Dit wil jij weten over keelpijn of slikproblemen door stress
Stress doet meer met je lichaam dan je denkt.
Stiekem weten we wel dat stress heel slecht is voor ons hele lichaam. Maar keelpijn zul je niet direct linken aan stress, toch? Wrong. Spanning slaat namelijk niet alleen op je kaken, het kan ook op je keel slaan. In dit artikel vertellen wij je samen met psycholoog Lotte Sloothaak wat je kunt doen tegen keelspanning of keelpijn door stress.
Kun je keelpijn krijgen door stress?
Laten we direct met de deur in huis vallen: stress zorgt ervoor dat je onbewust de spieren in je hals en keel aanspant. Dit kan zich uiten in verschillende keelpijn-gerelateerde klachten, zoals een brok in je keel, keelspanning óf slikproblemen, wat ook wel psychogene dysfagie wordt genoemd als stress de oorzaak is van deze keelklacht. Maar hoe is dit precies mogelijk? ‘Wellicht is er iets gaande op het gebied van emoties, en voel jij de angst om een emotie te voelen’, zegt Sloothaak.
Keelpijn door angst
Angst om een emotie te voelen kan er volgens Sloothaak dus voor zorgen dat je last krijgt van keelklachten. Een bekende klacht is volgens haar keelspanning, omdat je door stress onbewust je keelspieren aanspant. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan, bijvoorbeeld dit kleine onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de spieren die het strottenhoofd controleren onder spanning komen te staan tijdens stress. Mocht deze stress lang aanhouden, kan dit leiden tot een gebrek aan coördinatie van het stemcontrolesysteem. Let wel: het is een klein onderzoek, maar laten we de klachten die stress kan geven niet onderschatten.
Wat kun je doen tegen keelspanning?
Het is natuurlijk enorm vervelend als je keelpijn hebt door stress. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen, van het volgen van therapie tot zelf aan de slag gaan met ontspanningsoefeningen.
Affect Fobie Therapie
Volgens psycholoog Sloothaak is Affect Fobie Therapie een goede optie. ‘Deze therapie is ontwikkeld om mensen te helpen die angst hebben om emoties te voelen', aldus Sloothaak. Zo wordt er tijdens de therapie aandacht besteed aan de innerlijke beleving, zoals een negatief zelfbeeld en gevoelens van verdriet, boosheid of plezier. Ook ga je aan de slag met interpersoonlijke elementen, zoals sociale vermijding. Zo kun je meer zelfvertrouwen ontwikkelen zodat je beter in contact komt met je eigen gevoelens.
Logopedie en fysiotherapie
Naast een psycholoog, zou ook een logopedist of een fysiotherapeut kunnen helpen. Zij zullen je leren om met ontspanningsoefeningen de spieren in je hals en keel beter te ontspannen, zodat je de keelpijn door stress kunt verminderen. Kies vooral de hulp waar jij je het fijnst bij voelt
Zelf emoties omarmen
Is een arts of een psycholoog nog een drempel voor jou? Je zou zelf eerst aan de slag kunnen gaan. Dit zijn alvast handige tips om zélf stress te verminderen. Mocht je niet goed weten waar te beginnen, dan raadt Sloothaak je aan om bijvoorbeeld het boek 'Omarm je emoties' te lezen, wat je volgens haar kan helpen om je eigen emoties te - je raadt het al - omarmen. Weet dat je er in ieder geval niet alleen voor staat.