Gaan voedingsstoffen verloren bij het gebruik van de magnetron?

Deze invloed heeft het gebruik van de magnetron op je voeding!

Wel zo makkelijk het gebruik van de magnetron. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingsstoffen in je voeding? Gaan deze verloren of heeft de straling geen invloed op de kwaliteit van je eten? En zit er verschil met verwarmen in de pan? Wij zochten het voor je uit! Zo weet jij welke manier van verhitten het beste is voor het behoud van voedingsstoffen!

De magnetron vs verwarmen in de pan

Goed om te weten is dat er volgens wetenschappelijk onderzoek geen verschil zit in het verwarmen van je voeding met de magnetron of in de pan. Verhit je je voeding? Dan gaan er dus altijd voedingsstoffen verloren. De straling van de magnetron verandert niet anders dan op traditionele wijze koken of bakken de samenstelling van voedsel. Eten dat verwarmd wordt in de magnetron is dus niet gezonder of ongezonder, dan verwarmd op een andere manier.

Elektronische straling

Voeding uit de magnetron wordt bloodgesteld aan elektromagnetische straling. Deze straling is 'schadelijk' voor ons mensen. De straling zorgt ervoor dat watermoleculen in je voeding snel gaan trillen, waardoor je voeding verwarmd. Dit zelfde gebeurd wanneer je je eten verwarmt op een kookplaat of gasvlam. Nadeel van de magnetron is wel dat je voeding soms niet 'gelijkmatig' verhit wordt. Schadelijke bacteriën zouden dan kunnen overleven als deze door de straling niet verhit worden. Tip is om je maaltijd tussen de magnetron sessie door even om te scheppen of te roeren.

Chemische reactie

Bak je een ei in de pan, dan stolt het vloeibare eiwit van doorzichtig naar wit. Er vind dus een chemische reactie plaats, als je voeding verwarmd. De mate van verwarming is bepalend voor de verandering of vernietiging van voedingsstoffen. Beter is wel je voeding meer geleidelijk en dus langzaam te verwarmen, dan kort en op volle kracht. Het beste kun je dus 'langzaam' je voeding verwarmen, voor een beter behoud van voedingsstoffen.

Koken, grillen of bakken

Je voeding koken, grillen of bakken zijn alternatieven om je eten te verwarmen. Welke optie voor je verhitten je kiest: langzaam verwarmen is beter dan kort, krachtig en snel. De veranderingen die optreden bij 'verwarmen' kunnen in sommige gevallen juist gunstiger zijn voor je gezondheid. Zo is rauw vlees moeilijker te verteren en worden je darmen niet blij van een rauwe aubergine.

Meer voeding tips en heerlijke voedzame en simpele recepten? Check dan onze cursus Voeding: To The Core.



Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?