

In onze darmen leven biljoenen microben leven en deze werken hard om alle voedingsstoffen in het voedsel dat je eet af te breken en door te sturen naar de rest van je lichaam. Net zoals ze het fysieke lichaam voeden, voeden voedzame voedingsmiddelen ook de microben in je darmen wat uiteindelijk zorgt voor een betere geestelijke gezondheid.

Vetten en hun invloed op je mentale gezondheid

Het is al lang achterhaald dat vetten de bad guys zijn. Omega-3 vetzuren — te vinden in onder andere vette vis (zoals zalm en makreel) en lijnzaad — verlagen stress, houden je kalm en zorgen ervoor dat je hoofd helder blijft. Geen fan van vis? Walnoten en chiazaad bevatten ook omega-3 vetzuren.

De beste voedingsmiddelen voor een beter humeur

Zin om jezelf een mentale oppepper te geven met behulp van voedingsmiddelen? Voeg dit geluksvoedsel toe aan je boodschappenlijstje:

Bessen: kleine vruchten met grote voordelen

Blauwe bessen, frambozen, bramen... Dankzij hun antioxidanten knokken deze vitaminebommetjes tegen ontstekingen én helpen ze je hersenen om scherp en blij te blijven. Een handjevol bessen bij je ontbijt om je humeur te ondersteunen.

Vette vis: een bron van omega-3

Zalm, makreel en sardientjes zijn niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je hoofd. Hun omega-3 vetzuren helpen bij stemmingswisselingen en kunnen zelfs symptomen van depressie verlichten. Hoe cool is dat?! Denk daar maar eens aan als je twijfelt over een avondje sushi op de bank.

Donkere chocolade: een traktatie voor je hersenen

Yes, chocolade maakt je toch instant blij? Tenminste... als je voor de pure variant kiest (minstens 70%). Donkere chocolade bevat antioxidante stoffen als flavonoïden, theobromine en een snufje cafeïne — perfect om je brein te verwennen en je stemming een boost te geven. Oke, dit is dan wel geen vrijbriefje om elke dag een reep te verorberen. Maar hé, een blokje of twee bij een kop thee doen wij niet moeilijk over.

Wat moet je vermijden voor een betere stemming?

Sommige voedingsmiddelen kunnen je juist somberder maken. En ja, heel ironisch, maar dat zijn dus precies de dingen waar je naar grijpt als je chaggie bent.

De impact van bewerkte suikers

Waarschijnlijk is dit niet nieuw voor je: maar suikers kunnen zorgen voor hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Je voelt je even heel actief, maar je keldert daarna net zo hard weer naar beneden. Die pieken en crashes in je bloedsuiker kunnen ervoor zorgen dat je humeur alle kanten op schiet. Probeer je snoepmomenten (lees: producten met bewerkte suikers) te vervangen door iets voedzamers (denk: fruit of een handje noten). De vezels in fruit zorgen voor een minder heftige suikerdip. In noten zitten geen suikers, dus dat zit sowieso wel snor. Je hoofd zal je dankbaar zijn.

Waarom transvetten je stemming schaden

Transvetten vind je vooral in junkfood en bewerkte snacks. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken en de werking van je brein verstoren. En laten we eerlijk zijn: een vettige snack lijkt je misschien heel even te troosten, maar je voelt je vaak slechter dat frietje oorlog. Just saying. Transvetten vermijd je dus het liefste als je je humeur wilt verbeteren.

Tips om je eetpatroon aan te passen

Een mood verbeterend dieet hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme aanpassingen maak je van je van je bord een feestje voor je brein.

Begin je dag met een mood-boost ontbijt

Zeg vaarwel tegen je standaard droge cracker en bakkie espresso. Start je dag met een kom voedzame havermout, een handje bessen (antioxidanten!) en wat noten (omega-3 vetzuren). Dat geeft niet alleen langdurige energie, maar helpt ook je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Geen ochtendhumeur meer = ook leuk voor je huisgenoten/vrienden/familie.

Snack slim voor een stabiele stemming

Tijd voor een tussendoortje? Skip die vending machine en ga voor een appel met pindakaas. De combi van suiker met vezel en gezonde vetten houdt je energielevels op peil (geen crash) en vult voldoende voor je volgende maaltijd. Een stukje pure chocolade of een bakje griekse yoghurt (met minimaal 5% vet) met een handjevol bessen volstaat ook. Zo voorkom je energiecrashes en hou jij je humeur op peil.

Voeding als sleutel tot een beter humeur

Oké, je humeur verbeteren met voeding is dus geen hogere wiskunde. In een gebalanceerd dieet is zeker ruimte voor bewerkte producten (met transvetten en bewerkte suikers). Een goede vuistregel hiervoor is de 80-20 regel. Eet 80% van de tijd mood-boosting voeding (oftewel gezonde voeding) en 20% van de tijd andere voeding. Begin klein; voeg een portie bessen toe aan je ontbijt, kies wat vaker voor vette vis en skip die suikerbom als je een dipje voelt aankomen.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?