Selderij gezond: dit zijn de gezondheidsvoordelen van het tuinkruid

Het kan zeker geen kwaad om wat selderij over je gerecht te strooien.

Selderij - ook wel bekend als bladselderij - is een tuinkruid. Selderij wordt vaak gebruikt als smaakmaker voor gerechten, maar het is ook heel gezond. Wij hebben daarom alle gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen bleekselderij en bladselderij?

Wanneer je denkt aan selderij, dan denk je al snel selderijsap in de ochtend of aan rauwe stengels bleekselderij (die overigens heerlijk met hummus zijn). De twee behoren tot dezelfde plantensoort, maar ze zijn wel verschillend. Sterker nog: het is een ander plantje. De bladeren van bladselderij worden als tuinkruid gebruikt, terwijl de stengels van bleekselderij als groente worden gegeten. Je zou van allebei het blad kunnen gebruiken als smaakmaker, maar de bladeren van bladselderij hebben net wat extra smaak.

Peterselie gezond: dit zijn de smaakvolle gezondheidsvoordelen >>

Is rauwe selderij gezond?

Het is niet voor niks dat zoveel mensen elke ochtend een glas selderijsap achterover gooien. Rauwe bleekselderij staat tenslotte bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar hoe zit het met de selderij die je als tuinkruid over je eten kan strooien? Is selderij ook gezond? Nou en of! Selderij zit namelijk bomvol vitamines zoals vitamine B6, vitamine B11 en vitamine C.

Wat doet selderij met je?

De vitamines in selderij zijn heel gezond. Zo ondersteunt de vitamine B6 in selderij de stofwisseling, de bloedaanmaak, het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Het tuinkruid bevat ook vitamine B11, oftewel foliumzuur: een vitamine die de bouwstof is voor rode bloedcellen en nodig is voor de aanmaak van DNA. Als dit nog niet genoeg redenen zijn om selderij over je gerecht te strooien, bevat het tuinkruid ook vitamine C. Deze essentiële vitamine zorgt niet alleen voldoende energie, maar het heeft ook een beschermende werking, speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer door het lichaam, de vorming van bindweefsel en het op peil houden van je weerstand en vitaliteit.

Kardemom gezond: dit zijn de gezondheidsvoordelen >>

Is selderij ontstekingsremmend?

Zoveel er bekend is over de gezondheidsvoordelen van bleekselderij, zo weinig is er bekend over bladselderij. Wel weten we dat selderij vitamines bevat zoals vitamine B6, vitamine B11 en vitamine C. En laat dat laatste nou net een krachtige antioxidant zijn die je beschermt tegen vrije radicalen (agressieve deeltjes die schade aan cellen in je DNA en weefsels kunnen aanrichten). Bovendien kan vitamine C op de lange termijn onder andere zelfs hart- en vaatziekten voorkomen.

Zwarte peper gezond: dit zijn alle pittige gezondheidsvoordelen >>

Kun je selderij rauw eten?

Geen paniek: je kunt selderij prima rauw eten. Wil jij wat selderij over je eten strooien om je gerecht extra gezond te maken, maar weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? De smaak van selderij is te vergelijken met peterselie, maar heeft een veel sterkere smaak. Je kunt het tuinkruid aan zowel warme als koude gerechten toevoegen en het is lekker door de soep, bij vis, gehakt, varkensvlees, bami, nasi en salades. Je kunt selderij ook goed combineren met groenten als wortels, prei, sperziebonen en bloemkool.

Wil je je gerecht liever wat meer pit geven? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van cayennepeper.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?