Cervixslijm: zó kun je je ovulatie op tijd herkennen
Als je een actieve kinderwens hebt, kan het handig zijn om hier op te letten.
Elke maand ondergaat het vrouwelijk lichaam een complexe reeks veranderingen. Je menstruatie is het opvallendste onderdeel, maar als je een actieve kinderwens hebt zijn er meer dingen waar je op moet letten, zoals de ovulatie. Een natuurlijk signaal dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat essentieel is voor het begrijpen en herkennen van je vruchtbare periode, is cervixslijm.
Wat is cervixslijm?
Cervixslijm, ook bekend als baarmoederhalsslijm, is een vloeistof die wordt geproduceerd door de baarmoederhals. Het heeft de belangrijke taak om het vrouwelijke voortplantingssysteem te beschermen en te helpen bij het transporteren van sperma naar de eicel. De consistentie, kleur en hoeveelheid cervixslijm variëren gedurende de menstruatiecyclus, waardoor je - als je goed oplet - kunt herkennen wanneer je ovuleert.
De veranderingen tijdens je cyclus
Om je ovulatie te herkennen aan de hand van cervixslijm, is het essentieel om de grote veranderingen gedurende je cyclus te begrijpen.
Disclaimer: elke menstruatie is anders, dus houd je niet te veel vast aan het voorbeeldige voorbeeld hieronder. Er zijn maar weinig vrouwen die écht een regelmatige menstruatiecyclus hebben van precies 28 dagen. Dus don't worry als jouw cyclus langer (of korter) duurt dan die 28 dagen.
- Menstruatie (dag 1-5) - Direct na de menstruatie is er meestal weinig tot geen cervixslijm aanwezig.
- Droge fase (dag 6-9) - In de dagen na de menstruatie is het cervixslijm vaak schaars, dik en kleverig.
- Opbouwende fase (dag 10-14) - Naarmate de ovulatie nadert, is het cervixslijm meer aanwezig, helder, elastisch en glad. Je kunt het vergelijken met rauw eiwit. Dit duidt op je vruchtbare periode.
- Ovulatie (dag 15) - Het cervixslijm bereikt zijn piek op de dag van de ovulatie. Het is helder, zeer elastisch en glibberig, waardoor het makkelijk is voor sperma om door de baarmoederhals naar de eicel te bewegen.
- Post-ovulatie (dag 16-28) - Na de ovulatie wordt het cervixslijm weer dikker en minder aanwezig. Dit duidt op het naderen van de menstruatie.
Hoe herken je je ovulatie (met cervixslijm)?
Het herkennen van je ovulatie is belangrijk als je zwanger wilt worden (of juist wilt voorkomen dat je zwanger raakt - maar pas hier wel mee op, want deze methoden zijn niet 100 procent betrouwbaar).
Er zijn verschillende methoden om je ovulatie te herkennen, waaronder:
Lichaamstemperatuur
Meet dagelijks je basale lichaamstemperatuur (BLT) 's ochtends vroeg, voordat je uit bed komt. Je lichaamstemperatuur stijgt lichtjes na de ovulatie als gevolg van hormonale veranderingen.
Cervixslijm observatie
Houd de veranderingen in cervixslijm in de gaten. Tijdens de ovulatie wordt het cervixslijm dus helder, glibberig en rekbaar.
Ovulatietesten
Gebruik ovulatietesten die de aanwezigheid van luteïniserend hormoon (LH) in je urine detecteren. Een sterke LH-piek wijst op een naderende ovulatie.
Houd je menstruatiecyclus bij
Houd een kalender bij waarop je de start- en einddatum van je menstruatie noteert. De ovulatie vindt meestal ongeveer 14 dagen voor de verwachte menstruatie plaats.
Symptomen
Sommige vrouwen voelen een lichte, korte pijn aan één kant van hun onderbuik tijdens de ovulatie. Het verlangen naar seks kan ook toenemen rond deze periode. Hallelujah! Verder kan er lichte spotting of bloeding optreden, en sommige vrouwen ervaren gevoeligheid of pijn in de borsten door hormonale veranderingen. Een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, zijn ook symptomen die kunnen duiden op een naderende ovulatie.
Ovulatie-apps
Gebruik apps die je menstruatiecyclus volgen en voorspellen wanneer je ovulatie zou moeten plaatsvinden op basis van je menstruatiegeschiedenis.
Cervixslijm en seks
Door het gebruik van cervixslijm als een natuurlijke indicator van je ovulatie, kun je de kans op een zwangerschap vergroten. Kijk je partner eens zowel aan en heb tijdens je vruchtbare dagen regelmatig seks om de kans op bevruchting te optimaliseren. Dankzij het cervixslijm voelt de seks hoogstwaarschijnlijk ook veel fijner aan, omdat je van nature extra nat bent.
Weet wel dat als je specifieke zorgen hebt over je menstruatiecyclus of vruchtbaarheid, het altijd raadzaam is om professioneel medisch advies in te winnen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?