Hoe eet je als jij en je partner andere fitnessdoelen hebben?
Lastig.... Of toch niet? Ook wanneer je sportdoel anders is dan die van je partner, wees creatief!
Hebben jij en je partner een ander fitness doel? Voor jullie beiden is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen uit voeding binnenkrijgt. Naast eiwitten zijn ook koolhydraten en gezonde vetten nodig om je energie aan te vullen. Ondanks dat jullie ieder een ander uitgedacht sportdoel hebben, betekent dit niet dat samen eten een issue hoeft te zijn! Door kleine aanpassingen in de keuze of samenstelling van je voeding te maken én je portie te baseren op een persoonlijke behoefte, geniet je samen van dezelfde maaltijd.
Caloriebehoefte
Om te herstellen en je energie aan te vullen, is het belangrijk dat je voldoende eet. Macronutriënten -of te wel: koolhydraten, vetten en eiwitten - leveren de nodige voedingsstoffen, zodat jij je energie kunt aanvullen en je lichaam kunt ondersteunen om te herstellen. Heb je een specifiek fitnessdoel? Lees je dan goed in wat je dagelijks nodig hebt aan calorieën en grammen (macro)nutriënten.
Jij en je partner zullen een andere caloriebehoefte hebben. Oftewel een eigen behoefte aan energie (uit voeding) op een dag. Deze is per persoon verschillend en hangt af van geslacht, lengte, leeftijd, gewicht en mate van activiteit. Doe je veel aan fitness, dan zul je dagelijks meer eiwitten binnen willen krijgen, dan iemand die inactief is. Op basis van jouw persoonlijke behoefte aan energie (calorieën), kun je porties eten samenstellen. Je kunt dus hetzelfde eten als je partner, maar ieder de porties aanpassen naar een persoonlijke behoefte.
Porties baseren op behoefte aan voedingsstoffen
Als je weet wat jouw dagelijkse behoefte aan calorieën en macronutriënten is, kun je deze aantallen verdelen over je maaltijden en hier dus je portiegrootte op baseren. Naast de bekende eiwitten, zijn (langzame) koolhydraten en gezonde vetten nodig om de verbruikte energie aan te vullen. Eet je met je partner, dan kun je dus prima hetzelfde eten. Alleen pas je ieder je portie grootte aan. Wees hierbij tactisch in de verdeling in koolhydraten, eiwitten en vetten. Dagelijks heb je voldoende van alle drie nodig.
Stel jouw partner wilt groeien in spiermassa. Hoogstwaarschijnlijk zal hij/zij in verhouding meer eiwitten dan koolhydraten of vetten willen eten. De verhouding aan macronutriënten zal dan aangepast zijn op basis van het fitnessdoel: meer spiermassa. Betekent dit dat jij dan iets anders moet eten? Zeker niet! Jij kunt met dezelfde ingrediënten als je partner, een eigen samenstelling maken die gewenst is. Zo kun jij een minder groot portie eiwitten nemen en in verhouding waarschijnlijk meer koolhydraten en vetten eten.
Creatief met calorieën
Calorieën geven dus de hoeveelheid 'energie' aan die een voedingsmiddel levert. Wees creatief met de invulling van je dagelijkse behoefte aan calorieën. Variatie, kleur en afwisseling in macronutriënten helpt om een goede invulling aan je calorieën te geven. Hoe meer kleur je eet, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt! Probeer een eenzijdigheid te voorkomen. Is je partner gek op broccoli en wilt hij/zij daar niet van afwijken? Kies zelf dan voor een andere groente die past bij de rest van de maaltijd. Eet jij graag havermout en je partner yoghurt, of een shake als ontbijt? Ga voor hetzelfde fruit. Bak voor jullie beide dezelfde omelet en vul aan met toast, of laat deze juist achterwege. Zo kun je gemakkelijk 'samen eten', maar pas je de samenstelling van je maaltijd aan naar wens.
Kwaliteit van calorieën
Fitnessdoelen halen gaat dus gepaard met goed eten. Hoe beter de kwaliteit van calorieën, hoe meer bruikbare voedingsstoffen je binnenkrijgt. Calorieën zijn de bommetjes energie, welke nodig zijn voor opbouw, herstel en groei van spieren. Er zit wel verschil in de kwaliteit van calorieën. Hoe puurder en minder bewerkt voeding is, hoe beter de kwaliteit aan bruikbare energie (calorieën) je binnenkrijgt. Groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, zuivel, vis, vlees en eieren leveren kwaliteit calorieën. Je haalt meer voedingsstoffen (en dus energie) uit bijvoorbeeld zilvervliesrijst dan witte rijst. Ook bruin brood bevat meer nutriënten, calorieën en dus bruikbare energie, dan wit brood. Wees je dus bewust van de kwaliteit aan energie die je eet.
Een ander fitnessdoel hebben en toch samen eten hoeft dus niet persé lastig te zijn. Bouw samen met je partner maaltijden op en wees selectief in de keuze koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze hebben jullie tenslotte beide dagelijks nodig voor een goede energie, herstel, onderhoud en groei van spieren. Ga voor kwaliteit calorieën en wees creatief met de samenstelling van jullie maaltijden. Pas de porties aan naar behoefte. Zo geniet je samen van hetzelfde bordje eten, maar krijg je ieder naar wens de juiste hoeveelheid aan nutriënten binnen.
Meer voeding tips en heerlijke voedzame en simpele recepten? Check dan onze cursus Voeding: To The Core.