Deze vijf seksmythes moeten de wereld uitgeholpen worden
Daar wordt de seks alleen maar beter van.
Sommige mythes over seks kunnen een negatieve invloed hebben op je seksleven. Zo kunnen ze je onnodig onzeker maken, belachelijke eisen stellen of je seksualiteit beperken. Wij hebben daarom vijf seksmythes op een rijtje gezet – zodat jij nog meer kan genieten van seks. Let's go!
Mythe 1: vrouwen hebben van nature minder zin
Je hebt het vast vaker gehoord: vrouwen hebben een lager libido en mannen denken elke zeven seconden aan seks. Maar hier klopt helemaal niets van! Het libido bestaat namelijk helemaal niet. Opwinding is een emotie die niet spontaan ontstaat. Het is een reactie op iets, dus er kunnen verschillende factoren zijn die het tegenhouden of stimuleren. Mannen en vrouwen kunnen dus even vaak opgewonden raken zolang je maar aan de juiste bel trekt.
Goede ervaringen zijn hiervoor heel belangrijk - en dit is ook gelijk de reden waarom vrouwen minder zin in seks kunnen hebben. Zo hebben vrouwen vaker pijn, minder orgasmes (hallo orgasmekloof) en meer te maken met grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Oei...
Mythe 2: echte seks is penetratieseks
Deze mythe is erg hardnekkig. We denken tenslotte allemaal dat we zijn ontmaagd wanneer de penis in de vagina komt, maar de realiteit is dat seks zo veel meer is dan alleen penetratieseks. Seks is alles wat je met je handen, tong en andere lichaamsdelen doet en je kunt dit helemaal aanpassen aan jouw lichaam, wensen en grenzen.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat maar slechts 36 procent van de vrouwen kan klaarkomen door penetratie – waarvan velen benadrukken dat hun clitoris tegelijkertijd gestimuleerd moet worden. Dit komt doordat de vagina een geboortekanaal is en daarom geen supergevoelig seksueel orgaan. Seks kan dus veel fijner en kleurrijker worden als je het niet alleen ziet als penetratieseks.
Mythe 3: pijn hoort erbij
Het idee heerst dat pijn tijdens de seks heel normaal is, maar dit klopt niet. Pijn tijdens de seks – en dan vooral bij penetratie – komt vaak door een gebrek aan ontspanning en opwinding. Het is daarom belangrijk om bij pijn even te stoppen en een stapje terug te doen. Seks hoort namelijk geen pijn te doen, maar fijn te zijn, dus communiceer hierover met je partner.
Denk je dat de pijn een andere oorzaak heeft? Vaak heeft het geen medische oorzaak, maar er zijn wel degelijk andere mogelijke oorzaken van pijn tijdens de seks. Je kunt dit altijd laten uitsluiten bij de huisarts.
Mythe 4: goede seks hoort vanzelf te gaan
Koppels uit de seksscènes in films of porno lijken elkaar altijd perfect aan te voelen: de seks gaat vanzelf en iedereen krijgt een orgasme zonder enige aanwijzing. De realiteit is vaak net iets anders. Echte seks kan nu eenmaal stroef verlopen en soms moet je je partner aanwijzingen geven over wat prettig is, maar daar is niets mis mee.
Sterker nog: je partner feedback geven tijdens de seks en expliciet consent geven en vragen kan je seksleven juist een boost geven. Bovendien kan het samen lachen om een blunder in de slaapkamer alleen maar leuk zijn – zolang je hier open over kan communiceren.
Mythe 5: de clitoris is héél klein
Wist jij dat het kleinste deel van je clitoris dat uitsteekt tussen je schaamlippen maar het topje van de ijsberg is? Slechts één vierde bevindt zich buiten het lichaam, dus dat knopje is slechts een klein deel van je clitoris. De clitoris is zo’n tien tot twaalf centimeter groot en wordt groter als je opgewonden raakt. Wil jij nog meer weten over de clitoris? Dit zijn zes fascinerende dingen die je nog niet wist over je clitoris.