Wist je dat de juiste voeding kan helpen de griep te voorkomen?
Eet gezond, blijf actief en bescherm jezelf dit griepseizoen.
Het griepseizoen is weer aangebroken en velen van ons zoeken naar manieren om onszelf te beschermen tegen deze vervelende ziekte. Terwijl het nemen van de jaarlijkse griepprik en regelmatig handen wassen cruciaal zijn, is er nog een andere krachtige tool die we kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken: voeding.
'Hoewel specifieke voedingsmiddelen en vitaminepillen geen volledige bescherming bieden tegen het krijgen van de griep, kan een gezond dieet wel bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem, zodat je weerbaarder bent tegen virussen', legt Kiki Lahuis, voedingsdeskundige bij Green Chef uit. 'Ook kan het ervoor zorgen dat je sneller opknapt als de griep je toch te pakken krijgt.'
Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je volgens Lahuis zou kunnen opnemen in je dieet om je afweer tegen de griep te versterken:
Vitamine C-rijke voedingsmiddelen
'Vitamine C staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen', zegt ze. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen, kiwi's, paprika's, spinazie en broccoli zitten boordevol vitamine C en kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties.
Waarom vitamine C zo belangrijk is? 'Nou, deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die van groot belang zijn voor je afweer', vertelt Lahuis. 'Deze witte bloedcellen zetten de ‘aanval’ in op bacteriën, virussen en infecties.' Maar... hoewel vitamine C je kan helpen je ziekteperiode te verkorten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine C de griep ook daadwerkelijk kan voorkomen.
Knoflook
'Naast het toevoegen van smaak aan gerechten, staat knoflook ook bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan daardoor mogelijk ook bijdragen aan het verminderen van verkoudheden en griep', vertelt Lahuis. Het regelmatig consumeren van knoflook kan helpen om ziektekiemen op afstand te houden en je lichaam te beschermen tegen infecties.
Gember
Gember is een ontstekingsremmend voedingsmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. 'Drink dus lekker een kop gemberthee om jezelf een beetje te beschermen.' Zijn knoflook en gember iets te heftig voor jou? Kruiden zoals kurkuma en kaneel hebben volgens Lahuis dezelfde eigenschappen en kunnen ook helpen bij het supporten van je immuunsysteem.
Vette vis
Vette vissoorten zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het immuunsysteem kunnen versterken. Bovendien helpen deze voedingsmiddelen (en ook eieren en verrijkte zuivelproducten) je bij het aanvullen van vitamine D. Door regelmatig vette vis te eten, kun je jezelf beschermen tegen infecties zoals de griep.
Vitamine D heb je volgens de voedingsdeskundige vooral nodig voor de opname van calcium uit de voeding in het lichaam. 'Dit is belangrijk voor je afweer, groei en behoud van stevige botten en tanden. Voor de meeste mensen leveren hun blootstelling aan zonlicht en hun voeding voldoende vitamine D op, maar voor bepaalde groepen is het raadzaam om extra te slikken.'
Probiotica
'Voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten, kunnen de darmgezondheid bevorderen', zegt de voedingsdeskundige. 'Een gezonde darmflora is op zijn beurt gekoppeld aan een sterker immuunsysteem.'
Veel water drinken
Elke dag goed hydrateren is essentieel voor het goed functioneren van alle lichaamssystemen. 'Een goed gehydrateerd lichaam kan beter omgaan met stressoren, inclusief infectieziekten zoals de griep. Zorg er dus voor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Water, thee, bouillon, maar ook waterhoudende groenten en fruit, zoals appels, komkommer en tomaten, kunnen helpen om gehydrateerd te blijven.' Het is volgens Lahuis niet nodig om meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water te drinken.
Mensen kunnen wel meer dorst ervaren als ze griep hebben, vooral als ze koorts hebben of symptomen zoals braken of diarree hebben die tot vochtverlies leiden. In die gevallen is het belangrijk om extra te letten op je vochtinname om uitdroging te voorkomen.
Gezond(er) leven
Het is belangrijk op te merken dat een gezond dieet slechts één aspect is van een gezonde levensstijl. Naast het eten van voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken, is het ook essentieel om voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en gehydrateerd te blijven om jezelf optimaal te beschermen tegen de griep en andere infecties.
Dus, terwijl het griepvirus zijn jaarlijkse ronde maakt, onthoud dan dat je met de juiste voeding je lichaam een krachtige verdedigingslinie kunt bieden tegen deze verraderlijke ziekte. Door te kiezen voor voedzame opties en een gezonde levensstijl te handhaven, kun je je immuunsysteem versterken en de griep op afstand houden. Eet gezond, blijf actief en bescherm jezelf dit griepseizoen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?