Heeft het zin om een vriendschap te redden met een relatiecoach?
Vrienden komen weleens voor uitdagingen te staan. We spreken met relatiecoach en arbeidspsycholoog Tosca Gort over hoe coaching de band tussen vrienden kan versterken.
Bij vriendschap geldt kwaliteit boven kwantiteit: liever een paar goede vrienden dan een overvloed aan kennissen. Toch investeren we volgens relatiecoach en arbeidspsycholoog Tosca Gort te weinig tijd en energie in het onderhouden en verbeteren van onze vriendschappen.
Taboe doorbreken
In onze westerse samenleving lijken vriendschappen vaak een lagere prioriteit te hebben qua investeringen, ondanks hun cruciale rol in ons welzijn. 'In onze westerse maatschappij staan vriendschappen op best een laag niveau qua investeringswaarde die we daaraan toehechten', legt ze uit. Als het niet meer botert tussen jou en je partner, ga je naar een relatietherapeut. Als de samenwerking met collega's niet soepel verloopt gaat, kan een coach helpen. Zit je met jezelf in de knoop? Ook dan kan langs een psycholoog of therapeut gaan voor zelfontwikkeling. 'Maar er is niemand die weet dat als je vriendschap niet goed gaat, je daar bijvoorbeeld relatiecoaching voor zou kunnen inzetten', merkt Tosca op. Er ligt een soort taboe op het woord therapie en die wil ze graag doorbreken.
Voordelen van relatiecoaching bij vriendschappen
Waarom zou je overwegen een vriendschap te redden of verbeteren met behulp van een relatiecoach? Gort benadrukt dat langdurige vriendschappen heel goed zijn voor je welzijn. 'Het aangaan van langdurige verbindingen en het behouden van dezelfde mensen om je heen is ontzettend goed voor je gezondheid. Het is de moeite waard om hierin te investeren', benadrukt Gort.
Het behoud van een sterke vriendschap heeft nog meer voordelen. Ze legt uit dat het versterken van verbindingen in vriendschappen niet alleen leidt tot een betere band, maar ook meer kennis over elkaar en persoonlijke groei. En je hoeft echt geen ruzie met een vriend of vriendin te hebben om te profiteren van 'vriendschapscoaching'. Het zijn leuke oefeningen om elkaar beter te leren kennen, zoals bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest. Doordat je meer over elkaar te weten komt, creëer je verdieping in jullie relatie. 'Deze vorm van coaching lijkt daarom helemaal niet op relatietherapie.'
Hoe stel je relatiecoaching voor aan een vriend(in)?
'Door het in elk geval geen relatietherapie te noemen', lacht Gort. 'Vertel gewoon dat je iets leuks hebt gezien om samen te doen.' Leg ook uit waarom dat het jou zo trekt, wat je hoopt te bereiken en waarom je jullie band zo graag wil versterken.
Wanneer werkt het niet bij vrienden?
Relatiecoaching kan ontoereikend zijn bij vriendschappen wanneer één van de vrienden niet gemotiveerd is om deel te nemen aan de coaching of als er diepgewortelde conflicten zijn die moeilijk op te lossen zijn. 'Als je er niet allebei voor openstaat, heeft het geen zin. Dan werkt het niet', legt Gort uit.
Wat je volgens de relatiecoach in elk geval ook nóóit moet doen, is het voorstellen voor twee andere vrienden. Niemand zit erop te wachten dat jij je met andermans vriendschap bemoeit. Bovendien werkt coaching alleen als je er allebei voor de volle 100 procent achter staat. 'Je wil absoluut niet dat mensen bij je komen die daar niet zelf voor hebben gekozen.'
De vijf liefdestalen
Gary Chapman is een bekende Amerikaanse relatietherapeut en grondlegger van het principe van de liefdestalen waarmee mensen hun liefde aan elkaar kunnen uiten. 'Veel mensen denken dat dit alleen voor een romantische relatie geldt, maar een vriendschap is ook een relatie', legt Gort uit. 'Gebruik deze liefdestalen om jullie vriendschapsband te versterken.' Wedden dat het jullie veel oplevert?
De vijf liefdestalen:
- Positieve woorden - Geef elkaar oprechte complimenten. Dit zorgt voor positiviteit binnen jullie vriendschap, waardoor je je goed en fijn voelt bij elkaar.
- Tijd en aandacht - Samen tijd doorbrengen is belangrijk om een goede band te creëeren.
- Cadeaus - Met een passend cadeautje laat je zien dat je aan de ander denkt.
- Dienstbaarheid - Ook bij vriendschap is het belangrijk dat je er altijd voor elkaar bent.
- Lichamelijke aanraking - Een knuffel betekent zoveel voor elkaar.
Praktische tips voor een sterkere vriendschap
Of je nu een vriendschap wilt redden of simpelweg wilt versterken, hier zijn enkele praktische tips die jullie samen kunnen toe passen voor een (nóg) betere band:
Investeer in de emotionele bankrekening - Hoe meer aandacht, tijd en positieve energie je aan je vriendschappen besteedt, hoe beter de basis is en hoe meer je ervoor terugkrijgt.
Ontdek elkaars karakter en behoeften - Begrijp de behoeften van je vrienden door te ontdekken hoe diegene in elkaar steekt, wat zijn of haar normen en waarden zijn en hoe de ander in het leven staat. Door meer tijd samen tijd door te brengen, leer je elkaar beter kennen.
Zoek samen naar groei - Overweeg samen met je vriend(in) aan personal development te doen, zoals het volgen van workshops of het doen van activiteiten die jullie beide leuk vinden. Ook vriendschapscoaching kan hier een onderdeel van zijn. Het maakt jezelf sterker, maar ook jullie vriendschap.
Investeer in elkaar
Hoewel relatiecoaching nog niet zo populair is onder vrienden, voorspelt Gort dat het in de toekomst een stuk normaler zou worden. Door de bekendheid en acceptatie te vergroten, hoopt Tosca dat meer mensen waarde zullen hechten aan het behouden én verbeteren van waardevolle vriendschappen.
Dus, als je je afvraagt of het zinvol is om een vriendschap te redden met een relatiecoach, is het antwoord misschien wel: ja! Het kan waardevoller zijn dan je denkt.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?