Misselijk door de stress? Dit moet je weten en zó voorkom je het

Door aandacht te besteden aan beweging, voeding en ontspanning, krijg jij de controle terug.

Of het nu komt door deadlines op het werk, teveel sociale evenementen in het weekend, examenstress of gewoon het hectische leven van alledag: misselijkheid door stress kan ons allemaal overvallen. Maar vrees niet, in dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van misselijkheid door stress en delen we enkele handige tips om hier voor eens en voor altijd af te zijn. Kom maar door!

Kan je misselijk zijn van stress?

'Absoluut, stress kan diverse vormen aannemen, waarvan fysieke symptomen zoals misselijkheid een voorbeeld zijn. Deze reactie ontstaat door de complexe interactie tussen de hersenen en het lichaam tijdens stressvolle situaties,' legt Rianne Toenhake, leefstijlarts bij OpenUp Medical uit.

Onder stress activeert je sympathische zenuwstelsel de 'fight or flight'-reactie, wat de bloedstroom naar bepaalde organen kan verminderen om energie te sparen. 'Je spijsverteringsstelsel heeft nu even geen prioriteit. De spijsvertering wordt vertraagd, wat misselijkheid kan veroorzaken,' gaat ze verder. Bovendien geeft je sympathisch zenuwstelsel stresshormonen af, zoals adrenaline en cortisol, die je lichaam in staat stellen om op het gevaar te reageren. 'Je maag kan met name voor het stofje cortisol gevoelig zijn. Dat kan een misselijk gevoel geven.' Ook 's nachts en tijdens je slaap piekeren kan bijdragen aan het gevoel van misselijkheid bij het wakker worden in de ochtend.

Tot slot speelt volgens Toenhake de 'nervus vagus', een lange zenuw die van de hersenen naar verschillende organen loopt, een belangrijke rol. 'Bij aanhoudende stress remt de activatie van deze zenuw af, wat in verband wordt gebracht met misselijkheid.' Good to know!

    Kan misselijkheid psychisch zijn?

    Emotionele stress, angst, depressie en andere psychische factoren kunnen leiden tot fysieke symptomen zoals misselijkheid. De connectie tussen de geest en het lichaam is complex, en psychische stress kan het functioneren van het maag-darmkanaal beïnvloeden, wat resulteert in misselijkheid zonder een directe fysieke oorzaak. Het is belangrijk om zowel de fysieke als psychische aspecten van gezondheid te overwegen bij het evalueren van symptomen zoals misselijkheid.

    Spapens geeft enkele voorbeelden:

    • Hevige emoties - Intense emoties, zoals angst (een vorm van hevige stress), kunnen leiden tot misselijkheid. Dit kan vele vormen aannemen, misschien ervaar je spanning voor een presentatie, krijg je slecht nieuws te horen of maak je iets afgrijselijks mee. De stress en angst die hierbij komt kijken, kan jou misselijk maken.
    • Eetstoornis - Mensen met een eetstoornis hebben een verstoorde relatie met voeding. Door hun verstoorde relatie met voeding kunnen zij buitensporige of niet-reële misselijkheid ervaren. 'Ook mensen zonder eetstoornissen kunnen dit soort misselijkheid ervaren bij specifieke voedingsmiddelen,' vertelt Spapens. 'Dit wordt dan een fobie genoemd, want feitelijk slaat dit weer terug op angst.'

    Daar wil Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND, graag nog iets aan toevoegen. 'Er wordt vaak gesproken over iets dat 'tussen je oren zit', maar dat betekent niet dat het er niet is,' benadrukt ze. 'De oorzaak is alleen minder zichtbaar of minder goed aantoonbaar.'

    Wat te doen tegen misselijkheid door stress?

    Het is belangrijk op te merken dat de reactie op stress van persoon tot persoon kan verschillen. 'De één wordt sneller misselijk, de ander heeft eerder last van hoofdpijn en weer een ander krijgt juist huiduitslag,' vertelt Hendriks. Het beheersen van stressniveaus door middel van ontspanningstechnieken, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde leefstijlgewoonten kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerde misselijkheid. Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, is het verstandig om professioneel medisch advies in te winnen.

    Als de oorzaak van jouw misselijkheid stress is, wil je natuurlijk het tegenovergestelde. Het belangrijkste is daarom meer ontspanning. ‘Als je doorgaat met wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’,' zegt Aäron Spapens, leefstijlarts bij OpenUp Medical. 'Als je verandering wilt, zul je veranderingen aan moeten brengen in je leefstijl.'

    Verken alle mogelijkheden om winst te behalen voor jezelf. Wat zijn activiteiten die jou kunnen helpen ontspannen? We zetten een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rijtje:

    • Pak de stress aan - 'Het beste is als het je lukt om de oorzaak van de stress aan te pakken, zodat je minder stress ervaart in je leven. Helaas is dat niet altijd mogelijk,' zegt Hendriks. Voorbeelden hiervan zijn het overlijden van een dierbare of wanneer iemand anders je iets heel naars heeft aangedaan.
    • Ademhalingsoefeningen - Neem regelmatig diepe ademhalingen om je lichaam te helpen ontspannen. Dit vermindert de spanning in je maag en kan misselijkheid voorkomen.
    • Lichaamsbeweging - Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het verminderen van stress, maar bevordert ook een gezonde spijsvertering. Een simpele wandeling kan wonderen verrichten.
    • Hydratatie - Blijf gehydrateerd om uitdroging te voorkomen, wat misselijkheid kan verergeren. Kies voor kruidenthee of gemberthee, bekend om hun kalmerende eigenschappen.
    • Gezonde voeding - Eet lichte, voedzame maaltijden om je spijsvertering niet verder te belasten. Vermijd vetrijk en sterk gekruid voedsel tijdens stressvolle periodes.
    • Offline modus - Zorg voor meer schermvrije periodes, zoals de eerste 2 uur na het ontwaken of de laatste 3 uur voor het slapengaan. Wie weet heb je wel last van cybersickness.
    • Time management - Plan je taken effectief en neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat je overweldigd raakt. Dit kan helpen om stress op de lange termijn te verminderen.
    • Ontspanningstechnieken - Probeer technieken zoals yoga, meditatie of mindfulness om je geest te kalmeren en stress te verminderen. Dit zijn de beste ontspanningstechnieken die helpen bij stress.
    • Zoek steun - Praat met vrienden, familie of een professional als je stress ervaart. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten.

    Wat te doen bij overgeven door stress

    Overgeven als gevolg van stress kan een ingrijpende en onaangename ervaring zijn. Het is cruciaal om naar je lichaam te luisteren en hulp te zoeken als deze symptomen van stress aanhouden. Bij regelmatig of ernstig overgeven door stress is het raadzaam een arts, gezondheidsprofessional of therapeut te raadplegen.

    De tips hierboven kunnen ook helpen bij het voorkomen van braakneigingen of overgeven bij misselijkheid. Verder adviseren de drie experts rekening te houden met de volgende punten:

    • Koude kompressen - Plaats een koud kompres op je voorhoofd of nek. Dit kan helpen om je lichaamstemperatuur te verlagen en je kalmer te laten voelen.
    • Neem rust - Soms kan vermoeidheid bijdragen aan stressgerelateerde symptomen.
    • Zorg voor ontspanning - Makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien helpt het om te luisteren naar rustgevende muziek, een boek te lezen of ontspanningsoefeningen te doen.
    • Eet lichte maaltijden - Als je je klaar voelt om iets te eten, kies dan voor lichte, makkelijk verteerbare maaltijden om je maag niet verder te belasten.

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?